Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '21

 
Kategori
Kültürler
 

ŞİDDETİN İPUÇLARI

Yüzünde yara izi olan, sert, heybetiyle ürkütücü olan bazen de her şekilde yalan söyleyebilen ve kendisini nedense olduğundan faklı göstermeyi becerebilmiş, her türlü hile ile karşısındakini etkilemeyi becerenler, esprililer yerine göre utanma duygusu taşımayanlar genellikle özgüvenli olarak kabul edilegelmiştir. Utanan ve içinden geçenleri karşıdaki ne der diye söylemeye utanan, ayıp veya günah düşüncesi ile susmayı tercih edenler, kavga yerine anlaşmayı, küfür yerine ölçülü bir dil kullananlar ise genellikle pısırık olarak düşünülürler.  Şener Şen, Türkan Şoray, Bulut Aras’ın oynadığı Sultan’ı hatırlayanlar; Bahtiyar karakterinde korkak ve Kemal karakterinde iki erkek arasında Kemal’in tercih nedeni olmasının sebebini anladıklarında birçok sosyal hayatta birçok olayın da nedenini çözmüş olurlar. Bence son derece mesaj içeren bu film birçok şeyi bir arada sunabilmesi açısından son derece güzel bir örnektir diye düşünülebilir.

Normalde isim vererek örnek vermek çok zorunlu kalmazsam tercih ettiğim bir yöntem değildir. Bu örneği vermemin birçok sebebi var: Bu filmde kadın Bahtiyar karakterine evet dese, Bahtiyar onu dövemez, ona sövemez ve Sultan ne isterse onu yapacak kıvamdadır. Kemal karakteri ise son derece maço bir karakter olmakla beraber, aynı anda birden fazla kadınla birlikte olmakta sakınca görmek bir yana bunu bir övünç madalyası olarak taşıma ihtimali olan, evin ve çocukların rızkını her an başka kadınlarla yiyecek kıvamda, her an bir olaya karışarak hapse girme ihtimali olan her an patlayacak bir bomba gibi durmaktadır. Onunla evlenecek kadın, onun yalanlarına da katlanmak zorundadır. Hatta başka kadınlarla birlikte olabilme potansiyeli olduğunu da bilir. Yine de tercih edilen erkek türü aşağı yukarı böyledir. Okullarda kopya çekerek sınıf geçen, serserilik yaparak diğerlerini sindiren, kavga eden sınıfın en güzel kızı ile çıkan bu tür karakterler olmuştur. Kızlar neden böyle erkekleri daha çekici bulurlar aslında bunun birçok açıklaması var. Soyunu devam ettirme eğilimi yaşayan dişi güçlü bir partnerle bunu yapacağı konusunda içten gelen emirlere boyun eğer. Sonuçta sert ve kendi türleri arasında bir nevi ileri çıkmış olan elbette daha çok tercih edilir. Bu böyledir. İşi gücü ders çalışmak olan beyefendi tipler sıradandır, cesur değillerdir, bu onların güçlü olmadıklarının da kanıtıdır. Güçlü ve cesur olmayan iyi bir partner olmaya aday da değildir. Sorumlu çalışkan ve ailesine düşkün evde annesinin sözünden çıkmayan erkekler bir nevi pısırık süt kuzusu olarak da adlandırılır ki türler birbirlerinin üstüne basmaktan korkunç bir zevk alırlar.

Kendisine şiddet uygulama potansiyeli yüksek olan partnerler daha fazla tercih ediliyor. Hem bu tipler (... ) özgüvenleri o kadar yüksek ki asla pişman olma gibi bir dertleri yok. Şiddet onlar için vazgeçilmez bir süreklilik durumu arz ediyor. Diğerlerinin pısırıklığını bilenler seslerini yüksek çıkardıkları ölçüde ne kadar fazla insanı sindirebileceklerinin farkındalar. Kurallara uymak arabesk toplumlarda onlar için bir külfetten başka bir şey değil. Sistemi rüşvet ve kaba kuvvetle alt edeceğini anlayan tipler uzun vadede patron, işadamı hatta birçok şey olabiliyorlar. Bu durum batıya nazaran doğuda hala prim yapan bir yöntem…

Son zamanlarda güç sembolleri lüks arabalar, büyük arabalar ve cesur erkekler utanma duygusu nispeten diğerlerine göre eksik olanlar bir şekilde diğerlerini trafikte, sosyal hayatta, iş hayatında geri itme potansiyeli taşısalar da patronlar için ideal bir hizmetçi olmadıkları takdirde pek de kullanışlı değillerdir. Genellikle böyle türleri kapıda tutmayı daha yararlı bulan işletmeler zaman zaman onları farklı hizmetlerinden de faydalanabilirler. Yani mutfakta çalışan bir elemanın boyu posu önemli değildir elbette, konu kapı güvenliği olunca koruma görevi olanların seçiminde benzer özellikler vitrine konulması gereklidir.

Fiziksel görünüş her zaman ayırıcı olmuştur, beyinlere o şekilde işlenmiştir. Bu durum erkekler için de kadınlar için de aşağı yukarı bu şekildedir. Öte yandan fiziksel özellikler ve doğal kimyasal özellikler, eş seçimi için tam uyum kriterleri sosyal statüler, maddi kapasiteler, din, dil, ırk meslek kısacası birçok sınır tarafından önceden çizilmiştir. Çekim kuvveti doğaldan öte binlerce yapay tatlandırıcılarla karmakarışık olan insan için doğru partneri bulmak sanıldığı kadar kolay da değildir. Erkek ve kadının istekleri ve ihtiyaçları birçok psikolog tarafından bilimsel olarak gayet güzel tanımlanmıştır. Eksik ve tanımlanamamış birçok nokta bulunsa da en nihayetinde beyinlere kazınan modeller ve bu modellerin gerçek ihtiyaçlarla bağdaşması ihtiyaçların sorunsuzca karşılanabilmesi ile mümkündür. İhtiyaçlar her zaman karşılıklı karşılanamaz. Bu durumda ihtiyaçlar ya dışarıdan karşılanır ya da ihtiyaçlar ertelenir. İhtiyaçların hepsinin gerçek ihtiyaç olması gerekmez. Fizyolojik yetersizliklere rağmen beyne kazınan yapmalıyım hissi genellikle dışardan tetiklenen bir talep yaratma uğraşı olarak yüzyılın en büyük tüketim buluşlarıdır.  Bundan elli yıl öncesinde, saçları beyazlayanlar nispeten yaşlı olarak adlandırılıyor iki asır öncesinde ortalama yaşam süresi elli altmış civarındayken günümüzde tıp seksenlik nineleri yirmi beş yaşında gencecik kızlara dönüştürüyor. Estetik insana neredeyse ölene kadar gençlik vadediyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..