- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Sigara hem mekruh hem de haramdır!

Sigara Haramdır, diyerek İslam alemine ışık tutan yazar Öner Samanlı.(GAZETELER)
Haram nedir..?
Yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi dînimizce, kat`î olarak yasak edilmiş şeylere denir.
İçki içmek, kumar oynamak, zinâ etmek, adam öldürmek, gıybet ve iftirada bulunmak gibi...
Haram kılınan eşya veya fiil, kendisinde bulunan, hiç ayrılmayan bir zarar, kötülük ve pislik sebebiyle haram kılınmış ise, buna liaynihî (bizzat) haram denir.
Kendi tabiat ve vasfından dolayı değil de elde etme şekli, kazanma yolu gibi dıştan bir sebeple haram kılınmış ise, buna da ligayrihî (bilvasıta) haram denir. Çalınmış ekmek, gasp edilmiş para gibi...
MEKRUH NEDİR..?
Mekrûh, lügatte, sevimsiz bulunan, nâhoş ve kerih görülen şey demektir. Istılahta ise, dînen yapılması çirkin ve kötü görülen işler mânasına gelir. Abdest alırken ve gusül ederken suyu israf etmek, kısa kollu elbise ile veya başı açık namaz kılmak gibi hususlar mekruhlardandır. Mekrûh iki kısma ayrılır:
1 - Tahrîmen Mekrûh: Harama yakın olan mekrûha denir. Abdest alırken suyu israf derecede harcamak gibi...
2 - Tenzîhen Mekrûh: Helâla yakın olan mekruhtur. Burnu sağ el ile temizlemek gibi...
Yukarıdaki iki tanımında kaynakçası, sorularlaislamiyet.com internet sitesidir.
NEDEN BU İKİ TANIMLAMAYI YAPMAKTAN
UZAK DURULMUŞTUR..?
Toplumsal yaşam sürecinde, her kişinin ve kurumun görüşleri farklı farklı ortaya çıkabilmektedir. İslam alimlerinin de kendi aralarında görüş farklılıkları bulunmaktadır. Tabiîki, burada amacımız Müslümanlık üzerine ahkam kesmek değildir. Bizim buradaki amacımız, psikolojik ve sosyolojik olarak konunun irdelemesini yapmaktır. Bu nedenle de dini kurum ve kuruluşlar ile, dini kuram ve emirlerin içeriklerine girmek, onları inceleme ve/veya irdelemek gibi de bir ideamız asla söz konusu değildir.
HARAM ve MEKRUH BİZİM ALGILAMAMIZA GÖRE NEDİR..?
Önce Mekruh ile başlayalım;
Mekrûh, dinen yapılmasının, sevimsiz bulunduğu, eylemlerin nâhoş görüldüğü şeyler demektir, denilmiş ilmihallerde. Yanı sıra da, ıstılahta ( bir kelimeyi, bilinen manası dışında değişik anlamlar yükleyerek kullanmak) ise, dînen yapılması çirkin ve kötü görülen işler mânasına gelir.
İSLAM DİNİ VE MÜSLÜMANLIK TEMİZLİK ÜZERİNE KURULMUŞTUR.
TEMİZLİK, ÖNCELİKLE ÜÇE AYRILIR.
Biri beden temizliği, diğeri ruh, bir diğeri ise düşünce temizliğidir.
BEDEN TEMİZLİĞİ;
İnsan bedeninin, kir ve kötü kokulardan arınmış, yani yıkanmıqş, pürü pak olmuş halinin anlatımı olarak tanımlanabilir. Beden temizliğinin en önemli gereci, su ve temizlik içinde sabun ve/veya benzeri şampuan vb. türevlerdir. İnsan oğlu özellikle sıcak ve nemli ortamlarda, sık sık beden temizliğini yapmak zorundadır. İslamiyet’in temel koşuludur temiz olmak. Bu anlamda da, her namaz kılınışında ellerin, burun, ağız ve kulağın içinin, ensenin, başın ve ayakların iyice yıkanmasıyla insan vücudunun çokça kir yapabileceği ve çevreye değebileceği uzuvlarının temizlenmiş olması bunun bir göstergesidir.
Keza, gusül abdesti ile de, diğer kapalı bölgelerimizdeki uzuvlarımızın da temizlenmiş olması, İslam dininin temizliğe verdiği hassasiyeti ispat etmektedir.
SİGARA PİS KOKAR VE ÇEVRESİNDEKİ İNSANLARI RAHATSIZ EDER
Çevrenizde, az sigara içenle çok sigara içeni rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.
Çünkü o birisi, leş gibi berbat ve iğrenç bir nikotin kokusunu, tenindeki ter kokusu ile ve birde nefes kokusunun katılımıyla mükafatlandırarak, size sunmaktadır.
Katlanması asla mümkün değildir. Bazen bir dolmuşa veya otobüse dışarıdan birisinin bindiğinde, bulunduğunuz ortamın kokusunun kötüleştiğini fark ettiğiniz süreçler sıkça olmaktadır.
Sonuç olarak sigara içenlerin önce ellerine, sonra nefesine, sonrasında vücuduna sinen kirli nikotin ve karbondioksit karışımı iğrenç koku, o kişilerin bulundukları çevreyi rahatsız eder boyuta kadar yükselecektir.
Yüce Allah kendisine karşı işlenen kusurları daima affedeceğini, ancak huzuruna kul hakkı ile gelinmemesini daima vurgulayandır.
Bu durumda, benim veya sizin bulunduğu(m/n)uz ortamın temiz havasını kirleten, orada iğrenç bir kirli ortam yaratan, oturduğu(m/n)uz ortamlarda kirli kül tablalarını ve kokularını bırakan, sigara içmediğimiz halde bulunduğumuz ortamın havasını kirleterek bizimde üstümüze kirli havanın sinmesini sağlayan bu insanlarda, MUHAKKAK Kİ KUL HAKLARI(M/N)IZ BULUNMAKTADIR.
İşte kesinlikle ve kesinlikledir ki;
SİGARA İÇMEK HARAMDIR…!
Şimdi de Haramı değerlendirelim;
Haram; yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi dînimizce, kat`î olarak yasak edilmiş şeylere denir. İçki içmek, kumar oynamak, zinâ etmek, adam öldürmek, gıybet ve iftirada bulunmak gibi...
Yukarıdaki anlatımda, illaki sigaranın adının geçmesi gerekmemektedir. Bakınız Haram’ın tanımının devamında ise şöyle devam edilmektedir;
Haram kılınan eşya veya fiil, kendisinde bulunan, hiç ayrılmayan bir zarar, kötülük ve pislik sebebiyle haram kılınmış ise, buna liaynihî (bizzat) haram denir.
Bunun izahı ise gayet nettir. Pis kokan, insan sağlığını bozan, birçok hastalığın ve derdin sebebi olan, çevre ve atmosfer kirliliğine olumlu etkileri bulunan sigaranın tüketilmesi de bu durumlara göre haramdır.
Çünkü, alemlerin yaratanı Rabbimiz, benim verdiğim ancak ben alırım derken, satın alınan sigaranın üzerinde, yaşanılan ülkenin hükümetlerince ilan edilen, “Sigara Sağlığınıza Zararlıdır”, “Sigara Öldürür”, “Sigara bulunduğunuz çevrenize ve size zarar verir”, “Sigara Çevreyi ve Doğayı Kirletmekle Kalmayıp, Sizin de Ölümünüze Neden Olur” gibi tanımlamalardan alınacak ana fikir nettir ve tartışılamaz.
SİGARA ÖLDÜRÜR..!
Alemlerin Rab-bı ı Alemi, Yüce Allah’ımız, ne buyurmuş,
Ancak verdiğim canı ben alırım, bu can tarafımdan sizlere iyi şeyler yapmanız için emaneten verilmiştir. Sizleri ben yarattım ve tekrar bana döneceksiniz.
SONUCU HAKİKAT BELLİDİR…!
SİGARA KESİNLİKLE HARAMDIR..!
Şimdi bu yazının okurlarına sesleniyorum. Birçoğunuz sigara denen illeti içiyorsunuz, zaman zaman da bu köşenin yazarı olarak bende içmekteyim.
1- Öncelikle kendi sağlığımıza zarar veriyor muyuz..?
( EVET VERİYORUZ..)
2. Çevremizdeki canlı ve cansıza zarar veriyor muyuz..?
( EVET VERİYORUZ..)
TARTIŞMAYA GEREK YOKTUR..!
Sigara; insan psikolojisinde kendince rahatlık sağlayan, onu sakinleştiren, onun içenlerce tabiri olan, en yakın arkadaşı, yine o insanlarca tanımlandığı üzere, ondan bu güne kadar hiçbir zarar görmediğini sandığı, bağımlılık yapan, solunum rahatsızlıklarına yol açan, enfarktüs ve kalp rahatsızlıklarının yegane tetikleyicisi, ağız ve diş problemlerinin, çevre ve bedensel kirlenmenin yegane sorumlusu, insan ömrünün sağlıklı yaşamdan sağlıksız yaşama doğru kısaltıcısı, kanser, ülser vb rahatsızlıkların kesin oluşturucusu olarak hayatımızda yer almakta olduğuna göre;
KİŞİSEL DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VE BU YORUMLAR SONRASINDA
SİGARA,
KESİNLİKLE HARAMDIR,
MEKRUH OLMASI DA ONU DOĞRULAR..!
Çünkü Sigara;
1- Beden temizliğimize zarar vermektedir.
2- Ruh Temizliğimize zarar vermektedir.
3- Düşünce, Temizliğimize zarar vermektedir.
SONUCUN SONUCU OLARAK DA;
Yüce Allah kendisine karşı işlenen kusurları daima affedeceğini, ancak huzuruna kul hakkı ile gelinmemesini daima vurgulayandır. Bu durumda, ey sigara içen, o “ALEMLERİN RABBI HUZURUNA ÇIKARKEN KENDİ BEDENİNE VE ÇEVRENDEKİLERE VERDİĞİN ZARARIN, KUL HAKKINI ÖDEYEBİLECEKSİN, YOK BÖYLE MÜSAMAHA(HOŞGÖRÜ)”
İşte bu nedenle de;
SİGARA HEM MEKRUH, HEM DE HARAM DIR…!
Öner SAMANLI