Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Siyaset

Siyaset
 

Gazetelerde, haberlerde gözümüzün alıştığı birçok haberden biri; 10 kez hırsızlık yaparken yakalandı yine sokaklarda, 3 kez cinayet işledi ama serbest bırakıldı. Niye? Neden? Nasıl? AB sürecinde birçok yasa ‘parmak kardeşliğinde’ hızla meclisten geçti. Ancak pratik uygulamaya geçilince birçok sorunla karşılaşıldı. Çünkü bu yasaların ya yaptırım gücü etkili değil, ya uygulama pratiği yok, ya da kes- yapıştır modeliyle yapıldıkları için ülkemizin dokusuyla uyuşmayarak boşluklara sebep oluyor. Bugüne kadar neden bir siyasetçi; ‘ey halkım, sen daha iyi şartlarda yaşamaya layıksın ve biz senin şartlarını düzenlemek, daha huzurlu, müreffeh ve düzenli bir hukuk devleti için yeni düzenlemeler hazırladık’ demedi? Bu düzenlemeler sadece, AB adına, zorla yapıldı. Yeni bir anayasa ihtiyacı senelerdir bilinen bir durum, neden tüm partiler bir kez olsun kendilerinden bir fedakarlık gösterip bir ortak paydada, asgari müşterekte birleşip bu yönde çaba göstermezler? Yoksa bu düzenden beslendikleri için ortak bir sus pus olma durumu mu var?

Senelerdir değişen bir durum yok! Ne zaman benzine, elektriğe, ona buna zam yapılsa, Türkiye’de ki fiyatların dünya piyasalarındaki en ucuz fiyatlar olduğu söylenip, kıyaslamalar yapılarak zam için haklı sebepler aranırken, aynı durum asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının zam oranları açıklanırken yapılmaz. Eğer yapılsaydı şöyle olurdu herhalde; Amerika’da ki asgari ücret 1200 dolar olduğu için bizde sizin maaşlarınızı ki bizde asgari ücret yaklaşık 300 dolar aynı seviyeye çıkardık ki dünya piyasasına uyum sağlayabilelim. Ne tatlı bir hayal! Neyse konuyu fazla dağıtmadan devam edersem, suçluların bu kadar kolayca serbest kalmaları, hukuk devletine inancı yok etmiyor mu? İnsanlar kendi işlerini kendileri halledip mafyaya, çeteye gidip kısa yoldan sonuca ulaşmaya çalışmıyorlar mı? Bu da toplumda karanlık güçlerin rant sağlamasına neden olmuyor mu?

Siyaset, dünya düzeni, bir satranç oyunu gibi, iyi bir siyasetçi genel geçer uygulamalar, günü kurtaracak söylemler yerine, en az 20 yıl sonrasının planını bugünden yapmalıdır. Adımlarını hedeflerini, önceden belirlemeli, 20 yıl sonrasını bugünden okuyabilecek bakış açısına, geleceği görebilme yeteneğine sahip olmalıdır. İçi boş gündemler bizi hiçbir yere götürmez,sadece zaman kaybına neden olur.Oysa artık bizim değişen dünya konjonktüründe zaman kaybetmeye,yanlış hamleler yapmaya vaktimiz yok. Halkın bu hataları tolere etme gücü ise hiç yok.

 
Toplam blog
: 44
: 1522
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

Hayat akıp giden upuzun bir ırmak, bu ırmakta bazen bir akıntıya koyveriyoruz kendimizi, nereye çarp..