Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Siyaset

Siyaset

Siyaset Arapçadaki ‘seyis’ at bakıcılığından türemiş bir kavramdır, at sürme atı idare olarak kıllanılan kelime daha sonraları devlet idare etme sanatı olarak kullanılmış İslam fıkhında önemli bir yer tutmaktadır.

Politika aynı anlamı taşımaktadır,  toplumsal işlerde yapılan etkinlik gibi manalar içerir.  Nitekim filozof Aristoteles:  Politika, toplumun halka dair yaptığı tüm etkinliklerdir.

Gümüz dünyasında her iki havramda kullanılır Müslümanların yoğun yaşadığı ülkeler de siyaset çoğunlukla bununla beraber politika da kullanılmaktadır.

Geri kalan ülkeler de politika kavramı karşımızı çıkmaktadır.

Krallıklar pek politik olarak karşımıza çıkamıyorlar onlar daha çok layusel ‘hesap sorulmaz’ olarak bilinmektedir.

 Siyaset kurumu belirli bir zaman aralığı ile toplum karşısınaA çıkmaları halktan daha çok siyasilerin faydasınadır. Faydasınadır diyorum zira şayet onlarda çıkmasalardı hepsi toplumdan uzak bir yaşam süreceklerdi tek başına buralardan ebedi eleme intikal edeceklerdi. Tıpkı kralların saraylardaki izole edilmiş yaşamları gibi.

Batıda siyaset daha erdemlidir, şayet birisi seçimi kaybederse istifa dilekçesini hemen verip kendirlerine özel şirkette iş arıyorlar, bizdeki bibi yoldaş Candaş muhabbeti ile kendi taraftarlarına meyletmezler. Bu son derece önemlidir.

Beni Türkiye’de son derece mutlu eden gelişme Tunceli belediye başkanın Fatih Mehmet Maçoğlu’nun şu sözüydü; ceketimle geldim ceketimle gideceğim. Şeffaflık önemli biz meziyettir

Tabi birde bunun ahiret tarafı var şayet inanıyorsalar, toplumu hakkıyla idare etmeyen, hakkı adaleti uygulamayan adil olmayan gelir sağılımda adaleti uygulamayan kişiler Allaha karşı nasıl hesap verecekler onu bilemem lakin Allahın huzuruna böyle günahlarla çıkarlarsa Allah yardımcıları olsun.

Türkiye’de aksarı ücret 300 dolar civarındadır siyasiler bir aylığına izne ayrılıp bu parayla yaşamlarını idame etsin yani kira gaz elektik ve kumanya ya harcasınlar yaşayabilecekler mi?

Maalesef siyasetçi yalan konuşuyor efendim siyasette yalan konuşmak caizdir zira politika yapıyor. Bir insan politika yapmak zorunda değil lakin dürüst olmak zorundadır. Toplumda siyasiler herkesten daha fazla dürüst olmak zorundalar.

Kendilerine layık görmediklerini halkada layık görmesinler halkı yunan filozofu Aristoteles gibi sürü olarak nitelendirmesinler. Allah katında kimin üstün olduğu Allahtan başka bilen yoktur.

Efendim ben fulan ırktanım bilmem ben beyazım o diğeri sarı ırktandır berideki adam zencidir gibi faşizan yaklaşımlar Arap cahiliye döneminden kalma uygulamadır…

Tıpkı ne mutlu Arabım diyen bir gibi  yada bir İngiliz dünyada bedeldir gibi…

 Herkesi Allah yaratmış üstünlük ancak erdem iledir, tıpkı büyük İslam mütefekkiri, Amr bin Ubeyd dediği gibi: Amel imandan bir cüzdür, kişi amelin yaratıcısıdır. Yani Allaha inanıyorsan yaptıkların hesap vermeye yönelik olsun, herkes yaptıklarından mesuldür hatalarını hiç kimseye mal edemez.

En derin saygılarımla

 

 

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..