- Kategori
- Dünya Mutfakları
Soğuk Günlerin Isıtan Tadı "Linzen Torte"
Annemin kulakları çınlasın…
Hava cemrelere rağmen asıl kara kışta yapmadığı soğuğu bahara doğru yapmaya karar verince, insan içini ısıtacak şeyler yiyip içmeyi tercih ediyor. Kış boyu aklıma gelmeyen salebi son on günde sıkça tükettim mesela.
Tarihte adı geçen en eski tart olma özelliğine sahip Avusturya menşeli Linzen Torte de soğuk havalara çok yakışan, sevenleri tarafından kısa sürede tüketilmezse bir hafta dayanabilen, tarçın ve karanfil tadı baskın, reçelli bir tart. Annem çok güzel yapar. Ondan aldığım tarifi bire bir aktarıyorum, sevgiyle yapıp sevgiyle paylaşasınız diye…
Malzemeler
200 gr un
150 gr tereyağ (arzu ederseniz margarin)
125 gr toz şeker
125 gr çekilmiş fındık
200 gr krema + 1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 fiske tuz
2 yemek kaşığı reçel (tercihen böğürtlen)
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri güzelce çırpıp ardından yumurtanın sarısından tartın üzerine sürülecek kadar ayırdıktan sonra kalanı hamura ilave ederek tüm malzemeyi bir araya getiriyoruz. Yoğurduğumuz bu hamuru en az yarım saat buzdolabında dinlendirip, hamurun ¾ ünü 22 cm çapındaki tart kalıbına eşit kalınlıkta yerleştirerek (yağlı kâğıt kullanmanızı tavsiye ederim) üzerine reçeli sürüp hamurun geri kalan ¼ lik kısmından şeritler hazırlayıp tartın üzerine yerleştiriyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını bu şeritlere sürerek önceden ısıtılmış fırında 170 derece sıcaklıkta yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
Tart soğuduğunda yanında bir fincan neskafeyle tadına ve keyfimize bakıyoruz : )
Afiyet olsun…