Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '17

 
Kategori
Kitap
 

Söke'de İz Bırakanlar İçin

Söke'de İz Bırakanlar İçin
 

Recai Şahin ve Abdülkadir Güler ile birlikte.( Fethiye 2006)


"Söke'de İz Bırakanlar" adlı  kitabım çıkınca .bazı  arkadaşlarıma da gönderdim.  Onların  maddi ve manevi   katkları  da  oldu.  Daha önceki  yazılanlar  hakkında   birçok arkadaşımızın değerli  yorumları ve  önerileri de oldu. Hepsine ayrı ayrı  teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu kez Fethiye'den eğitimci yazar  Recai  ŞAHİN'in  bir   tanıtım yazısı   elime ulaştı.  Özellike değerli meslektaşım   Sayın Recai Şahin  Bey'e çok çoık teşekkürlerimi   sunuyorum.  Konu ile ilgili yazılarını  sizlerle de paylaşmak istiyorum. Sözü  eğitimci yazar  Sayın Recai Şahin Bey'e  bırakıyorum: 

 

“ SÖKE’DE İZ BIRKANLAR”

 

                           Recai ŞAHİN

Elimde, belleğimde, düşüncelerimde değerli eğitimci, şair, yazar aziz dost Abdülkadir Güler’in “ Söke’de İz Bırakanlar “ adını verdiği kitabı var. 444 sayfa olan kitapta Söke’nin tarihçesi, Söke kaymakamları, Belediye Başkanları, Ticaret Odası, Ziraat Odası, Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası, Halk Eğitimi ve Öğretmenevi, bu kuruluşların başkanları, Söke Kültürüne Ayna Tutanlar, Eğitimciler ve Öğretmenler,  Hayırseverleri, Söke’nin şair ve yazarları gibi   kişilerin yaşam öyküleri ve hizmetleri akıcı ve yalın bir Türkçe ile  anlatmış, Söke’nin Basın ve Yayın Hayatından’ da söz etmiş, yaşam öykülerine dersler vermiştir. Kitapta  adı geçen kişilerin yaşam öyküleri ders verecek şekilde hazırlamıştır. Hemen ellerine, yüreğine sağlık Abdülkadir Güler öğretmenim.

Abdülkadir: “ Bitmez, tükenmez kuvvet sahibi sahibi  olan,  her şehi yapmaya gücü- kuvveti yeten Allah’ın kulu” demekmiş. Öğretmenim,” Benim asıl adımın Abdülkadir, Göbek adım ise  Geylani’dir”  demektedir.  Ünlü şair Çağrı Dergisini 60 yıldır yaşatan Feyzi  HALICI  sevgili öğretmenim Abdülkadir Güler  için  şöyle diyor:

“Abdülkadir Güler, bir gönül adamıdır. Vatanını, milletini candan seven bir şairdir. Bu unvanı söke söke  engin kültürüyle, zekasıyla,, kabiliyetiyle bu toplumun  bilge kişilerinden almıştır. Şiirden, folklora, araştırmadan tarihi gerçeklere, coğrafya güzelliklerine yol alan bir araştırmacı yazar ve şairdir. Başarılarının devamını kutluyorum” diyor. ( 1 )

 

Ben de ekliyorum:

Abdülkadir Güler, yapıtları ve kişiliğiyle edebiyatımızın  nadide simalarındandır, ender kalemlerinden biridir.

Aziz dost  Abdülkadir Güler, dürüst, kadirşinas, sebatkar, hatır gönül bilen,  arkadaş canlısı  bir yardım meleği, vefakar, sebatkar, olgun, sağlam karakterli, mütevazi, becerikli, iyi niyetli, dost canlısı, eleştirmen, gayretli, yardımsever, doğruluktan ayrılmayan, erdemli, hoşgörülü araştırmacı, (folklorcu),  derlemeci, karşılık beklemeden çalışan bir eğitimci ve yazardır. Türk kültürüne yaptığı çalışmalarla  yapıtlarıyla ve olgun kişiliğiyle yazın  (edebiyat) az bulunur kalemlerindendir. Bu alanda birçok ödüller de almıştır. Yaklaşık yarım asırdır Türk kültürüne hizmet veriyor, O'nun bu çabası alkışlanmalıdır.

(….)

Değerli öğretmenim Abdülkadir Güler, 1962 yılından bu yana yazıyor. O günden bu güne yirmiden fazla esere imza atmıştır. “ Ağaç Dikin” şiiri M.E. Bakanlığınca onay almış ve ilkokul IV. Sınıf Türkçe kitaplarında yer almıştır. Yaşam ve eserleri hakkında  Kayseri Erciyes ve  Ankara  Gazi Üniversiteleri tarafından tez konusu   olmuştur. Eserleri birçok ödüle layık görülmüş ve Türk kültürü  hizmet  ödülü  de almıştır. 2008  yılında da  Söke’nin Kültür  Çınarı seçilmiştir. Sevgili Güler’in  en büyük ödülü ise,  halkın, okuyucuların kalbinde yatan  büyük sevgidir.

Onun en büyük ödülü gönüllerde kurduğu tahttır.

Üç evladı ve altı torun sahibidir.

Halen Söke Ekspres gazetesinde yazıyor, sanat ve kültür çalışmalarına devam ediyor. O'nun kitaplarını özetleyebilirsiniz, ama  kişiliğini, vefasını, candan dostluğunu, çalışkanlığını, çağdaşlığını, alicenaplığını, mertliğini, hoşsohbetini, güler yüzünü, inanılır, güvenirliliğini ve insan sevgisini asla  özetleyemezsiniz, asla…  Abdülkadir Güler ortaokuldan sanat, edebiyat, şiir, öykü, deneme, eleştiri,  tanıtım, halk edebiyatı,  folklor (halk bilimi ) gibi konularda yana yazıyor ve Anadolu’da yayımlanan birçok gazete ve dergilerde sürekli olarak yazıyor.

Sevgili öğretmenim Abdülkadir Güler’in görevi ölünceye kadar bitmez. Otuz yıldan beri Söke’de yaşıyor ve Söke kültürüne hizmet veriyor.   O kitabının giriş bölümünde bir sözünde : “Ben artık Sökeliyim, Söke’yi ve Sökeliyi seviyorum.  Onlara hizmet etmekle gurur duyuyorum,  bir vefa borcu bağlamında “ Söke de İz Bırakanları yazdım, bir açıdan kendimi Sökeli sayıyorum “  diyor…

O’nu kısaca özetlersem Söke’nin koca çınarı diyebilirim. Söke Belediye Başkanı yerinde olsam Abdülkadir Güler’in adını bir sokağa verirdim.  Sanatımız ve kültürümüz adına bu teklifim bir kenara ve yabana atılmamalıdır… Söke’nin sanatına ve kültürüne hizmet veren Abdülkadir Gütler yaşarken bunu görmelidir. 

“ Söke’de İz Bırakanlar” ı severek okudum. Ellerine, yüreğine sağlık diyor, dost eğitimci yazar ve meslektaşım Abdülkadir Güler’i yürekten kutluyorum.  

1-    Yaz Güneşi Bengisu / Şiirler Abdülkadir Güler- Söke- 2004

 

 

Abdülkadir  Güler 

27.09.2017-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..