Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Son Gazi: Mustafa Şekip Birgöl

Son Gazi: Mustafa Şekip Birgöl
 

"İstiklal Savaşı'nın son gazisi vefat etti. İstiklal Savaşı'nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi'nde bu sabah saat 03.00 sıralarında vefat etti. Mustafa Kemal Atatürk'le birlikte Çanakkale ve Sakarya savaşlarına katılan Birgöl, 106 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kadıköy Kozyatağı'ndaki evinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan 12 yıllık eşi Ayşe Birgöl, Şekip Birgöl'ün uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü ve eşinin sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini söyledi. Ayşe Birgöl, "Atatürk'le birlikte birçok cephede savaşmışlar.Çanakkale, Sakarya savaşlarına katılmışlar. Sağlığında o günlerle ilgili anılarını anlatıyordu. O günleri hatırlayınca bazen heyecanlanıp konuşamıyordu" dedi.

Şekip Birgöl'ün zaman zaman yanına gelen devlet büyüklerine de anılarını anlattığını ifade eden Ayşe Birgöl, "İlker Başbuğ ve subaylar da onu ziyarete gelmişti. Onlara da anılarını anlatmıştı" şeklinde konuştu.

Üvey oğlu Hasan Erdoğan ise Şekip Birgöl'ün Atatürk'ün yakın silah arkadaşlarından biri olduğunu ve son yıllarda sık sık rahatsızlanarak hastanede tedaviye alındığını söyledi. Birgöl'ün odasını, resimlerini ve elbiselerini gazetecilere gösteren üvey oğul Hasan Erdoğan, "Türk milletinin başı sağolsun" diye konuştu.

Mustafa Şekip Birgöl 14 Kasım Cuma günü Selimiye Camisi'nde öğle vakti düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek." (ZAMAN; 11.11.2008)

"Son Gazi!.."

Bu iki sözcük ne kadar büyük bir anlam ifade ediyor. Rahmetli Gazi'miz Yakup Satar son gazi olarak biliniyordu. Biri son Gazi Nefer; biri son Gazi Subay!.. Gazilerimizi anlatan kaç kitap var ki?!.. Herşeyimizi borçlu olduğumuz bu kahramanları arada bir ziyaret etmişse birileri ve son deminde de iyi bir hastahaneye yatırılmışlarsa ve bir de Hakk'ın rahmetine erdiklerinde görkemli bir tören yapılmışsa görev yapılmış sayılıyor. Ancak bunun dışında çok şey yapılmalıydı. Bir kere hayatları yazılmalıydı. Hayatlarının ve kahramanlıklarının özeti ders kitaplarına konulmalıydı. Yetişen nesiller bu kutsal mücadele kahramanlarını tanımalıydı.

Rahmetli son Gazi Nefer Yakup Satar'ın, kendisini ziyarete gelenlere söylediklerini hiç unutamıyorum. Gazi Yakup Satar, şunları söylüyordu son nefesine kadar: "Kurtuluş Savaşı çok zor şartlar altında kazanıldı. Atatürk'ün askeri imkanı yoktu. Ordu, çocuk denecek yaşta insanlarla kuruluydu. Vatanı çok zor şartlar altında kurtarıp, tertemiz size emanet ettik. Kıymetini bilin. Atatürk, bize "Herkesle dost olun. Herkese "Merhaba" deyin." derdi. Bunu size iletiyorum. Düşmanlar dost gibi görünüp sürekli Türkiye'yi bölmeye çalıştı. Özellikle siz gençler düşmanın oyununa gelip birbirinize düşmeyin. Gençler ülkeye dört elle sarılın!.."

Daha başka ne desin Rahmetli Gazi?

Kurtuluş Savaşı'mızın son Gazi'si Mustafa Şekip Birgöl 106 yaşında Hakk'ın rahmetine erdi. O mübarek hayatı ve kutsal anısı rehberimiz olsun!

Hep ön cephede savaşarak, bu kutsal vatanı bizlere ve yetişecek nesillere bırakıp gitti o da; diğer silah arkadaşları gibi...

"Gençler ülkeye dört elle sarılın!" Bundan daha büyük nasihat olabilir mi?

Hem birbirimize sevgiyle, merhametle, çalışkanlıkla dört elle sarılalım; hem de bu kutsal vatanımıza!

fot.bugünkü Zaman Gazetesi

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..