- Kategori
- Kent Yaşamı
Sosyal yenilik başarı örnekleri 5: Ortak akıl strateji toplantıları

Sosyal alanda yenilik nasıl üretilir? Sosyal problemlere çözüm modelleri neler olabilir? Sivil toplum kuruluşlarımız yeniliklere nasıl imza atabilirler? Bu konularda iyi örnekleri ve etkin başarı modellerini masaya yatırmak amacıyla bu köşede Sosyal Yenilik Başarı Örnekleri yazı dizisi devam ediyor. Bu yazı dizisinde Türkiye'den ve dünyadan umut vadeden sosyal yenilik vakalarını okuyacaksınız.
Beşinci bölümde konumuz yerel kalkınma için stratejik planlama (Haber kaynağı: Zaman). Bunun için iki farklı örneği masaya yatıracağız: Aliağa ve Kahramanmaraş.
YEREL KALKINMA İÇİN ORTAK AKIL STRATEJİ TOPLANTILARI
Sosyal Problemler: Vizyon eksikliği, stratejik planlama eksikliği, beraber hareket etmeme, güç çatışmaları, kısır politikalar
Sosyal yenilik: Yerel aktörlerin ve kurumların bir araya geldiği stratejik açılım toplantıları
Sosyal çözüm modeli: Belediye, yerel yönetim, Sivil Toplum kuruluşları, endüsti, üniversiteler, mesleki kuruluşlar, sanayi odaları bir araya gelerek ORTAK AKIL oluşturuyorlar (vizyon birliği + gönül birliği + hedef birliği + işbirliği)
Kritik başarı faktörleri: Bütüncül yerel kalkınma projeleri, uzun vadeli stratejik planlama, kısır politik kaygıları geride bırakma, ortak akıl oluşturma, sistemli işbirliği, endüstriyel kalkınma ve yatırımı teşvik, kaliteli sağlık ve eğitim hamleleri, kalıcı ekonomik ve sosyal kalkınma projelerini ortaklaşa hayata geçirme.
ÖRNEK VAKA 1: ALİAĞA ORTAK AKIL TOPLANTISI
ALİAĞA'NIN GELECEK 30 YILI PLANLANDI
İzmir'in Aliağa ilçesinde, halkın yerel yönetim süreçlerine aktif katılımının sağlanarak ortak akılla yönetim amacıyla oluşturulan Aliağa Kent Konseyi toplandı.
KENT KONSEYİ İŞ BAŞINDA
Belediye öncülüğünde kurulan konseyin toplantısında, ilçenin gelecek 30 yılının stratejik planı açıklandı.
İlçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanısıra sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda konseye danışmanlık yapan Aydın Belediye eski Başkanı Hüseyin Aksu, 11 sektörde tamamlanan master plan analizleri ve şehir tarama bilgi bankasından oluşturulan 16 ciltlik Aliağa'nın stratejik planını açıkladı. Kent Konseyi'nin yoğun çalışmaları neticesinde tamamlanan stratejik planlamayla birlikte Aliağa'nın gelecek 30 yılının gelişim vizyonu da ortaya çıkarılmış oldu.
UZUN VADELİ GELİŞİM VİZYONU
Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Tansu Kaya, Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Şoförler Odası Başkan Yardımcısı Erdin Şen, Petrol İş Sendikası Başkanı İbrahim Doğangül, birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisinin de katıldığı toplantıda bir sunum yapan Aksu, Aliağa'yı 11 bölgeye ayırdıklarını ve gelişim vizyonunu sektörlerden gelen talepler doğrultusunda belirlediklerini söyledi.
ORTAK AKIL VE ORTAK VİZYON
Aksu, “Bu ilçenin çevresindeki alanı nasıl kullanacağı ve gelecekte nasıl olması gerektiği ortak akılla belirlendi.” şeklinde konuştu. İzmir metropol alanındaki Aliağa'nın Menderes metro hattı ve kuzey çevre yolunun devreye girmesiyle turizm, eğitim ve sosyokültürel anlamda cazibe merkezi haline gelmesinin hayal olmadığını belirten Aksu, yarına bugünden hazırlamanın gerekliliği üzerinde durdu.
DEMOGRAFİK ÖNGÖRÜLER
Toplantıda konuşan Başkan Kaya ise ilçenin önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi bir hareketlilik yaşayacağına dikkat çekti. Kaya, “Bugünden gelecek yıllara hazırlıklı olmalıyız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine göre ilçemizin nüfusu 47 bin civarındadır. 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre 37 bin olan nüfusumuz, 6 yılda 10 bin gibi büyük bir artış göstermiş. 5393 sayılı kanuna göre nüfusu 50 bin ve üzeri belediyelere stratejik planlama zorunluluğu getirilmişti. Bizim böyle bir zorunluluğumuz olmamasına rağmen stratejik planlarımızı hazırladık. Hepimizin ortak yaşadığı yer olan ilçemizin kalkınmışlığına herkesin katkısının olmasını istedik ve Kent Konseyi çalışmalarını başlattık. Bundan sonraki çalışmalara da aynı ciddiyetle katılmanızdan büyük mutluluk duyarız.” dedi.
Başkan Kaya ayrıca 16 cilt halinde hazırlanan Aliağa'nın stratejik planlarını, DVD ortamında sektör temsilcilerine vereceklerini söyledi.
ÖRNEK VAKA 2: KAHRAMANMARAŞ KATSO STRATEJİ TOPLANTISI
Kahramanmaraş’ın geleceği KATSO’da masaya yatırıldı
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Mehmet Balduk, şehrin gelişmesi için siyasi irade ile sivil inisiyatifin biraraya gelmesinin şart olduğunu söyledi.
SEÇİLMİŞ ATANMIŞ İŞBİRLİĞİ
Milletvekilleri ve KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, şehrin sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi alış verişinde bulundu. Mehmet Balduk, ilin gelişimi için seçilmişi atanmışı, meslek grupları ve sivil toplum örgütleriyle birlik içinde olunması gerektiğine dikkat çekti.
SİNERJİ OLUŞTURMAK
Balduk, “Birlik olmak Kahramanmaraş’a fayda sağlar. Esas olan, seçilmişlerin atanmışlarla ve biz meslek gruplarıyla, sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmeli. Ortak akılla bir sinerji yaratıp memleketin ve ülkenin meselelerine çözüm bulunmalı. Çözüm bulucuların, karar alıcıların işini kolaylaştırmaktır. Burada siyasi irade ile sivil inisiyatifi bir araya getirip yapılacak çalışmalar hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmalıyız. İlimizin gelişmesi için ortak hareket etmemiz şart” dedi.
İŞBİRLİĞİ İLE HAREKET ETMEK
Bugüne kadar taleplerin kendilerinden geldiğini ve karar verici merciler tarafından da dikkate alındığını vurgulayan Balduk, işbirliği ile hareket etmenin önemine değindi. Balduk, “Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden geldiğince uyarı görevimizi yapıyoruz. Ama sonuçta tercih, siyasi iradenin ve karar alıcınındır. Teşvik konusunda da aynısı oldu. Biz taleplerimizi söyledik, karar alıcı da sağ olsun kabul etti. Gerçekten Kahramanmaraş’a ekonomik anlamda en büyük hizmet gerçekleşti. Bu da ortak çalışmadan ve sinerjiden oldu. Bundan sonra da aynı sinerji ve işbirliğiyle çalışmalıyız” diye konuştu.
TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil de, milletvekilleri olarak Kahramanmaraş’ın altyapı yatırımları ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, özellikle Gaziantep ve Adana karayollarında yapılan çalışmaların süratle tamamlanması konusunda çok ciddi çaba sarf ettiklerini söyledi.
Görüşme sonunda KATSO Ekonomik Araştırmalar ve Proje Uzmanı Eyyup Ozan, ‘Kahramanmaraş’ın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu sunum yaparak, Kahramanmaraş ekonomisinin son durumu ile ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Ziyarete, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Milletvekillerinden Hanefi Mahçiçek, Ali Sezal, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Yılmazcan, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Veysi Kaynak ve diğer partililer katıldı.
SON ANALİZ:
Kalıcı bir yerel kalkınma, stratejik planlamadan geçiyor. Stratejik planlama, ancak tüm yerel aktörlerin ve paydaşların biraraya gelmesi ile ufuklu olabiliyor ve hedefe ulaşabiliyor. İşte bunun için ortak akıl toplantıları ve kent konseyleri önemli rol oynuyor.
Çünkü stratejik bu tür toplantılarda vizyon birliği, gönül birliği, hedef birliği ve işbirliği sağlanmış oluyor. Yukarıda bunun Aliağa ve Kahramanmaraş'ta başarıyla işleyen iki örneğini okudunuz.
Stratejik atılım hedefleyen ve uzun vadeli gelişim amacı güden yerel yönetimler yukarıdaki başarı modellerinden ve stratejik işbirliği vizyonundan faydalanabilirler ve benzer modeller geliştirebilirler.
Holistik yerel kalkınmanın en önemli boyutları: a) ekonomik kalkınma/yatırım/istihdam; b) eğitime ve insana yatırım; c) toplumun beraberliğini ve ortak hareket etmesini sağlama. Bütüncül bir gelişim için üç boyutta yerel aktörler ve kurumlar bir araya gelmeliler: a) şirketler, mesleki kuruluşlar ve ticaret ve sanayi odaları; b) eğitim kurumları, okullar ve üniversiteler; c) belediye ve yerel yönetimler.
Sonuç: Yerel belediyeler, sivil toplum kuruluşları, yerel sanayi kuruluşları ve üniversiteler bir araya gelmeli ve sinerjik işbirliği ile bölge sorunlarına beraber çözüm üretmeliler. Başarılı bir uygulama için üniversite-endüstri-sivil toplum ve belediye işbirliği şart. Yerel kalkınma demek, markalaşma, eğitim, insana yatırım, yerel kalkınma, ARGE, bilim, sivil toplum demek.
Saygılarımla,
Fahri Karakaş