Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Su böreği (boynuzun kulağı aştığı tarif)

Su böreği (boynuzun kulağı aştığı tarif)
 

Boynuz kulağı geçmiş mi ,geçmemiş mi?


HAMURU İÇİN MALZEMELER

5 YUMURTA
1/2 ÇAYBARDAĞI SÜT
TUZ
ALDIĞI KADAR UN

İÇ MALZEMESİ

1/2 KG. LOR PEYNİRİ
MAYDANOZ
TUZ
TEREYAĞI VE SIVIYAĞ

YAPILIŞI

Yumurtalar bir kap içerisine teker teker kırılır. Tuz ve süt eklenerek çırpılır. Azar azar un ilave edilerek normalden biraz sert hamur yoğulur. Hamur 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.

Bu arada iç malzemesi lor peyniri (çökelek-süt kesiği) maydanozla karıştırılır biraz tuz eklenir.Büyük bir tencereye su koyularak kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine tuz eklenir.

Dinlenen hamur eşit parçalara bölünerek beze yapılır.bu ölçülerde 16 tane beze çıkıyor. Un ile yufkalar açılır. Yufkaların ne çok ince, nede çok kalın olmamasına özen gösterilir. Açılan yufkalar bir örtü üzerine alınarak

tepsermesi yani biraz hafif kuruması için beklenir. Açma işlemi bittikten sonra yufkalar teker teker kaynar suda haşlanır. Bu arada tepsi veya tava yağlanır. En alt sıraya haşlamadan kuru bir yufka serilir. Erittiğimiz tereyağdan

yufkanın üzerine 1 kaşık gezdirilir. Haşlanan yufka önce soguk suya atılır bu sırada yapışmaması için kenarları su içerisinde açılır. Suyunu elimizle yufkayı ezmeden süzmemiz gerekir. Tepsiye haşlanan yufkalr birer birer arası

yağlanarak dizilir. Her 4 yufkada bir arasına lorlu iç malzeme koyulur. Son yufka tekrar haşlanmadan kuru olarakböreğin üzerine serilir. Pizza tavasında pişirdiğim su böreğimin diğer yönününde kızarması için fişi çekip biraz soğumasını bekledikten sonra kapak üzerinde alt üst ederk diğer yüzünün kızarmasını bekleyip işlemi bitiririm..

Su böreği için en önemli püf noktası tepsiyele fırında pişirmemektir. Ya ocak üzerisinde bakır tepside çevire çevire yakmamaya özen göstererek pişireceksiniz, yada benim gibi pizza tavasında pişirmenizi öneririm. İçerisinin kat kat
kalması ve yapışmaması için bu pişirme tekniği çok önemlidir.

Boynuzun kulağı aştığı tarif yazmamın en büyük sebebi annemden usta olmuşum bu konuda. Aman annen duymasın.. Babam öyle diyor.. :))

 
Toplam blog
: 118
: 3309
Kayıt tarihi
: 04.09.07
 
 

Bilgi büyük adamı alçak gönüllü yapar, normal adamı şaşırtır, küçük adamıysa kibirlendirir.. ..