Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '22

 
Kategori
Anılar
 

TAHİR KUTSİ MAKAL'I ANIYORUZ

    ÖLÜMÜNÜN 23. YILINDA

Dr. TAHİR KUTSİ MAKAL’I ANMAK

 

 Dr. Tahir Kutsi MAKAL,(9 Şubat 1937) doğumlu olup,15 Haziran 1999 yılında İstanbul’da aramızdan ayrıldı. Tahir Kutsi ile tanışmamız Tarla dergisi vasıtasıyla başladı. Yaklaşık 30 küsur yıl Tarla dergisini çıkardı. Adı geçen dergide birçok şiir ve araştırmalarım halk bilimi konusunda yazılarım yer aldı. Onunla ilgili bir anımla başlamak istiyorum. 1973’lerde Üniversitelerde yapılan sınavlara katılmak üzere Mardin, Kızıltepe’den üç dört arkadaşımla İstanbul’a gittik. Orada sınava girecektik. İstanbul Aksaray’da bir otelde yer bulduk. Bu arada o günlerde Sonhavadis gazetesi yazarı Tahir Kutsi’ nin yanına gittik. Tahir Bey nerde kaldığımızı söylediler. Biz de Aksaray’da bir otelde kaldığımızı söyledik.  Tahir Bey hemen otel ilgililerine telefon açtı, % 50 indirim yapmaları rica etti. Onlar da evet dediler. Bu arada Tahir Kutsi bana bir kart verdi ve şunları söyledi: Her gün öğleyin buraya geliniz ve Sonhavadis yemekhanesinde benim misafirim olarak burada yemek yiyeceksiniz. İlgililere de  tembih etti, sizlerden para almayacaklardır” dedi. 

 

Ertesi gün sınava girdik, sınavı da kazandık. O yıllarda Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’nde Akşam Türkçe Bölümüne kaydımı yaptım. Tahir Kutsi Makal İstanbul’da kaldığımız günlerde bizimle fazlasıyla ilgilenmişti. Dönüşte yanına gittik teşekkür ettik. O da bize kitaplarından hediye etti.  Dostluğumuz vefat edinceye kadar devam etti. Yunus Emre Sevgi Yılı münasebetiyle Eskişehir’de, Simav’da, Balıkesir ‘de ve Ankara’da yapılan şiir etkinliklerinde hep beraber olduk. Ne yazık ki onu 15 Haziran 1999’de kaybettik.

 

Tahir Kutsi’nin ölümünden sonra ve daha önce hakkında birçok yazılar yazıldı. Bunları araştırmacı yazar Fethiyeli kalem arkadaşımız Ünal Şöhret Dirlik tarafından bir kitapta topladı. Bu kitap kardeşi Mithat MAKAL tarafından Denizli’de Oğuz Ofset Matbaasında tertemiz bir baskıyla yayını gerçekleştirdi.Adı geçen kitapta kimler var? Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, M. Kemal Sağlam, Mithat Makal, Ünal Şöhret Dirlik, Yaşar Faruk İnal, Ahmet Özdemir,  Prof. Dr. İsa Kayacan, Erdoğan Aslıyüce, Hayrettin İvgin, Nail Tan, Mehmet Nuri Yardım, Gültekin  Samanoğlu,  Ayhan İnal, Ahmet Kabaklı, Hasan Kallimci, Cem Karaer, Nagahan Orbay Akay,

Abdurrahman Pala, Yahya Akengin, Özcan Ünlü, Seher Keçe Türker, Halit Çelikoğlu, Olcay Yazıcı, Muhsin Karabay,  Beşir Ayvazoğlu, Ümran Çetin, Hüseyin R. Güler,   Kelkitli Âşık Serdari, Nevin Konuk, Veli Avcı, Kenan Sönmezler, Sebahat Emir, Mine Bahçeci, Gazi Altun, Avcı, Hüsamettin Tat,    Gülten Çiçek Tural, Hakkı Devrim, Mehmet Zeki Akdağ, Sevinç Çokum, Yalçın Toker, Dr. İrfan Doğrusöz, Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu,  Vali Dr. Bahaeddin Güney, Şerif Kutludağ, Hüseyin  Gümüş, Bedrettin Keleş Timur ve bu satırların yazarı Abdülkadir Güler gibi yazarlar ve şairler Dr. Tahir Kutsi MAKAL için  yazılanları  kitaba almışlardır. Ünal Şöhret Dirlik ve Mithat Makal burada bir kadirşinaslık örneğini ortaya koymuşlardır. Dr. Tahir Kutsu Makal’ın bir seveni ve dostu olarak ben de kendilerine teşekkür ediyorum

Yapılan bu anma töreninde “ANILARDA Dr. TAHİR KUTSİ MAKAL” adı geçen kitap tanıtıldı. 16 Haziran 2012 cumartesi günü Denizli’de saat 13.30 da hazırlanan bir programla Tahir Kutsi MAKAL adına yakışır bir şekilde sade bir törenle yâd edildi.  ( Yukarıda adını yazdığım şair ve yazarların bir kısmı bugün yok aramızda. Onları da rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlıklı günler diliyorum.)

Bu anma törenine ailesi, dostları, yakınları ve kalem arkadaşları katıldı. Denizli’den ev sahibi olarak Mithat MAKAL, kardeşleri Osman, Şeref, Ahat MAKAL,  Fethiye’den araştırmacı yazar Ünal Şöhret Dirlik, Koruköyü muhtarı Nurettin Göztepe, Söke’den gazeteci arkadaşımız Yeni Söke Gazetesi sahibi H. Hüseyin  Yavaşoğlu, bu satırların yazarı Abdülkadir Güler, Denizli’den Eğitimci yazar Hasan Kallimci,  Hüseyin Gümüş, Ramazan Efe, Mehmet Dağal, Mehmet Şerif  Kutludağ, Yalçın Çatışır ve  Ahmet Çölgeçen  katıldı. Yapılan konuşmalarda Dr. Tahir Kutsi Makal’ın Türk Edebiyatı içindeki yeri, eserleri, şiirleri, düşünceleri, yurt ve millet sevgisi, dostluğu, arkadaşlığı ve anıları hakkında konuşmalar yapıldı. Kimi zaman yapılan konuşmalarda duygulu anlar yaşandı. Yapılan konuşmalarda Tahir Kutsi’nin kardeşi Osman MAKAL: Kardeşimizin ne kadar seveni varmış, onunla gurur duyuyoruz. O sadece MAKAL ailesinin yüz akı değil, tüm Denizlilerin yüz akıdır. Hepinize hoş geldiniz diyorum, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diyordu.  

Kardeşi ve Oğuz Ofset Matbaası sahibi Mithat Makal yapılan açılış konuşmasında duygulu anlar yaşandı. Anma töreninde gelen telgraflar okundu ve konuklara yemek ikram edildi. Bu arada Ünal Şöhret Dirlik tarafından hazırlanan “ Anılarla Dr. Tahir Kutsi Makal “ ve “Sanat’ta 60 yıl Dost şiirleri “  adlı kitapları konuklara imzalı olarak armağan edildi.( ne yazık kardeşi gazeteci yazar Mithat Makal’ı da kaybettik. 15 Haziran 2014) . Onu da rahmetle anıyorum. Sevgili üstadımız vefatının 24. yılında bir daha rahmetle ve saygıyla anıyor, mekânı cennet olsun diyorum. Sözün özü, Dr. Tahir Kutsi MAKAL çalışkan ve üretken bir gazeteci, araştırmacı yazar ve şairdi. Türk edebiyatına birçok eserler kazandırdı. Eserlerinden bazıları:

ŞİİR: Fakir İşi (1957),Babanız Yine Âşık Çocuklar (1987),Öpkü (1996). RÖPORTAJ:  İçgöç(1964), Acı Yol (1964),GEZİ: Köylü Gözüyle Avrupa (1965), DERLEME, DENEME, İNCELEME: Sahte Ozanlar (1969),Aşık Veysel ( 1969), Anadolu’da Türk Mührü (19961),Karacaoğlan(1973),  Dadaloğlu (1974), Benim O Benim(1987),Halk Bilim ve Edebiyat (1990),Aşık Hasan Dede (1995),Benim Gizli Yazılarım (1996),ROMAN:  Meydan Dayağı (1976), HİKAYE: Delitay (1982), Karadon (1987),ANTOLOJİ:  Türk Halk Şiiri (1975) gibi eserleri vardır. Sözlerimi“Babanız Yine Âşık Çocuklar “ adlı şiirinden birkaç dizeyle son vermek istiyor ve kadim dostum ağabeyim gazeteci yazar Dr. Tahir Kutsi   Makal’ı    rahmetle sanıyorum. 

Babanız yine âşık çocuklar
Yüzümün gülüşü ondan
Erken gelişi ondan
Ve bu sefer iş berbat!
Babanız yine âşık çocuklar

Babanız yine âşık çocuklar
Yüzünün gülüşü ondan
Erken gelişi ondan
Ve bu sefer iş berbat!
Babanız yine âşık çocuklar.
          

                  Öpküşiirler (1990) kitabından.

1-Kitaplar Arasında: Tahir Kutsi Makal, Abdülkadir Güler, 27 Temmuz 2013

2-Milliyet Blog Abdülkadir Güler, Gazeteci Mithat Makal,

  30 Haziran 2015

3- İstanbul’da Bir Tahir Kutsi Makal Vardı, Abdülkadir Güler

15 Haziran 2017 Milliyet blog,

 

 

 

 

         Abdülkadir GÜLER

    07 Haziran  2022-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..