Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Tanımak Gerek

Tanımak Gerek
 

Aydın, Bilim İnsanı, Varlığı Gurur Kaynağı


Celal ŞENGÖR'e bilim insanlığından önce, 22 Temmuz 2007 Pazar günü -Ali Kırca'nın tarafsız gazeteci ve 68 kuşağı Deniz GEZMİŞ'lerin arkadaşı "aydın" kimliğiyle, seçim sonuçları için göbek atarken- televizyonda gerçek bir hayal kırıklığı içerisinde "bu insanların, bu ülkeye verdikleri zararı artık orta vadade değil ancak uzun vadede temizleyebiliriz dediğinde hayran olmuştum.

Dün (27 Nisan 2009) ise 4.1 gibi küçücük bir deprem sonrasında halkı galyana getirmeye çalışan bir televizyonun ana haberlerinde, sunucuya canlı yayında, "4.1 küçük bir deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı için normal, haber değeri yok, büyük deprem ise olacak, kimse farklı bir şey düşünmesin, medeni ülkelerde deprem paniği yaşatılmaz, deprem için önlem alınır, bu insanlar ne yapılmasını istemedikleri yönünde oylarıyla karar vermişlerdir, boşuna insanları panik yapmayın" bağlamında bilgi vererek, canlı yayın insan panikletme sürecine girmeden, insanların bilinçsizliğini hiç kimsenin söyleyemediği açıklıkta söyleyerek, tekrar beni kendisine hayran etti.

Hem biliminsanı hem de toplum insanı olunur mu diye düşündüm. Bilim insanları bizim Ülkemizde toplumdan kopuktur çünkü. Kısa bir internet araştırmasını ise sizlerle paylaşmak istedim.

Herkesin tanıması gereken, gerçekten aydın olarak değerlendirebileceğim nadir bir kişi:

Prof.Dr. A.M. Celal ŞENGÖR
24 Mart 1955'de İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Academy'i bitirdi. 1978'de de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu. 1979'da aynı üniversiteden master, 1982'de de doktora aldı. 1981'de İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji Kürsüsü'ne asistan oldu. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin "Başkanlık Ödülü"nü, 1986'da TÜBİTAK'ın Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru pâyesi aldı. 1990 yılında Academia Europaea'ya ilk Türk üye olarak seçildi, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülü'nü kazandı. 1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi.1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi oldu, Akademi konseyine seçildi, aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi, ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve Êcole Normale Superieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör, 1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada "XIX. Yüzyılda Tektoniğin Gelişmesine Fransız Jeologların Katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France'in madalyasını aldı.1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu.
 
Toplam blog
: 71
: 1933
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

İnsanın kendisini anlatması zor. Beykoz, Saint Benoit, Psikolog. Bu kadar... Detay gerekiyors..