- Kategori
- Tarih
Tarihimizle yüzleşmek: Osmanlı'nın acımasız gerçeği "ya iktidar ya ölüm"-4

Yavuz Sultan Selim’in kardeşleri ve yeğenlerini katledişi:
Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı tahtına oturması olaylı olmuştur. Babasını sürgün yolunda zehirlettikten sonra destekleriyle iktidara geldiği yeniçerileri sevindirmek için onların öldürülmesini istediği bir sipahi beyini önünde diz çöktürerek kafasını kestirir.
Başta babası 2. Beyazıt ve vezirlerin padişah olmasını istediği şehzade Ahmet Konya’da padişahlığını ilan eder. Oğlu Alâeddin’e de Bursa’yı ele geçirtir. Alâeddin’i Bursa’dan çıkartıp sadrazam Koca Mustafa Paşa’yı da Ahmet’le ilişkisi olduğu için idam ettiren 1. Selim amcaları Ahmet’ten korkup kendisine sığınan 7–21 yaş arasındaki beş yeğenini acımasızca öldürtür.
Yavuz Sultan Selim daha sonra Saruhan valisiyken ölen şehzade Mahmut’un oğulları Orhan, Musa ve yaşı çok küçük olan Emir han’ı öldürtür. Şehzade Alem şah’ın oğlu Osman’ı, Karaman beyiyken ölen şehzade Şehinşah’ın oğlu Mehmet’i de katleder.
Padişahlığını tanıdığı için Manisa’ya atadığı öz abisi Korkut’un üzerine yürür. Kaçarken Emet kasabası yakınlarında yakalattığı Korkut’u yay kirişi ile orada boğdurur.
Ahmet’le yaptığı savaşı kazanır. Esir alınan Ahmet’i Kapıcı başı Sinan Ağa’ya boğdurtur. Ahmet’in büyük oğlu savaşta öldürülür. Diğer beş oğlundan ikisi Mısır’a, üçü İran’a sığınır. Bu durum Safevi’lere saldırmak için aradığı fırsatı sağlayacaktır.
Babasından başlayarak bütün kardeşlerini, yeğenlerini birçok vezir ve sadrazamını öldürten 1. Selim’in sonu da son derece trajik olacaktır. Sırtında çıkan ve canını acıtan olgunlaşmamış çıbanı sıktırarak azdırır. Macaristan seferine çıktığında acıları dayanılmaz hale gelir ve Çorlu yakınlarında mola verir.
Kaderin acı cilvesidir ki bir zamanlar zehirleterek öldürttüğü babasının sürgün yolunda acılar içinde can verme sırası ona gelmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman ile kadınlar iktidarının başlaması:
1520 Yılında tahta çıkan 1. Süleyman Belgrat’ın fethinden sonra Rodos’u alır. Papaz giysileri içinde yakalattığı Cem Sultan’ın oğlu Murat ve onun oğlunu öldürtür. Murat’ın karısı ve kızını da İstanbul’a gönderir.
Gözdesi Hürrem’e aşırı düşkünlüğü (Roksalana) Osmanlı İmparatorluğu’nda kadınlar saltanatını başlatır. Hürrem kendisinden doğmayan Kanuni’nin büyük Mustafa’nın tahta çıkmasını isteyen Makbul İbrahim Paşa’yı Kanuni’yi kışkırtarak boğdurtur.
Yaşlandıkça çok daha fazla etkisine girdiği Hürrem ve Hürrem’in kızı Mihrimah Sultan’ın kocası Damat Rüstem Paşa’nın kışkırtmalarına kanar. İbrahim Paşa’nın idamından sonra Mustafa’nın sarayla ilişkisi engellenir.
Kanuni İran seferinde Konya’da konaklar. Amasya’dan babasının elini öpmeye gelen Mustafa her şeyden habersiz Otağı Hümayun’a girer girmez üzerine çullanan dilsiz cellâtlar tarafından boğulur. Daha sonra Mustafa’nın küçük yaştaki oğlu da boğulur. Olaya Hürrem’den doğan Selim ve Cihangir de şahit olur.
Mustafa’yı çok seven ve hastalıklı bir yapıya sahip olan Cihangir olayın etkisiyle İran seferinde ölür. Kanuni’nin hayatta kalan iki oğlu Hürrem’den doğan Selim ve Beyazıt’tır.
Hürrem’in ölümünden sonra iki kardeş arasında başlayan taht kavgasında Kanuni Selim’i tutar.
Beyazıt ordusu ile Selim’in üzerine yürür. Selim Sokullu Mehmet Paşa’nın yardımıyla Beyazıt’ı yener. Dört oğluyla İran’a sığınan Beyazıt’ı Şah Tahmasp önce çok iyi karşılar. Sonra savaştan çekindiği için, Kanuni’den yüklü miktarda para alarak, dört oğlu ile birlikte onu boğar.
Zigetvar seferinde gut hastalığı ağırlaşan Kanuni acılar içinde ölür. Yerine hayatta kalan tek oğlu Selim geçer.
Sefere çıkmayan ilk Padişah 2. Selim:
İkinci Selim’in padişahlığı yalnızca sekiz yıl sürdü. Büyük Şehzade dışında şehzadelerin sancağa çıkmasına son verdi ve gözetim altına aldı. Böylece tahta çıkan padişahlar için kardeşlerini katletmek kolaylaştı.
Padişahlığı içki ve zevk âlemleriyle geçen, hiç sefere çıkmayan 2. Selim yönetimi de tamamen Sokullu’ya bıraktı. Aşırı içkili bir halde hamamda çıplak cariyeleri kovalarken ayağı kayarak mermer zemine kafa üstü çakıldı. Beyin kanamasından öldü. Yerine 1574 yılında Yahudi gözdesi Nurbanu’dan doğan 3. Murat tahta çıktı.
Rüşvet alan ilk Padişah 3. Murat:
Üçüncü Murat tahta çıkar çıkmaz yedi erkek kardeşini de boğdurarak babasıyla aynı gün defnetti. Annesi Nurbanu ile gözdesi İtalyan Safiye arasında büyük bir iktidar çekişmesi başlayan 3. Murat rüşvet alan ilk Padişahtır. 1579 yılında iç sevmediği Sokullu’yu bir suikast ile öldürtür. Valide Sultan Nurbanu’yu zehirlettikten sonra Safiye’nin gücü iyice artar. Kocasını içki ve cariyelerle zevk âlemine bırakan Safiye devlet işlerini tümüyle eline alır. Artan masraflar nedeniyle para ayarı düşürülünce yeniçeriler ilk kez kelle isteyerek ayaklanır.
Üçüncü Mehmet ile bütün şehzadelerin kafes hapsine alınması:
Aşırı içki ve kadın düşkünlüğü yüzünden hastalanıp ölen 3. Murat’ın yerine tahta Ocak 1595’te oğlu 3. Mehmet çıkar. Ondokuz kardeşini babasının cenazesinden sonra boğdurtur.
Safiye Sultan da kocasından hamile kalan on cariyeyi boğdurtarak denize attırır.
Hiçbir şehzadeyi sancak görevine çıkarmayan 3. Mehmet öldürülme korkusuyla en büyük oğlu Mahmut’u da boğdurtur. Padişahlığı da annesinin etkisi altında geçer.
Padişahlığı ancak sekiz yıl süren 3. Mehmet aniden kalbi durarak ölür. Yerine oğlu 1. Ahmet tahta çıkar. Ancak 1. Ahmet kardeşi Mustafa’yı boğdurtmaz. Ve en büyük şehzadenin tahta çıkması kuralını koyar. Ancak kafes hapsine alınan şehzadeler her gün ölüm korkusuyla akli dengelerini bile kaybedecek duruma geleceklerdir. Bundan sonraki yazımın konusu bu olacak.
AHMET ELDEN