Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

Tatil ve çalışma

Yazın her yönüyle tatil yapmalı mıyız?

Bu soruya şöyle cevap veririm.

Hayat nedir? Ben kimim, önümde beni bekleyen nasıl bir hayat var? Bu hayatı nasıl yaşamak isterim?

Öğrenme nedir? Öğrenmeye yüklediğimiz anlam nedir? Ben hayatımı seviyor muyum? Hedefimi belirledim mi? Öğrenme sürecinde uzun süreli aralıklar verilir mi? Önümde nasıl bir sınav var ve bu sınav benim için ne kadar önemlidir? Öğrenme ihale edilir veya parayla satın alınabilinir mi?

Sevgili gençler bir yarış ortamındaysanız bu yarıştan galip çıkmak tamamen kendi elinizdedir. Bir başkası sizin için öğrenip sınava giremez; ancak siz sınav koşucularına antrenörlük yapar, daha hızlı koşmanıza yardımcı olabilir. Öğrenme faaliyetinin sorumluluğu tamamen size ait olup bu faaliyet uzun süreli bir yatırım gerektirir. Elbette tatil yapma hakkınızdır. Ancak tatil yapayım derken günün 24 saatini boş geçirdiğinizde inanın bunun faturasını sezonda çok ağır ödersiniz. Çünkü insan hafızası unutma özelliğine sahiptir. Onun için okul ve sınav sezonunu daha rahat geçirmek için yaz tatilini çok iyi değerlendirmelisiniz. Unutmayın sadece ve sadece kendiniz için çalışacaksınız.

Yaz tatilini iyi değerlendirenler, arkadaşlarınıza göre sezona yaklaşık 20 puan önde başlarsınız. Dershane sezonunda hocaların anlattıkları daha kolay anlar, sezon içinde yorulmazsınız. Çünkü öğreneceğiniz konu ve ayrıntılar azalacağı gibi daha önceden çalışma alışkanlığı kazanmış olursunuz. Bu durum sizlerin psikolojinizi de rahatlatır. Tavsiyem okul bitiminde bir-iki hafta hiçbir şeye el sürmeden dinlenin, ücüncü hafta planlı bir şekilde çalışmaya başlayın.

Yazın neler yapılabilir?

Sayısal öğrenciler: Eğer daha önceden hiçbir hazırlıkları yoksa yazın yapmaları gereken tek şey OKS kitabının fizik, kimya, biyoloji, matematik ve Türkçe kısmını ayrıntılı bir şekilde bitirmek gerekir. Özellikle sadece ortak alandan sınava girecek öğrenciler için bu şarttır.

Durumu iyi ve hedefi yüksek olanlar ise lise-I konularını yeniden gözden geçirmeli. Fen bilimlerinden deney sonuçlarını incelemenizde fayda vardır. Haftada birer veya ikişer saat tarih ve coğrafya ile üçer saat Türkçe çalışmalılar.

EA ve sözel öğrencileri ise ağırlıklı olarak ilköğretim matematiğini öğrenmeleri gerekir. Bu matematik bir miktar da geometriyi kapsar. Daha sonra Türkçeye de çok önem vermeleri gerekir. Özellikle kelime hazinelerini geliştirmeliler. Okuduklarınızı anlama en önemli sorunlarınızın başında geliyor. Eş anlamlılık, yan anlamlar vs... Bunun için bol bol okumalı ve sözlük karıştırmalısınız. Ayrıca haftada üçer dörder saat tarih ve coğrafya çalışmalılar. Özellikle coğrafi terimlerin, tarihsel terimlerin kavranması gerekiyor. Demokrasi, seçimler, devlet yönetimi, monarşi, izohips, izoterm, mutlak nem, bağıl nem.... gibi kavramları öğrenin. Bunları ilk kez öğretmeninizden duymayın. Öğretmenden yorumlanmasını isteyin.

Sevgili arkadaşlar yazın günde ortalama 2-3 saatinizi ders çalışmaya ayırın. Bu size yeterlidir. Ancak bunun dışında mutlaka roman okumalısınız. En az 15 günde bir roman bitirmelisiniz. Bu hem sözel hem de sayısal öğrencilerin, hatta anne ve babaların yerine getirmesi gereken bir görevdir.

İlköğretim 7 öğrencileri de bir yıl sonra son SBS sınavına girecekler. Bu sınavlara hazırlanma ve iyi bir lise kazanma ÖSS’nin yarısını kazanmadır. Bu yönüyle ÖSS’ye hazırlanmadan daha önemlidir. Onların sınavının da ÖSS’den aşağı kalır bir tarafı yoktur. Sizlere tavsiyemiz yine günde ortalama 3 saat çalışmak. Bu sürede iki adet yaz tatili çalışma kitabı bitirmelisiniz. Bunun dışında Türkçenizin gelişmesi ve okuduğunuzu anlamanız için yazın iki-üç roman bitirmeniz gerekir.

 
Toplam blog
: 137
: 1557
Kayıt tarihi
: 23.06.08
 
 

1963 yılı Trabzon Of doğumluyu. Emekli Öğretmenim Eğitimle ilgili konulara ilgim uzun yıllar önce..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara