Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Tavuklu kabune

Isparta’nın Senirkent geliniyim. Bu yöreye has Kabune pilavı çeşitli şekillerde yapılır. Ekseriya düğün yemeği olarak sunulur. Yağsız etle yapılan bu pilavı ben daha değişik yapıyorum. Zira Sağlığımız açısından kırmızı eti mümkün olduğu kadar az tüketmeye bakıyoruz. Kırmızı et yerine tavuk eti kullanıyorum. Senirkent’te kırmızı et ve nohutla yapılan bu pilav çok lezzetli oluyor. Şimdi sizlere benim tarifimi takdim edeceğim.

YAPILIŞI:

I/2 kg kemiksiz tavukgöğsü, yıkanıp soyulup doğranmış 1 havuç, 1 baş soyulup doğranmış soğan,2 çay kaşığı tuzla birlikte,  3 bardak su ile haşlanır.  Tavuklar ayrılarak didiklenir bir kapta bekletilir. Soğan ve havuçlu su süzülür. Kalan havuç ve soğanlar ayrıca eğerlendirilebilir. 3 Su bardağı pirinç iyice yıkanır ve 20 dakika ılık suda bekletilir. 2 baş ince piyazlık doğranmış soğan isteye bağlı karabiber ve tuzla ovulur ve yıkanır. Pirinçler süzülür. Bir tencereye yıkanan soğanlar yayılır, üstüne ince didilmiş tavuk etleri, onun üzerine önceden az haşlanmış 1 bardak bezelye serilir. (Senirkent’te bezelye yerine haşlanmış nohut konuluyor) İsteye bağlı tuz ve karabiber serpilir. Bir tavada isteye bağlı tereyağı ve 2 kaşık sıvı yağ kızdırılıp dökülür. Önceden ayırdığımız tavuk suyundan 3 bardak dökülerek üstüne porselen bir tabak kapatılır, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Pişen pilavın üstüne havlu peçete konularak demlendirilir. Sonra peçete alınır. Servis tabağına ters çevrilen pilavın etrafı domates, yeşilbiberle süslenerek servise sunulur. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..