Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '08

 
Kategori
Opera / Bale
 

Tedirgin operet

Tedirgin operet
 

opera


2007-2008 temsil sezonunda İstanbul'da hemen hemen izlemediğim opera, bale ve konser gösterisi kalmadı. Özellikle Süreyya opera sahnesi muhteşem dekoru locaları, koltukları, balkonları, çatı ve duvar süslemeleri ve değerli tablolarıyla süresiz açık sanat galerisi görünümündeydi. Akustiği, ışığı perde perde göze, kulağa hitabeden, mekanda bulunan kişiye, eski çağlarda bir sahnede oturduğu hissini verirdi. Sanki locanın altına gelen bir tenör serenatını kendisine yapıyor gibi uzanırdı seyirci balkon kenarına, usulca mendilini sallayıp bırakası gelirdi aşağıya. Endamlı bir selamla uğurladığı sanatçının reveransıyla göklere uçardı.

Lakin opera sanatçıları oyunlarını, danslarını, seslerini seyirciye sunmak için sahneye çıktığında çok özveriyle sanatlarını icra ettiklerini hissetmeme rağmen, dekorun kostümlerin iyi olmadığını kumaşların tasarımların, aksesuvarların, papuçların kalitesiyle ilgili bu şaşaya yakışmayan bazı görüntüler olduğunu hep farkettim. Daha muhteşem daha özenli olmalıydı. Bütçe ile alakalı olduğunu düşündüm. Tam da her müzikale her çocuk oyununa operalara, müzikallere, bale gösterilerine halkımızın eskisinden daha fazla katıldığını düşündüğüm günlerde, ki sezonda bilet bulmak çok zor oluyordu, tuhaf bir haberle ürperdik.

Opera sanatçısı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Sanatçıları içinde hala adı geçiyor! Sanatçı tanımına uygun olanlar içinde... Her meslek grubunda yaşanabilecek sıkıntılardan biri, psikolojik gerilim filmi gibi, operadaki sapık! Yıllarca çalıştığımız mesai arkadaşımızın uslanmayacak sapkın duygularda bir kişilik olduğunu bir gün medyadan öğrenmek dehşet verici bir durum olurdu sanırım.

Bu bir krizdir. Krizi yönetmeye davet ediyorum kurumun Halkla ilişkiler departmanlığını! Tedirgin oldum! Bu oyun değil onlarca kız çocuğuna, bilmem kaç genç kıza tecavüz etti. Utancından söyleyemeyen kimbilir kaç kişiye de tecavüze yeltendi. O sahneden bir cinsel sapık geçti, ailesini, sanatını izleyenleri dinleyenleri hiçe sayarak şerefli ve onurluymuş gibi yaşadı.

Şimdi Kültür Bakanlığı destek olmalı, Devlet Opera ve Balesi'ne imajlarının değişmesi için, bu skandal hadiseyi temizlemesi unutturması için.

Hakeden değerli sanatçıların Kültürümüze ve sanatımıza yakışır bir şekilde sanatlarını icra etmeleri için tüm olanakların kendilerine sunulması dileklerimle, sonsuz saygılar.

 
Toplam blog
: 18
: 542
Kayıt tarihi
: 08.05.08
 
 

 Edebiyat, bilim, ilim, tasavvuf ve kitaplar üzerinde araştırma ve incelemelerim devam ediyor.   ..