Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Teğet ve krizin faydaları-9 (Ekmeğe zam isteyen AB'nin Pırlanta'yı es geçmesi)

Teğet ve krizin faydaları-9 (Ekmeğe zam isteyen AB'nin Pırlanta'yı es geçmesi)
 

Şimdi biz ülke olarak AB'ne mi girmeye çalışıyoruz?

Bunca uyum yasası, askıya alınan görüşmeler, yeni yeni açılan müzakere başlıkları vs…

Sizce, bizi AB’ne alırlar mı?

AB’nin ortalama milli geliri, kişi başına 20 bin Doların üzerinde iken, AB uyum yasaları, açılan yeni başlıklar, istenen yeni ekonomik ödünler, acaba bizi içlerine almak için mi? Yoksa görüşmeler ve açılan başlıklarla bizi oyalayıp, ülkenin bazı değerlerini sömürmek, ülke insanının ekonomisine bir değer katmadan, hatta yük bindirerek, AB halklarının refahını arttırmak mı?

Bakın en son AB uyum ve müzakere kapsamında ülkemizden istenen listedeki ilginç talebe!

AB’ye uyum çerçevesinde açılan müzakere başlığında ilk talep olarak "vergilendirme" istenilmiş!

Bu isteğin nedeni; "AB’de en düşük KDV oranı yüzde 5. O halde Türkiye olarak siz de yüzde 1 olan KDV oranlarını 5 yapın."

İsteğin mantıklı olduğunu, vergiyi tabana yayma politikası olarak algılayıp, uygulanabilir gördüğümüzü belirtelim.

Ancak kaz’ın ayağı hiç de öyle değil!

Bizim ülkemizde KDV oranı yüzde 1 olan ürünlerin ilk sırasında; Türk halkının karın doyurma maddesi olan ekmek geliyor.

Sonra un, kuru fasulye, bakla, nohut, mercimek, soğan, sarımsak, zeytin, gazete, dergi, cenaze hizmetleri, net alanı 150 m2’ye kadar konutlar vs.

Ancak; Ekmekteki KDV oranını yüzde 5 e çekmemizi isteyen AB görüşmecileri, pırlanta, elmas, yakut, inci, zümrüt gibi KDV’den müstesna(!) ürünler için seslerini soluklarını çıkartmıyorlar.

Şimdi akıllara şöyle bir soru gelebilir. Türk halkı ekmek, kuru fasulye, bulgur, nohut yerine pırlanta, elmas, yakut, inci, zümrüt falan mı yiyor?

Pırlanta, zümrüt, elmas vs… den KDV almayıp, kalkın temel gıda maddelerinden KDV alan iktidara, bu görüşmelerde sesini çıkartmayıp, sırtını sıvazlayacaksın(!) sonrada sosyal adalet ve insan haklarından bahsedeceksin!

Şimdi KDV yüzde 1 iken bile halk ekmek almakta zorlanırken, bu oranın yüzde 500 oranında arttırılması ekmek, fasulye, soğan ve bilumum bu oranda KDV si olan maddelerin fiyatlarına yansıması ne olacak?

Bu tersliğe Şükrü Kızılot hocanın pratik bir önerisi var. Bu öneri iktidar tarafından kabul görecek mi? İlerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

Öneri şu; Ekmek, fasulye, soğan, sarımsak ve gazete ile diğer aynı oranda KDV'si olan maddelerin, pırlanta tarifesine sokularak yani KDV’den müstesna(!) tutulması…

Şu işin garipliğine bakar mısınız?

Sosyal adaletçi, İnsan Hakları Savunucusu AB, yüzde 1 olan KDV oranlarını yüzde 5 yapın diyor. Ancak; KDV’den müstesna olan pırlanta, elmas, yakut, inci, zümrüt’e de bir el atın demiyor.

Bu sosyal adaletçi, insan hakları şampiyonu topluluğun bu istekleri, kendilerini bir şeylerin çarpmasına vesile olur mu?(!)

Herkesin pırlantası ve zümrüt’ü HAYIRLI OLSUN!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..