Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Şubat '12

 
Kategori
Eğitim
 

Temel (hala) temel kazıyor!

Temel'i (yine) temel atarken görenler:

- "Hayrola Temel, daha yeni temel atmıştın" diye sorarlar. Temel:

- Sormayın beyler, siz - yeni - diyorsunuz ama, tam 20 yıl uğraş vermiştim, 8 kat(lık) bir temel atabilmek için. Tam, attım derken, aklımı kirletenler, "olmuşken neden 12 kat olmasın", demezler mi? Tam 12 kat üzerinden temel kazmaya başlamıştım ki, bu sefer de, "12 kat çok yüksek sayılır, gel bunu 4+4+4 kesintili olarak üç temel üzerinden bölüşelim" demeye başladılar. Bense, 28 Şubat'ın da  rüzgârıyla kesintisiz tek kat üzerinde karar alınmış olduğunu ve bu yüzden bir gecede on binlerce köy temel'i (okulu) kapandığını biliyordum. Oysa ülkenin en ücra köşelerine kadar okul götürmek için 80 yıl uğraş vermiştim!. Şimdi ise, anlayacağınız, yine sil baştanları oynayacağız!" Ama, ona da benim ömrüm yetmez.

- Peki, hiç olmazsa bu sefer, gerçekten 'temel eğitim'den başlansa!

Temel:

- Ne yani, ben "gerçek Temel" değil miydim, şimdiye kadar?

- Yok yok, öylesi değil; 'okul öncesi eğitim'den başlansa, demek istiyoruz.

Okul öncesi de 'eğitim' mi var?

- Ay! Temel, herhalde annenin karnından 7 yaşındayken çıkmadın!

- '0 yaşında çıktım' diye, hemen okula mı başlasaydım, yani?

- 'Okul öncesi' eğitim demek, ilk 7 yaşına kadar verilen eğitim, demektir. Çünkü çocuğun kişilik şekillenmesi o  dönemde oluşur, ya da körelir.

- Ben, okul öncesi eğitimden geçmedim diye, kişiliğim kör mü, şimdi?

- Kör ya! Boşuna dememişler, "kişi, 7'sinde ne ise 70'inde de odur" diye... Bak, toplumun yüzüne, hemen hepsi kör.

- Ben nereden bileyim beyler? Ben, sadece okulların fiziki temellerini atarım, ocak açarım, yani. Katlarını çıkmak beyük hökümetimize düşer.

- Doğrusun, Temel. Doğrusun da, onlar, 'temel eğitimden ziyade, 'kesintili mi olsun, kesintisiz mi'nin peşindeler.

- 'Kesintili eğitim' de ne oluyor ki?

- Şu oluyor ki, Temel; canın istedi mi OKULA, istemedi mi CAMİYE gideceksin.

- Amani-inn! Bunlar, çocukların kafasını iyice karıştıracaklar!

- İyi bildin, Temel. Yoksa, 10 yılda 4 Bakan değiştirip, hâlâ temel atmayla vakit geçiren zihniyetin gerçek amacı, geleceğin aydın bir toplumunu yetiştirmek değil, kafası karışık bir toplum yetişecek ki, her türlü emre itaat gösterilebilsin!

Hem, sadece ilköğretimin mi temel sorunları var? Eğitimin diğer temel sorunları üzerinde proje üstüne proje hazırlanıyor. Kurum ve Bakanlıklarda proje üretmekten geçilmiyor. Fakat, bir projede karar kılıp uygulamaya geçemiyorlar. Yok, "Fatih Projesi"; yok, "zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarma projesi"; yok, "kesintisiz mi, kesintili mi olsun projesi"; yok, "giriş sınavlar projesi"; yok, "kılık kıyafet projesi"; yok, "üniversiteleri yeniden yapılandırma projesi"; yok, "işsizlik" projesi; yok, "Kuran kursu açma projesi"; yok, "kapatılan köy okullarının tekrar açılması projesi"; yok, "toplu taşımacılık  projesi"; yok, "meslek eğitimlerini yeniden yapılandırma projesi"; yok, .... "bunların hiçbirini uygulamaya koymama projesi"... yok, bu en son proje uymadı, galiba:))

- Yeterr, yeteeer; "proje manyağı" olduk be!... Bu projeleri uygulamaya koyacak kafa mı kaldı, insanda? Yeter, yeteeer, öleceksek ölelim; tanrı bizi "proje" yle vuracağına, şarapla vursun daha iyi; yeteeer, yeteeer, kazacaksak, mezarımızı kazalım, okul bizim neyimize!!!

Alaettin Morgül 23.02.2012 

 
Toplam blog
: 193
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.02.10
 
 

İsveç`in Göteborg şehrinde oturmaktayım;  evli ve bir kiz bir oglan iki çocuğum var. İsveç`te..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara