- Kategori
- Siyaset
TESEV'in ülkeyi bölme raporu...

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV, Kürt sorununun 'kalıcı' ve 'demokratik yol'la çözümü için hazırladığı raporda, 17 kanun ve Anayasa'da bazı temel değişiklikler yapılmasını önermiş!
Dikkat ediyor musunuz bu günlerde herkesin elinde bir öneri, adeta ülkeyi bölmek için yarışıyorlar. Herkes demokrasi, insan hakkından bahsederken, sorgusuz sualsiz içeri tıkılıp, 3 yıldan fazladır yargılanmadan içeride yatanlarla ilgili kimse bir söylem ve eylem geliştirip, demokrasi ve hukuk nutku atmıyor!
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan raporda neler var?
Raporda; “Toplumsal hayatın farklı alanlarını düzenleyen çok sayıda yasada Türk etnik kimliğine referans ve vurgu içeren hükümler yer almaktadır. Bu durum Türkiye toplumun çoğulcu yapısıyla bağdaşmamakta, Türk etnik kimliğine mensup olmayan Kürt ve diğer vatandaşları dışlamaktadır” deniliyor.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV)’in 17 hukukçunun katkısıyla hazırladığı ‘Kürt Sorunu’nun Çözümüne Doğru Anayasal ve Yasal Öneriler’ raporundan satır başları:
* ‘Türk vatanı ve milleti, yüce Türk devleti, Türk milleti Türk dili, Türk kültürü, Türk tarihi’ gibi ifadelerle kendisini göstermektedir. Bu dil farklı etnik kökene mensup insanlardan oluşan Türkiye toplumunun çoğulcu yapısıyla bağdaşmamaktadır. ‘Türk milleti’ ifadesi ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları’ ifadesiyle değiştirilmelidir.
* Siyasi Partiler Kanunu, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan ve bu nedenle bütünüyle değiştirilmesi gereken bir yasadır. Öte yandan Kürt çözümü açısından yasanın 43, 81, 82, 10 ve 103. maddelerinin kısa vadede ve öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir.
* Bütün siyasi partilere uygulanmakla birlikte yüzde 10’luk seçim barajı Kürt sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla kurulan parti adaylarının Meclis’te girmelerini fiilen engellemektedir. (Canım onlar da bağımsız seçilip, sonradan bağımlı hale gelmiyorlar mı?)
* Türkiye’de ifade özgürlüğünün önündeki temel engel olarak görülen yasalar kaldırılmalıdır! Kürtlerin genel hak ve özgürlüklerini savunan siyasetçiler, yerel yöneticiler TCK’nın 216, 220, 222, 314 ve 318. maddeleri kapsamında tutuklu ve tutuksuz yargılanmakta, ağır hapis cezaları almaktadırlar. Bu yasalar hemen kaldırılmalıdır!
* Bugünkü haliyle Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kişilerin özgürlüğüne ve güvenliğine karşı devletin güvenliğini esas almakta, temel hak ve özgürlükleri ciddi ölçüde kısıtlamaktadır.
* Türkiye’nin eğitim mevzuatının tamamı, yasaları, toplumsal barış, insan hakları, eşitlik ilkeleri doğrultusunda çoğulculuğu esas alan ve farklılıklara saygı duyan bir anlayışla yeniden düzenlemelidir. Milli Eğitim Kanunu’nun eğitimin amacına ilişkin maddeleri, devletin ideolojik ve tekçi eğitim anlayışı sergilemektedir.
* Birçok şehir ve yer ismi değiştirilmiştir. 1949 yılında çıkartılan İl İdaresi Kanunu bu isim değişiklerinin yasal dayanağını oluşturmaktadır.
* Türkiye’nin Kürt vatandaşları yabancı bir ırk veya millet olmasa da, mahkemeler kişilerin Kürtçe soy isim almalarına Soyadı Kanunu’nun 3. maddesini gerekçe göstererek engel olabilmektedirler.
* Doğu ve Güneydoğu’da Harf Kanunu’na muhalefetten birçok dava açılmıştır.
* Raporda Radyo ve TV’lerin Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun,
* Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu,
* İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun,
* Köy Kanunu,
* Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun,
* Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun,
* Olağanüstü Hal Kanunu,
* Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi kanunlarında değişiklik yapılması da öneriliyor.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV)na sormak lazım. Bu hazırlanan rapor, ülkenin bölünmesi için bir belge midir?
Siz ülkeyi bölme çalışmalarından başka ne iş yaparsınız?
Siz Kürt halkını bu kadar çok sevip, haklarında raporlar hazırlarken, bu halkın açlığı, garibanlığı, yoksulluğu için niye bir rapor hazırlamıyorsunuz?
Siz Vakıf yetkilileri, Kürt halkının yaşadığı feodal düzenle ilgili ne öneriyorsunuz?
Siz Vakıf yetkilileri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki işsizlik ile ilgili ne gibi önerileriniz var?
Siz Vakıf yetkilileri, üretmek için ne gibi önerileriniz var? Sosyal yapının iyileştirilmesi yönünde ne gibi düşünceleriniz var? Töre ve kadın üzerindeki baskılarla ilgili nasıl bir öneriniz var? Kan davasının önlenmesi için nasıl bir çalışma içindesiniz?
Bu soruları çoğaltmak mümkün! Elbette anti demokratik yasalar değiştirilmeli. Ancak bu yasalar, bu ülkede yaşayan herkes için değiştirilmesi. Etnik kimliğe göre değiştirilecek yasalar, ülkenin bölünmesine katkı yapar ve son dönemdeki bölünme ile ilgili kaygıları arttırır!
Bu raporun en büyük eksiği bence “Açılım”a vurgu yapmaması! Onlarda açılımın ne olduğunu benim gibi pek anlamamışlar.