Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '06

 
Kategori
Kitap
 

Tolstoy - Hz. Muhammed (Gizlenen Kitap)

Tolstoy - Hz. Muhammed (Gizlenen Kitap)
 

"Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsada benim için Muhammedilik, Haça tapmaktan (Hıristiyan'lıktan) mukayese edilemeyecek kadar yüksekte duruyor. Eğer insan, seçme hakkına sahip olsaydı, aklı başında olan her bir insan, şüphe ve tereddüt etmeden Muhammediliği; tek Allah'ı ve onun peygamberini kabul ederdi." Lev N. TOLSTOY (1828-1910)

Rus yazarı L. N. Tolstoy 1908 yılında Apdullah El Sühreverdi'nin Hindistan'da yayınlanmış 'Hz Muhammed'in Hadisleri' kitabını okumuştur. Tolstoy, okuduğu hadislerden bir kitapçık tertip etmiş, bunu Rusya'nın "Posrednik" adlı yayın evinde (1908 Ekim) "Muhammed'in Kuran'a Girmemiş Hadisleri" adı altında bastırmıştır.

Tolstoy bir dinar olarak çeşitli dini konuları çok iyi biliyordu. Onun İslam'a bakışı, özellikle 15 Mart 1909 yılında Azeri kökenli General İbrahim Ağa ile evli Rus asıllı bayan Yelena Vekilova'ya yazdığı mektuptan anlaşılıyordu. Yelena Vekilova'nın çocuklarının dinlerinin hangi dine yazdırılacağı konusunda, düşüncelerine değer verdiği çağdaşı Tolstoy'a bildirip çocuklarının kimliklerine hangi dini yazdırmasının daha iyi olacağını "bu konuda ne tavsiye edersiniz, acaba ben ne yapayım?" diyerek danışmıştır.Tolstoy da verdiği cevapta yukardaki sözleride söyleyerek islam dinin ve onun Peygamberi için,

"Muhammed her zaman Evangelizm'in (Hıristiyanların) üstüne çıkıyor. O, insanı Allah saymıyor ve kendini de Allah ile bir tutmuyor. Müslümanların Allah'tan başka ilahı yoktur ve Muhammed onun peygamberidir. Burada hiçbir muamma ve sır yoktur."

Yayıncı Rasih Yılmaz'ın dediği gibi "Tolstoy'un Hz Muhammed'in hadislerini derleyip Çarlık Rusya'sında basması" bile başlı başına bir olaydı; bunu da kesinlikle biliyorduk. Tolstoy'gibi bir dahinin, Müslüman olma ihitmali ve İslam'a duyduğu hayranlığının bir ifadesi olarak, küçük de olsa böyle bir derlemeyi hazırlayıp insanlarla paylaşmak arzusunda olması ve bu kitapçığı bastırmasıydı. Amacımız olmayan bir olguyu, düşünceyi veya yazını varmış gibi sunarak bilinç altlarını aldatmaya yönelik bir girişimde bulunmak kesinlikle değil. Var olanın ve gerçek olduğuna inandığımız şeylerin üzerindeki gizem perdesini kaldırarak bilgi ve kaynakları ile sunmak. Ve insanlar ünlü yazarın bu inanç kültüründeki değişimini ve değişim sancılarını bilmeliydi."

Kitapı Rusça'dan Azerice'ye ceviren Prf. Dr. Telman Hurşidoğlu "L. Tostoy, bu eserleriyle Rus okurlarını Hz Muhammed'in hadisleriyle tanıştırmıştır. Cesaretle söyleyebiliriz ki böylelikle onların dini düşünce ve terbiyesine tesir etmiştir. Burada men Hz Muhammed'in benliği, ilahi kudrete dayanan fikirleri, aynı zamanda Rusya'da dini mü'min sayılan Tolstoy'un takdimleri kitapçığın etkisini arttırmıştır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde Tolstoy'un eserleri tekrar takrar basılırken 'Muhammed'in Kuran'an-ı Kerim'e Girmeyen Hadisleri' derlemesi nedense hiç yayınlanmamıştır. SSCB'nin ilk yıllarında insanlara 'Ateistlik' kimliği zorla kabul ettirilmiştir. Bu kimliği kabul etmediği için 1938 yılında Repressiya kurbanları olarak anılan bir çok insanda idam edilmiştir. Böyle bir dönemde doğal olarak Tolstoy'a istisna gösterilmesi düşünülemez." diyor...

Yine Rusya'da İslam'ı kabul etmiş Valeriya Prohova adında bir kadın vardı. Bu kadın Arap'la evlenmiş 11 yıl Arabistan'da yaşamıştı.Porhova Kuranı Rusça'ya tercüme etmiş ve İlahiyatçılar bu tercümeyi beğenmişlerdi.Porohova hanım, cesaretle Tolstoy ve İslam konusunu medyada çok ciddi bir şekilde aydınlatmıştır.

Bayan orohova Tolstoy'un, ömrünün son zamanlarında İslam'ı kabul ettiğini ve bir müslüman gibi toprağa verilmeyi vasiyet ettiğini Sovyet medyasında dile getirmiştir.Sovyet hükümeti uzun, yıllar bu gerçeği gizlemeye çalışmıştır.Bayan Porohova bu önemli belgeyi büyük cesaretle açıklayıp yayınlanmasını sağlamıştır.Tolstoy islamkuralları ile defnedilmiştir.Onun mezarının üstünde Hıristiyan sembolü olan Haç'ın olmaması da bunun açık delili olarak gösterilmiştir.Rus halkı, özellikle Rus aydınları ve bilginleri L.N Tolstoy'u ilahi bir kuvvete sahip birisi gibi seviyorlardı ve onun İslam'ı kabul etmesi Rus toplumu içinde İslam'a güçlü bir akım başlata bilirdi.Bu yüzdende Tolstoy'un islam'ı kabul etme ihtimalini dahi gizli tutmaya çalışıyorlardı.Rus Devleti, Tolstoy gibi bir dahinin İslam'a saygısını ve Müslüman olduğunun topluma duyurulmasına izin veremezdi.Bu yüzden insanlardan uzun süre gizlendi" diye kitapta önsöz de yazmıştır.

Burdan da anlaşılıyorki, Tolstoy yazdığı bu kitapla islam dini ve Hz Muhammed'in gerçeğini öbür dinlerle kıyaslayıp neden sonuç ilişkisiyle ve sorularına bulduğu cevaplarla açıklama getirmektedir.

Tolstoy kitapta" İTİRAFLAR" bölümünde ise:
"ALLAH'A İNANMAK
HİÇ OLABİLMEK
BİLİNMEYENİ BULMAK
ALLAH'LA BİRLEŞME
ALLAH'I BULMAK GEREK
HIRİSTİYANLIĞI KABUL EDEMİYORUM
ALLAH'I ARAYIŞ
SEBEPSİZ BU DÜNYAYA GELEMEZDİM" başlıklı konularda görüşlerini yazmaktadır.

Tolstoy" O'nu hissetiğim ve O'nu aradığım zaman yaşıyordum.Öyleyse, O vardır. O, O'nsuz yaşanmayan şeydir.Allah'ı bilmek ve yaşamak, bir ve aynı şeydir.Allah yaşamdır. Allah'ı arayarak yaşadığın takdirde, Yaşam Allah'sız olmaz" demiştir.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..