Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

14 Mart '10

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Toprak solucanları ve faydaları

Toprak solucanları ve faydaları
 

Toprak Solucanı


Tabiat ana, Dünya'mız üzerinde öyle bir denge oluşturmuş ki, her canlının, her varlığın bir işlevi bir görevi, dolayısiyle bir faydası oduğunu görürüz. Bunlardan birini veya bazılarını yok ettiğimizde, zarar verdiğimizde doğada dengelerin nasıl bozulduğunu görürüz, şahit oluruz. Örneğin; tavukları yok ettiğimizde kene istilasına, yılanları yok ettiğimizde ise tarlaların fare istilasına uğradığını gördüğümüz gibi. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Solucanların yüzlerce çeşidi vardır, bunlardan toprak solucanlarına kısaca bakacak olursak, doğal yaşama olan faydalarının ne kadar çok olduğunu görürüz.

Solucanlar, toprağı karıştıran, havalandıran bitkisel atıkların toprağa karışmasını hızlandıran son derece yararlı canlılardır. Beslenme ve galeri açma faaliyetleri yoluyla toprağın dengesini olumlu yönde geliştirebilen, su geçirgenliğini arttırabilen, yüzeye uygulanan organik madde, kireç ve gübrelerin toprakla karışımını hızlandırabilen, toprak solucanları, gözeneklilikde arttırabiliyor. Ayrıca, solucanların topraktaki azot çevriminde, erozyonun azaltılmasında da rolleri olduğunu görürüz. Araştırmalar, açtıkları galeriler nedeniyle eğimli çayırlarda yüzey suyu akışını yarı yarıya azalttıklarını, böylece geçmesini önemli ölçüde engelliyerek erozyonu önlediklerini gösteriyor.

Bİrçok ülkede, arazilere toprak solucanları aşılamasının, bitki üremesini belirgin şekilde arttırdığını gösteriyor. ''Solucan Humusu'', toprak solucanı tarafından organik maddelerin sürekli olarak yenmesi ve hazmi sonucu elde edilen üründür. Bir metre karelik alanda ortalama 70 bin toprak solucanı, günde 22 saat boyunca hiç dinlenmeden atıkları ''Humus''a dönüştürmek için çalışması neticesinde elde edilir. ''Humus'lu toprak'' bitkilerin yetişmesinde ve verim alınmasında çok elverişlidir.

İngiliz Bilim adamları, toprak solucanlarının, ''21. yüzyılın çevre savaşçıları'' olabileceğini düşünüyor. Bunun nedeni Reading Üniversite'sinden bilim adamları solucanın toprağı ''mideye indirip'' çıkardıktan sonra metallerde bazı küçük değişiklikler, olduğunu tesbit ediyorlar. Bu değişiklikler, kimyasal maddelerle kirlenen topraktaki potansiyel ''Toksik'' metallerin ortadan kaldırılmasında büyük yarar sağlıyabileceğini düşündüklerinden, İng. bilim adamları toprak solucanlarının ''21. yüzyılın çevre savaşçıları'' olabileceğinin altını çiziyorlar..

Bahçeyle uğraşırken, çapaladığım yerlerde toprak ters yüz olduğunda, toprağın altında canli bir yaşam olduğunuda görüyorsunuz. İşte bu yaşamın bir parçasıda toprak solucanlarıdır...

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara