- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
TOSLAK

Ritme uyuyorlar, uyanıklar...
Enteresan bir köy. Dört kez gidip - geldiğim Toslak’ta gizli bir rekabetin yaşandığını ilk günden hissetmiştim. Ama adını koyamıyordum. İnternet ortamındaki bu köyle ilgili haberleri araştırınca, durum anlaşıldı. Muhtarlık seçimleri. Muhtemelen birbirleriyle de akraba olan, Konaklı Beldesine bağlı bu köyümüz Alanya’nın yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyük köylerinden biri. (Köyde üç tane ilköğretim okulu var.)
Toslak Köyü ile ilişkimiz, YavruTEMA çalışmaları ile başladı.Sabır Erkin İlköğretim Okulunda görevli Halime Türker ve Raziye Aydınalp öğretmenlerim benden yardım istediler. Gittim, geri dönüşüm’e odaklanmış bir çalışmanın ayrıntıları ile karşılaştım. Üç bağımsız üniteden oluşan okulun, boş sınıflarından birini depo olarak kullanarak, uygulama yapılıyor. T
ürkiye genelinde uyguladığımız Yeşil Yaprak Projemizi anlatarak, YavruTEMA gurubu kurmalarını istedim. Yıllık çalışma programlarını yaptılar. Eğitimlere, fidan dikmeye ve planları dahilinde gözlem-inceleme gezilerine dahil oldum. Kaymakamlığımıza yaptığımız ziyarette, Sayın kaymakamımız Hulusi Doğan; “ Bu çalışmayı okul müdürleriyle yaptığımız bir toplantıda anlatın, örnek olsun” dedi. Gezimizin ikinci ayağında Alanya Belediyesi vardı. Başkanımız Hasan Sipahioğlu; Toslak YavruTEMA ekibini kutladı, Teşekkür Belgesi verdi. Alanya TEMA’ya tesisini açan Maki Peyzaj’da, Fikret Arık öğrencilerin meraklı sorularını içtenlikle cevapladı.
Bu arada, bir özelliklerini de Alanya Belediyesi Çevre Müdürü Özcan Saraç’tan öğrendim; “Alanya’da en iyi geri dönüşüm programını uygulayan köy okulu olma özelliğini taşıyorlarmış.” Benim de dikkatimi çekmişti, köy kadınları ellerindeki poşetleri öğrencilere verirken görmüştüm.Merak edip sorduğumda, “ Evdeki geri dönüşümü malzemelerini de getiriyorlar” denmişti. “ Vay be!” dedim.Velilerde işin içinde. Haftada bir, geri dönüşümde biriken malzemeler Alanya Belediyesi tarafından alınıyormuş. Harika! Alanya merkezinde onca anlı- şanlı okulda bu uygulama yokken, 18 km uzakta bir köy başarılı bir program uyguluyor.
Okulun müdürü ve öğretmenleri ile tanıştım.Yapılan çalışmalardan hepsi keyif alıyorlar.Öğrenciler terbiyeli ve saygılı. Bahçeşehir Kolejinde kurmaya çalıştığımız YavruTEMA ekibiyle kaynaşmaları beni daha da umutlandırdı.Kafamda sistemi kurdum; bir köy okulunu, bir merkez okulu ile eşleştirip sadece çevresel değil, sosyal- kültürel açıdan da bir yakınlık sağlayabilecektim.
Toslak enteresan köy dedim ya. Kabuğunu kırmaya çalışan civciv yavrusu gibi, müthiş bir enerjiyle her fırsatı kullanıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da yapılan “En iyi ihraçlık Domates üretimi” yarışmasında birinci olan Ali Rıza Selimoğlu ile okulun arka bahçesinde yapılan fidan dikiminden sonra konuşuyoruz. Hallerin birleşmemesinden dolayı, ürünlerinin değerini bulmadığını anlatıyor; “ Konaklı Halinde 500, Antalya Halinde 1300 TL. ediyor benim malım” diyor. Toslak Köyü’nün adı, tos vurmaktan geliyormuş (!) Bir olun, diri olun toslatmayın, Toslaklılar!