Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Futbol
 

Trabzonspor-Fenerbahçe maç öncesi yorum

Trabzonspor-Fenerbahçe maç öncesi yorum
 

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı öncesi maça ilişkin fikir yürütelim.

"Kalbinin götürdüğü yere git"

Trabzonspor bu maçı kazanması halinde şampiyonluk yarışına dahil olmuş olacak. Üç hafta önce lider Fenerbahçe ile 13 olan puan farkı galibiyet halinde 4’e düşmüş olacak. Sürecin seyri ve kapanan fark, Trabzonspor’lu oyunculara ikinci yarı öncesi psikolojik avantaj sağlayacaktır. Fenerbahçe ise Ankaraspor maçıyla üzerindeki gerginliği atmış görünüyor. Bu durumun Trabzonspor için avantaj olduğunu düşünüyorum. Bu maçın Fenerbahçe için lige dönüş maçı olması halinde Fenerbahçe'li oyuncular bu maçta sezonun en iyi maçlarından birini oynayabilirdi; en azından oynamak isteyebilirdi. Ankaraspor maçında alınan galibiyetin rahatlığı bu maçta oyuncuların "içlerinden geldiği gibi" davranmasına neden olabilir. Bu unsur, bu deplasmanı da bir Eskişehir kılabilir! Bu durumda Trabzonspor'un işi bir hayli kolay olur.

Vederson boş bırakılmalı!

Daum bu maçı beraberlik cepte oynamak isteyecektir. Trabzonspor’lu oyuncular da beraberlik fikrinden ürkmemeli. Kazanamama korkusu, oyunun devamında takıma ayak bağı olur. Fenerbahçe’de Gönül ve Emre takımın hücum oyununda etkinliği olan oyuncular. Gabriç ve Cale'nin varlığı Gönül'ün hücuma olan katkısını en az düzeye çekecektir. Gabriç'in son haftalarda skor yapıyor olması Gönül'ü artı dikkatli kılabilir. Son toplarda Gabriç bazı arkadaşları tarafından yeterince tercih edilmiyor. Bir sorun varsa büyümeden çözmek gerekir. Özer’in kullanılacak olması Fenerbahçe’nin daha iyi hücum edebileceğine dönük bir işaret. (Oynaması halinde)Emre ve Özer’li bir Fenerbahçe nispeten artı görünecektir. Daum sol çizgide büyük olasılıkla Vederson - Özer ikilisiyle başlayacaktır. Vederson'un varlığı, karşısında oynaması olası Alanzinho'nun etkinliğini artırır. Sırf bu unsuru dikkate alarak Güneş, Alanzinho'yu Vederson'un karşısında görevlendirmeli. Alanzinho'nun varlığı Vederson'a alan açabilir. Hurşit'i yıldız yapan Alanzinho'ydu; ama Güneş bundan korkmamalı; hatta bunu istemeli; çünkü Vederson "en iyi ihtimalle" iyi orta yapacak; ceza sahası içinde konuşlanacak olan oyuncu ise "Guiza" olacak. Bu nedenle Vederson'u çıkmaya teşvik etmenin eksisi olmaz artısı olur. Vederson'u bolca ön alana çıkaran taktik ile Alanzinho / Serkan artı etkinleştirilir ve Trabzonspor maçı bu bölgenin etkinliğiyle koparabilir.

Trabzon genomu

Emre’nin oynamaması, Özer'in de Ankaragücü maçında olduğu gibi kanatta kullanılması halinde, Fenerbahçe merkezinde iki ön savunmacının varlığı Trabzonspor için avantaj olur. Christian - Selçuk ikilisinin orta sahada oynaması halinde Fenerbahçe'nin Trabzonspor ön savunmasındaki olası Colman varlığının cezasını kesme olasılığı düşecektir. Doğru uygulama içte Özer’in kullanılması. Daum’un Deivid’i tutmaması Özer'in çizgi oynama olasılığı artırıyor. Ömer Aysan'ın savunma becerisi soru işareti. Son oynanan maçları belirleyici görmemek gerekir. Özer bu bölgeden etkin olabilir. Güneş bu bölgede Serkan'ı da kullanılabilir. Baskılı oyun planlanıyorsa Serkan tercih edilmeli. Daum'un planı Özer'i kullanarak bu bölgeden olabildiğince duran top kazanmak üzerine olmalı. Bu durumda, takımın ön alanda Lugano'dan yararlanma olasılığı da artmış olur. Aysan'ın savunmada zayıf kalması halinde Fenerbahçe bu bölgeden bir penaltı kazanabilir. Özer unsuru dikkate alınarak Song'u bek olarak kullanmak da akılcı bir tercih olur. Ön alanda eksik oynaması olası rakibe karşı Giray ya da Ceyhun yeterli olabilir; ancak Güneş'in böyle bir uygulamaya gitmesi çok düşük bir olasılık. Song büyük olasılıkla stoper oynar. Özer'in son maçta övgü almış olması ise Fenerbahçe için eksi; bu Özer'in Trabzonspor'lu oyuncular tarafından hak ettiği saygıyı göreceği! anlamına geliyor. Zaten bir oyuncu Trabzon genomuna sahipse iki kere düşünmek gerekir. Batuhan da Trabzon'lu!

Kaleci, Guiza'ya gösterilmeli!

Trabzonspor olağan orta sahasıyla başlarsa Alex’in fırsat bulma olasılığı artar. Guiza’dan ise bu maçta hayır gelmez. Geçen hafta atmış olduğu gol Trabzonspor için büyük şans. Eğer bu golü atmasaydı söz konusu maç performansı bu maçta kulübede oturmasına neden olabilir; bu da Fenerbahçe'yi rakip ceza sahası içinde nispeten güçlü kılabilirdi. Golü atmasını sağlayan ana unsur, iki Ankaraspor oyuncusunun Guiza ile kalecinin arasına geçerek Guiza’nın kaleciyi görmesine engel olmasıydı. Guiza kalecinin yerini göremediği için yaptığı vuruş gol oldu! Kalecinin yerini görse üzerine vurma olasılığı çok yüksekti. Gol sonrası yüz ifadesinden Guiza’nın kaleciye kızgın! olduğu anlaşılıyordu. Bu maçta Trabzonspor’lu savunma oyuncuları Guiza’ya Onur’un yerini göstermeli! Guiza varlığı nedeniyle Fenerbahçe’nin on kişi oynayacağını düşünüyorum.

Colman'ın yeri, ligin kaderi

Daum Topuz’a öncelikle savunma görevi vermeli. Hücuma katkı sağlayamıyor, bari savunmada bir işe yarasın. Fiili olarak Gönül’süz olması olası + Guiza’sız Fenerbahçe, Emre ve Özer’in etkinliğine bağlı bir hücum oyunu oynayacaktır. Alex'in katkısının oyuna değil skora yönelik olduğunu da dikkate alırsak, takımın hücum etkinliğinin esası bu iki oyuncuya bağlı olacaktır. Trabzonspor ise ön alanda en az Selçuk(Colman), Alanzinho, Umut ile etkili olmak isteyecektir. Yani bir takım en az 3, diğer takım 2.5 kişiyle hücum edecek. Savunma oyununda da Alex, Guiza Fenerbahçe'yi, Alanzinho ise Trabzonspor'u eksik bırakacak. Trabzonspor savunmada da fazla olacak.

Fenerbahçe'nin kazanma şansı, duran top unsurunu ayırıyorum, ancak ön savunmada Colman'ın oynaması ve Aysan'ın Özer'i iyi savunamaması halinde olur. Ön savunmada oynayan bir oyuncunun esas görevi top çalmaktır. Colman’ın savunmaya yakın oynadığı maçlarda yaptığı en esaslı iş top çaldırmak. Colman'ın ön savunmada oynadığı her maç Colman rakip için silah! Rakibin kaptığı her top takımın dengesini bozmaya ve oyuncuların artı telaşa kapılmasına yol açıyor. Gençlerbirliği, Eskişehirspor, Denizlispor maçlarında takımın öne geçtikten sonra "anlaşılmaz" şekilde geriye yaslanması merkezdeki zayıflığın her an skora yansıyabileceği korkusunun oyuncular üzerindeki etkisi olabilir. Hüseyin devrinde Trabzonspor'da böyle bir hastalık olduğunu hatırlamıyorum. Daum bu durumu doğru okursa Emre'yi Colman'ın üzerine salabilir. Bu, Emre'yi Ernst yapabilir!. Yani olası Fenerbahçe golünde Emre'nin benzer katkısı olabilir. Yanal döneminde olduğu gibi Selçuk ile birlikte sert bir oyuncu kullanılması takımı daha rahat ve güvenli kılar. Tjikuzu kullanılmalı; hazır değilse Ceyhun. Colman takımın Selçuk ile birlikte ön alan üretkenliğine katkı sağlaması en olası oyuncusu. Colman’a takım içinde ihtiyaç var; ön savunmadaki yokluğu takımın savunma gücünü artıracağı gibi, ön alandaki varlığı takımın hücum gücünün artmasını sağlayacaktır. Bir tür Delgado!. Biraz daha derli toplusu. Colman için Serkan veya Alanzinho'dan vazgeçilmeli. Alanzinho'dan vazgeçmeleri çok düşük olasılık. Galatasaray ve Beşiktaş maçlarının “ön savunma Colman" ile kaybedilmiş olması + rakip kadrodaki Alex varlığı ve Fink örneği Güneş’in orta alanda sert bir savunmacı oynatmak istemesiyle sonuçlanabilir ve bu uygulamanın olumlu sonuç vermesi halinde bu seçim Trabzonspor'a sadece bu maçı değil sezonu da kazandırabilir.

Onur kumaşı olan bir kaleci. Tolga'dan daha yetenekli olduğunu düşünüyorum; ancak büyük maç deneyiminin olmaması bu maçta ayaklarının titremesine neden olabilir. Güneş bu nedenle duran top savunmasına artı önem vermeli ve takımı bu yönde hazırlamalı. Duran top savunmasında sağlayacağı katkı hesap edilerek Ceyhun oynatılacaksa yerine oynayacağı isim asla Selçuk olmamalı. Selçuk, Lugano ve Bilica’nın arkasına etkili top atabilecek, etkili şut çıkartabilecek bir oyuncu. Santrafor olarak bu maçta da sezonun devamında da öncelik Umut'ta olmalı. Denizlispor maçı Umut'un etkinliğine örnek. Gole çeviremediği pozisyonlar olsa da, atılan golde iki savunmacıyı faulsüz öyle güzel dağıttı ki, Gabriç sadece ayak koyarak golü yaptı.

Güneş'in Karaman kadrosunu sertleştirmesi halinde Trabzonspor favori. Trabzonspor olağan kadrosuyla oynaması halinde, Fenerbahçe'li oyuncuların "içlerinden geldiği gibi" oynama seçeneğini ihmal ediyorum, maç ortada maç olur.

Tolga Özkalfa favori

Çakır olmaz, Dereli olmaz, Gezer olmaz, Çoban olmaz, Aydınus olmaz, (Yunus)Yıldırım olmaz, Abitoğlu olmaz. Özkalfa, Göçek, (Bülent)Yıldırım'dan biri atanır. Fenerbahçe-Manisaspor maçında görmediği bariz penaltı ihlali Özkalfa'yı favori kılıyor.

futbolteknik@hotmail.com

 
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Felsefe okudum. İnsan denilen sürüye hakikatini hissettirmeye seviyorum. Araba ile kıyafet ile kendi..