Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '11

 
Kategori
İstanbul
 

Trakya'ya ikinci boğaz

Trakya'ya ikinci boğaz
 

İstanbul a 2. boğaz


Karadeniz ve Marmara arasında yapılması planlanan kanal projesi Başbakan ve özel ekibi gizlediği küçük çalışma bürosunda çalıştı ve beklenen açıklamayı nihayet yaptı.  

Uzun zamandır merakla beklenen ve kabine üyeleri ve bakanları tarafından dahi bilinmediği söylenen! veya birkaçı tarafından gizlenen bu planın şimdi projesinin de açıklanması da bekleniyor. Böyle önemli bir konuda bırakın yakın çevresinin bile bilmediğini halka sorulmalı diyenler dahi var haksız da sayılmazlar. Böyle büyük bir proje bir kişinin iki dudağının arasında olamaz. Gerçekleşirse büyük bir zaman dilimini kapsayan bu dönemde bölgeye göçler başlayacak ve arazi simsarları devreye girecek rant çevreleri hareketlenecektir.  

Peki daha önce kurulması dile getirilen 2 şehir ilavesi düşüncesi zamansız yapılan göçlerle birleştiğinde gelecekte yine çarpık bir yapılaşmaya sebep olmaz mı? Bütün bunların planlandığını söylemek gerçekçi olmaz. Başka bir mesele bölgede yaşayan halkın düşünceleri soruldu mu? Kaldı ki Türkiye de yaşayan her bir ferdin söz hakkı varken bu kadar gizli tutulması düşündürücü. Daha öncesinde bilim adamları ile görüşmeler yapılmalı ve önerileri dikkate alınmalıydı.  

Bu projeden ülkede kimsenin haberi yoksa hangi ülkelerdeki bazı şirket ve bilim adamlarının haberi var? Risk boğazdan alınıp kanala kaydırılırken aynı çevre sıkıntısı burada yaşanmayacak mı? Kara denizden Saros körfezine döşenecek petrol boru hattı ve Saroz ve Karadenizde kurulacak tesisler bu sorunu çok öncelerden çözmez miydi?  

45 km uzunluğunda planlanan kanalın derinliği 25 metre genişliği 145-150 metre civarında olacağı söylenen henüz projesi açıklanmayan kanal planı İstanbul’a nefes aldırır mı kaos yaratır mı bilinmez ancak tarihi Boğaziçi ve tarihi yarımadadan bu risklerin uzaklaştırılması çok iyi olacaktır bu da başka bir bakış açısı.  

Seçim öncesi siyasilerin yeni oyuncağı Başbakan'ın ''Kanal İstanbul'' dediği proje, henüz çimentosu atılmadan bu önemli coğrafi değişiklikte çevre, nüfus ve rant ekonomisi üzerine spekülasyonlar yapılmaya başlandı bile. Bu proje halka, otobüs fabrikalarımız dururken İstanbul belediyesi otobüslerinin yurt dışı firmalarına ihale edilip her iş bittikten sonra sadece rengini referandumla halka sormaya benzemez. Her türlü eleştiri olacaktır ancak bu çehre değişikliği inşallah İstanbul ve çevresini olumsuz etkilemez ve hayırlı olur.  

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 454 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..