Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '22

 
Kategori
Müzik
 

Tüm Zamanların Megastarı

Belki daha önce hakkında nice yazılar yazıp, onu her defasında yeniden hatırlamış olsam da; bugünü yine onu anmadan geçmek de olmazdı. Çünkü bugün, her anı, saniyesi ve dakikasıyla onun günü. Evet, bugün Barış Manço’yu anıyoruz.

Ülkemizin de ötesinde bir müzik ekolü, bir kültür elçisi olmasından belki çok daha fazlasıydı, Barış Abi. Çocuk yaşlarımızın da şahidi olduğu tek kanallı yıllarda, 1980’li yılların son demlerinde hafta sonu gündüz kuşağında yaptığı Barış Manço ile 7’den 77’ye programı ile bizleri kendi kabuğumuzdan çıkarıp, bambaşka diyarlara götürdü; bambaşka kültürler ve halklarla tanıştırdı.

1991 yılında verdiği Japonya konseri ile Türk ve Japon halkları arasında aslında temeli nicedir kurulu olan dostluk bağlarının daha da pekişmesine katkı sağladı. O dönemdeki popüler şarkısı Kara Sevda’yı ülkenin önde gelen vakıflarından birinin başkanı ve temsilcisiyle söyleyişi; aradan uzun yıllar geçmiş olsa da, bugün hâlâ aklımda.

Barış Manço ile 7’den 77’ye programında yer alan Adam Olacak Çocuk bölümünde, programına katılan küçük çocuklara verdiği öğütlerle müzisyenlik ve sanatçılığının yanında eğitimci yönüyle de bir farkındalık yarattı Barış Abi.

Yine aynı programında bu kez 70 yaş ve üzeri yaşlı teyzeleri, amcaları konuk ettiği İkinci Kahvaltı bölümü, Barış Abi’nin her yaştan insana ne denli yakın bir sanatçı olduğunu; genç kuşaktakilere bir ağabey, küçük çocuklara belki bir amca, yaşlılara ise bir evlat olduğunu gösterdi o dönemde programlarını izleyen, albümlerini alan ve şarkılarını dinleyen her yaştan hayran kitlesine. Evet, yeri geldi, pop müzik de söyledi; yeri geldi Dede Efendi de. Kendine has çok yönlü müzik anlayışı Barış Manço’yu, her yaştan müzikseverler için adeta bir idol haline getirdi.

Haklı ya da haksız bir tespitte bulunmam gerekirse eğer, bugün popüler müzik dağarcığı yönüyle son derece şanssız ve kayıp kuşaklar yetişiyor diyebilirim. Belki daha eski kuşaklar da, bizden daha güzel şarkılar dinlediler. Ama burası ayrı konu elbette. Barış Manço, Anadolu Pop ve Rock Müziği’nin Cem Karaca ile birlikte neredeyse son ekollerindendi. 2004 yılında Cem Karaca’nın da vefatıyla Anadolu Pop ve Rock müziğinde bir dönem sona ermiş oldu. Her iki usta isim de birer efsaneye dönüşen şarkılarıyla, vefatlarından yıllar sonra bile hayranlarının hem dillerinde hem de kalplerinde yaşamaya devam ediyorlar.

Bugün bile hem pop hem de rock müzikte nice şarkıcılar, yeni parçalarla albümlerini çıkarıyorlar piyasaya. Ara ara güzel parçaları da dinliyoruz elbette. Kimisi de artık birer ekol olan ustaların (Cem Karaca-Barış Manço) bugün bile dillerden düşmeyen parçalarıyla yeni tarzlar oluşturmaya ve bu isimlerin anılarını bir anlamda ölümsüzleştirmeye çalışıyor. Ama yıllar sonra bu isimlerden kim bilir kaç tanesi parçalarıyla unutulmaz birer ekole dönüşecek; bu da artık bizden sonraki kuşakların cevabını verebileceği bir soru.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..