- Kategori
- Güncel
Türk Hava Kurumu 84 yaşında

"Türk Hava Kurumu 84 yaşında
Türk Hava Kurumu (THK),16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle “Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla kuruldu. Amacı, Türkiye’de havacılık endüstrisini kurmak, havacılık faaliyetleri için gereken araç ve gereçleri hazırlamak, havacılık personeli yetiştirmek olan kurum; 23 Nisan 1926’da Tayyare Makinist Mektebi’ni açtı. Aynı yıl Alman Junkers Tayyare Fabrikası’yla işbirliği yaparak “Kayseri Uçak Fabrikası’nı” kuran kurum, A-19 ve A-20 uçaklarını üretti; bunların bakım ile onarımlarını yaptı. Fabrika, 1929’da Milli Savunma Bakanlığı ’na devredildi. Türk Tayyare Cemiyeti’nin 1927 yılında, Uluslararası Havacılık Federasyonu’na (FAI) yaptığı üyelik başvurusu, 1929’da kabul edildi. Türk gençleri böylece havacılık sporlarıyla tanışmak üzere ilk adımı cemiyet sayesinde attı.1935’te Cemiyet’in ismi Türk Hava Kurumu (THK) olarak değiştirildi.
İlk uçak fabrikası 1936’da kuruldu
1936’da İstanbul’da kurulan uçak fabrikasında tek ve çift motorlu uçaklar üretildi. 1940’ların sonunda Ankara’da İngiliz Miles Magister eğitim uçaklarının seri montajının yanı sıra, planörler ile eğitim akrobasi, sağlık ve nakliye uçakları da üretilmeye başlandı. 1944’te Atatürk Orman Çiftliği’nde kurulan ilk uçak motor fabrikası 1952’de kapandı.
‘Kendi uçağını kendin yap’
1970’li yıllarda, Marshal yardımlarıyla ithal edilen uçakların Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılmasına sınırlama getirilmesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı “kendi uçağını, kendin yap” kampanyası başlattı.
Bu kampanya TUSAŞ, TEİ ve TAİ’nin yanı sıra Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi şirketlerin kurulmasıyla sonuçlandı.
“İstikbal göklerdedir” e uygun eğitim
Atatürk’ün gençliğe vermek istediği havacılık aşkı, ’İstikbal göklerdedir’sözüyle Türkiye Cumhuriyeti’nin önüne konulan bir hedef oldu. 3 Mayıs 1935’te Türkkuşu kuruldu. Kurum, aralarında Atatürk’ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in de bulunduğu, birçok eleman yetiştirdi. Paraşüt, planör, motorlu uçuş ve model uçak okulları, İnönü Planör Kampı, Etimesgut Motorlu Uçuş Kampı, Ankara ve İzmir Paraşüt kuleleri, binlerce genci bir araya getirdi. THK, bugüne kadar 5 bin 500 pilot yetiştirirken, her yıl 65-70 pilot eğiterek havayolu şirketlerine gönderiyor."(Türkiye'de Yeniçağ, 23.02.2009 Pazartesi)
Türk Hava Kurumu; Atatürk'ün, istikbalin göklerde de aranması için kurduğu ve milletine, en çok da Türk gençliğine armağan ettiği bir kurum.
Yılda bir kez kurumca, okullara gönderilen çok sayıdaki zarflarla para yardımında bulunduğumuz bir kurum.
Zamanında uçak fabrikasını da kurmayı başarmış, ama daha sonra öngörüsü ve ileriyi görüş ufku olmayanlarca da bu fabrika kapatılmış. İnsana acı veren bir durum. Böyle bir aymazlık nasıl yapılır, insan düşündükçe daha çok üzülüyor.
Türk Hava Kurumu'na okullarımızda yapılan yardımlar, milletimizin gönülden yaptığı yardımlardır. Ancak buna karşın Türk Hava Kurumu'nun Türkiye'deki tüm öğrencilerce tanındığını söyleyemem. Öğrencilerimiz, gençlerimiz bu kurumun işlevini de tam olarak bilmemektedir. Türk Hava Kurumu yetkililerinin, bu kurumun öğrencilerimizce ve gençlerimizce daha çok tanınması, sevilip benimsenmesi için; yeni bir program ve plan dahilinde okullarımıza gelmeleri şarttır. Atatürk milletinden uzak bir lider miydi?.. Bu soruya kim "evet" diyebilir!.. Bu kurumlar da her zaman bizimle içiçe olmalıdır.
Milletiyle içiçe olmayı başarmış olan Atatürk; milletimizce ve dünyaca sevilmiş ve bu sevgi artarak devam etmektedir. Buradan hareketle, Atatürk'ün kurduğu kurumların başında olanlar; Atatürk'ün kurumlarıyla gençleri ve milleti bütünleştirmeleri büyük önem arzetmektedir.
Öğretmenlerin çabaları da, bu Atatürk kurumlarının öğretmenlerle yapacakları işbirliği ile hedefine daha kolayca varabilir. İçimde bir burukluk olduğu için yazdım bunları. Çalışkanlık temel ilke olmalı bu kurumlarda... Okullarda bilgilendirme çalışmaları yapmak, bu kurumları çocuklarımıza sevdirmek; Atatürk'ün armağanı kurumları büyütmek çok mu zor?!..
Bir de seçme okullara değil, tüm okullara gidilmelidir; ama mutlaka gidilmelidir...
Türk Hava Kurumu...
Atatürk'ün ayakta kalmayı başarmış ender ve güzide kurumlarından biri...
84. kuruluş yıldönümü, bu kurumun sıçrama yapması için yeni bir başlangıç olmasını diliyorum...
Türk milleti ve Türk gençliği istikbalini havada, karada ve denizde; en çok da sevgide, birlik ve beraberlikte aramaya, bulmaya devam ediyor...
Hep birlikte yineleyelim Ata'mızın hedefsözünü: "İstikbal göklerdedir!.."
Fot.Yeniçağ Gazetesi