Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '22

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Türkiye'de Muhalif Basın

Milli Mücadele Döneminde ve Günümüzde Muhalif Basın

*

A. MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE :

Genelde, İstanbul'da faaliyet gösteren bu "muhalif basın", Osmanlı'nın işgalini öngören Mondros Mütarekesi'nin hemen ardından ortaya çıkmış ve "Milli Mücadele" aleyhine yayın yapmıştır.

Bu basın, M.Kemal, Kuvva-yı Milliye, Milli Mücadele ve Büyük Millet Meclisi konularına ve bu konulardaki başarılı işlere kesinlikle yer vermemekteydi...

Bu basının bazıları ise, açıkça Milli Mücadele karşısında yer almışlar, işgalci emperyalist devletlerin görüşlerini ve çıkarlarını savunmuşlardır.

İmparatorluk topraklarının işgalini alkışlayan bu basın; Amerika'nın manda yönetimini desteklemişler ve İngiliz himayesini istemişlerdir.

Halkı işgale karşı koymama hususunda ikna etmeye çalışmışlar, Kuvva-yı Milliye'yi "sorumsuz çeteler" olarak nitelemişlerdir.

Bu basın, Anadolu'da Ermeni istilasını ve özerk bir Kürt Devleti'nin kurulmasını kolaylaştırmak için halkı kışkırtmışlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da pek çok ayaklanmanın çıkmasına yardımcı olmuşlardır.

NOT: Yukarıda yazdıklarımı tekrar okuyunca, günümüzdeki " muhalif basın" gözümün önüne geldi ve aklıma da "Kızım sana söylüyorum; gelinim sen anla"(x)...Aslında da, aşağıda yazmaya çalışacağım günümüzdeki benzer kimi  "muhalif basına" gönderme yapmak istedim.

*

B. GÜNÜZDE- Bir kısım- MUHALİF BASIN:

Bugün, ülkemizin jeopolitik olarak "etki" ve "ilgi sahasına" giren bölgelerde yaşananlar, Milli Mücadele zamanında yaşananlardan elbette farklıdır...Ancak, ülkemiz, şu anda, o zamanki şartlar içinde olmasa bile, bazı konularda benzerlikler göstermektedir. 

Bugün yaşananlar karşısında, gerek siyasilerimizin gerek basınımızın farklı görüş ve düşünceler içinde oldukları açıkça görülmektedir.

Farklı görüş ve düşünceleri, devlet ve hükümet yanlısı basın başka; "devlet ve hükümete tepkili basın" daha başka bir şekilde halka duyurmaktadır.

Ama, Türkiye'nin, şu anda içinde bulunduğu coğrafyanın kendisine dayattığı "jeopolitik hassasiyet", bu farklılığa ve izin vermez.

Şu anda, ortada oluşmuş ve ülkemizi rahatsız eden bir durum vardır...Devlet ve hükümet, bu durumdan zarar görmeden; hata karlı çıkmak için, Türkiye'ye ve halkına yakışır, "birlik ve beraberlik içinde" bir "dik duruş" göstermek zorundadır...

Eğer, bugün bir kısım "siyasilerimiz" ve de bir kısım "muhalif basınımız", bu durumu "başımıza hükümet açtı; biz desteklemeyiz" derlerse; ikinci bir "Mondros Mütarekesi"ne ve de ikinci bir "Sevr Antlaşması"na" hoş geldiniz demek zorunda kalabilirler...

Benden söylemesi...

 

cdenizkent

 

----------------------------- :

(x): Bir düşünceyi asıl iletilmek istenen kimsenin yüzüne değil de, yakını olan birine söyleyerek, böylece o kimsenin bilmesini, öğrenmesini isteme dudurumunda söylenir.

NOT : "Muhalif Basın"nın ne olduğunu biliyordum; ama, para karşılığında "Muhlif  Basın" olduğunu yeni öğrendim.

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..