- Kategori
- Güncel
Uğur Mumcu: Bugünleri Dünden Gören Gazeteci

Uğur Mumcu, 18 yıl önce, 24 Ocak 1993'te öldürüldü.
Uğur Mumcu’yu kimin öldürdüğünden çok, kimlerin öldürttüğü, karanlıkta kaldı hep! O yılların sorumluları, cinayeti bir türlü aydınlatamadılar. Hele, bunlardan ünlü birinin Güldal Mumcu’ya söylediği bir cümle var ki, cinayetin niye aydınlatılmadığını bundan daha iyi anlatan bir cümle olamaz:
“Bir tuğla çekersek, bütün duvar üstümüze yıkılır.”
*****
Uğur Mumcu, 18 yıl önce, 24 Ocak 1993'te öldürüldü.
Bu yıl da, Uğur Mumcu’yu sevenler alanlarda, salonlarda anacaklar. Hep aynı soru sorulacak:
O tuğla niye çekilmedi bugüne kadar, bugün de niye çekilmiyor?
“Bir tuğla çekersek, bütün duvar üstümüze yıkılır.” diyen ortada iken, kamuoyunun bileceği biçimde ona niye soru/lar sorulmuyor?
“Üstümüze”, “biz”li olduğuna göre, o “biz”ler kim?
*****
Uğur Mumcu, 18 yıl önce, 24 Ocak 1993'te öldürüldü.
Silivri’den gazeteci Mustafa Balbay ile Tucay Özkan'dan "Uğur Mumcu mektubu” geldi. ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı iki gazeteci, mektubu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel'in eliyle gönderildi.
Mektubu, kamuoyuna İzmir Gazeteciler Cemiyeti açıkladı.
Mustafa Balbay, der ki:
''Yıllar geçtikçe Uğur Mumcu'nun niçin katledildiği daha berraklaşıyor, daha netleşiyor. 2011 yılından 1993'e baktığımızda şunları görüyoruz, Uğur Mumcu, Türkiye'nin Ankara'dan yönetilmemesi için öldürüldü. Bugün, Türkiye'nin uluslararası alanda attığı pek çok adımdan, verdiği pek çok sözden, en son Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumlarının haberi oluyor.
Uğur Mumcu, yönü uygarlığa, çağdaşlığa değil Ortadoğu bataklığına dönük bir Türkiye'nin oluşması için öldürüldü. Bugün, bakmayın sahte AB söylemlerine; hükümet, Lübnan'daki hükümetin devrilmesine ülke sorunlarından daha çok üzülüyor. Uğur Mumcu, Türkiye'nin tüm temel değerlerinin, Cumhuriyetin tüm kazanımlarının yıpratılması, tüketilmesi için öldürüldü.''
Tuncay Özkan der ki:
''Mustafa Kemal düşüncesinin 20. yüzyıla ulaşan en değerli kaynaklarından biriydi. O kaynak, Anadolu'nun gürül gürül akan nehirlerinden biri oldu 24 Ocakta. O güne kadar bizim Uğur ağabeyimizdi, şimdi özgürlük, bağımsızlık ve doğruluğun mihenk taşı oldu. Biz o ırmaktan beslenmeye o ırmağın mihenk taşlarına bilincimizi bilemeye devam ediyoruz. Anadolu ondan beslenmeye hep devam edecek.''
*****
Uğur Mumcu, 18 yıl önce, 24 Ocak 1993'te öldürüldü.
Mumcu’nun özdeyiş niteliği kazanan, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” sözü, yaşadığımız günlerde daha bir anlamlı oluyor. Çünkü, dört bir yanımız, “bilgi sahibi olmadan”, “fikir sahibi” olanlarla dolu, çevrili.
Halkım da, bilgi kirliliği içinde...
Böyle bir ortamda, yönetmek daha kolay.
Kurt politikacı Süleyman Demirel, boşuna, “Devlet yönetilmez, idare edilir.” dememiş.
*****
Uğur Mumcu, 18 yıl önce, 24 Ocak 1993'te öldürüldü.
Göreceğiz ki, yine birileri televizyon ekranlarında boy gösterecek, Uğur Mumcu için, “Arkadaşımdı”, “Dostumdu”, “Ben onu severim” gibisinden laflar edecekler. Daha ileri gidenleri, bilgi kirliliği içinde, “Uğur Mumcu, bugün yaşasaydı...” muhabbeti yapacak, akıllarınca Uğur Mumcu’ya “kendi ideolojik elbiseleri”ni giydirmek isteyeceklerdir.
Uğur Mumcu, yaşasaydı, bugün hangi “saf”ta yer alırdı?
Nerede olacağını kestirmek zor değil; Balbay, Özkan, o, “üç silahşör” olur, bir başka mektuba imza atardı.
Uğur Mumcu'nun şu sözleri üzerinde düşünmeye değer:
“Çok partili hayata dayanan laik devleti, sosyal hukuk devletini kurmak için ilk meclislerin sahip bulunduğu ‘Kuvay-i Milliye ruhu’ yeniden kutsal bir bayrak gibi dalgalandırılmalıdır. Mustafa Kemal’in bu toprağa serptiği bağımsızlık tohumları, her türlü düşünceye söz ve örgütlenme hakkı veren demokrasi anlayışı ile topraktan yeniden fışkırmalıdır." (Cumhuriyet, 29 Ekim 1981)
Yıl Yıl Uğur Mumcu (1942-1993)
www.umag.org.tr/tr/icerik/goster/26/ugur-mumcu
Uğur Mumcu İçin Her Şey:
www.umag.org.tr/tr