- Kategori
- Üniversiteler
Uluslararsı 2008 yer yılı
Güvenli, sağlıklı ve daha varlıklı bir toplumun inşaasında yer bilimlerinin büyük bir potansiyel olduğunu göstermek ve toplumu bu potansiyeli etkin bir şekilde kullanması konusunda casaretlendirmek için Birleşmiş Milletler 2008 yılını Uluslar arası Yer Yılı olarak ilan etmiş ve bu uluslararsı Yıl etkinliklerinin yürütülmesi için Birleşmiş Milletlerin bir teşkilatı olan UNESCO ( Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür Teşkilatı) görevlendirilmiştir. Diğer ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de UNESCO Türk Milli Komitesi Yer Yılı ile ilgili faaliyetlerin organizasyonunu üstlenmiş ve bu nedenle Yer Bilimcilerinden oluşan bir İhtisas komisyonu oluşturmuştur. İhtisas Komisyonu ilk toplantısını Kasım ayında yaparak çalışmalarına başlamıştır.
Uluslar Arası Yer Yılı biri Bilimsel diğeri ise toplumun aydınlatılmasını kapsayan iki ana daldaki faaliyetler konusunda odaklanmıştır.
Bilimsel olarak Yer altı Suyu, Doğal Afetler, Yer ve Sağlık, iklim, Yer altı kaynakları, Megakentler, yer küresinin iç yapısı, Okyanuslar, Toprak ve Yer ve Yaşam olmak üzere toplam 10 başlık belirlenmiş ve her bir başlık için çeşitli bilimsel faaliyetlerin yapılması öngürülmüştür. Toplumun aydınlatılmasına yönelik faaliyetlerde ise toplumun litosfer (taş küre), atmosfer, hidrosfer (su küre) ve biosfer (canlılar küresi) konusunda aydınlatmak, yerbilimlerinin yukarıda belirtildiği gibi daha güvenli, daha sağlıklı ve daha varlıklı bir ortamda yaşaması için yerbilimlerinin öneminin vurgulanması konularında faaliyetler yürütülecektir.
Ülkemizde yukarıda belirtilen alanlarda çeşitli bilimsel ve tanıtıcı faaliyetler yürütebilmek için adı geçen dallarla ilgili tüm kurum ve kuruluşların aktif biçimde katılması gerekmektedir. Bu nedenle 7-8 Mart tarihlerinde ilgili tüm kurum ve kuruluşların yetkililerinin katılacakları bir toplantı yapılacak ve bu toplantıda oluşturulacak alt kurullar Yer Bilimleri İhtisas Komisyonunun koordinatörlüğünde çalışmalarını yürütecek ve 2008 yılında çeşitli faaliyetlerle bu yıl nedeniyle Yerbilimlerinin önemi en iyi şekilde vurgulanacaktır. Gelecekte toplumumuzun daha müreffe, daha sağlıklı ve daha güvenli yaşayabilmesi için herkesi bu faaliyetlere destek vermesi ve bizzat katılması gerekmektedir.
Prof. Dr. A. Feyzi BİNGÖL