​ Unutulan Hocalı ve unutulmayan Sarkisyan / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Unutulan Hocalı ve unutulmayan Sarkisyan

Unutulan Hocalı ve unutulmayan Sarkisyan
 

AZERİ GENÇLER İZMİR CUMHURİYET MEYDANINDA


Tarih 26 Şubat 1992 yer Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabası. Rusya'nın 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteği ile kasabaya giren Ermenistan güçleri, genç yaşlı çocuk büyük ayırt etmeden 613 Azerbaycanlıyı katletti. Resmi verilere göre bu vatandaşların 83'ü çocuk, 106'sı kadınlardan oluşuyor. Katliamda hayatını kaybedenlerin yanı sıra 487 kişi ağır yaralanmış ve bin 275 kişi ise rehin alınmıştı.

10 bin nüfuslu Hocalı’da olaylar sırasında yaklaşık 3.000 Azeri bulunmaktaydı. Saldırıda ölenler hakkında verilen resmi rakam 613 kişi olmakla birlikte, katledilen toplam Azeri sayısının 1.300 kişi olduğu söylenmektedir. Saldırılar sırasında Hocalı’da yaşayan Ahıska Türkleri de, evlerinde yakılarak öldürülmüştür. Kadın, çocuk ve yaşlılar da dâhil olmak üzere siviller katledilmiştir. Katliamın ilk gecesinde sekiz aile bütün fertleriyle öldürülmüş, 700’den fazla çocuk anne ya da babasını kaybetmiştir. Yaralılar ise 1.000’in üzerindedir.

İngiliz gazeteci ve Kafkasya uzmanı Thomas De Waal, “Karabağ: Savaşta ve Barışta Ermenistan ve Azerbaycan” adlı kitabında Sarkisyan’ın şu sözlerini aktarıyor:

“Hocalı’dan önce Azeriler bizimle dalga geçtiklerine inanıyorlardı. Biz Ermenilerin sivil halka karşı el kaldıramayacağımızı düşünüyorlardı. O sabit bakış açısını kırmayı başardık. Olan da buydu.”

Bu Sarkisyan kim mi?

Tam adı Serj SARKİSYAN, namı diğer Ermenistan Devlet Başkanı. Karabağ Savaşı sırasında Ermeni askeri güçlerinin başında bulunan isimlerden biri, Hocalı Katliamı'nda önemli rol üstlendiği iddia ediliyor. Ayrıca Hocalı Katliamında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ gereğince uluslararası mahkemede yargılanması gerektiğine dair görüşler mevcut.

Hani, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2008 yılında Erivan’da, 13 EKİM 2009’da ise Bursa’da yan yana milli futbol maçı seyrettiği kişi.

2011 yılında (Ermeni gençlerine hitaben) "Karabağ’ı biz aldık, Ararat’ı (Ağrı Dağı) siz alacaksınız." diyen kişidir kendileri. En son 21 Ocak 2013 tarihinde Ermenistan’da yayınlanan “Andin” dergisine verdiği demeçte:

”… Bir kere daha söyleyeyim Türkiye ile ilişkilerimizde herhangi bir adım, Ermeni Soykırımı ve bunun sonucu olan Ermeni tehcirinin uluslararası tanınması ve kınanmasına yönelik faaliyetimizde şüphe uyandıramaz…” diyen de Sarkisyan efendidir.

Kendileri Ermenistan'da 18 Şubat 2013 günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini en yakın rakibine fark atarak kazanmışlar. Hayırlı olsun diyemeyeceğim, ne hali varsa görsün. Fakatzaten ülkemiz adına birileri kendisini kutlamış zaten. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla hazırlanan tebrik mektubu, iki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmadığından Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçiliği vasıtasıyla Erivan'a ulaştırılmış. Mektup, diplomatik nezaket ve iyi niyet göstergesi olarak yorumlanıyor. Sayın GÜL, Sarkisyan 2008'de cumhurbaşkanı seçildiğinde de kutlama mektubu gönderen ilk liderlerden birisi olmuştu. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Serj Sarkisyan’a gönderdiği tebrik mesajı doğal olarak sadece bizleri değil, Azeri kardeşlerimizi de üzmüş. Yeni Azerbaycan Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Mubariz Gurbanlı, durumu "kabul edilemez" olarak nitelendirerek, “Böyle bir şey beklemiyorduk” demiş. 

Meclis Başkanı Ogtay Asadov da Gül’ün mektubuna değinerek, "Bu bize acı verdi”. Gudrat Guliyev ise Türkiye’nin de Ermenistan’ı desteklediğini belirterek, “Türkiye’den Ermenistan’a uçaklar uçuyor. İki ülke arasında ticari ilişkiler var. Bu konuyu İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları sırasında Türkiye ve İran’ın dikkatine sunacağız” demiş. 

26 Şubat 1992 günü Ermenistan güçlerinin Azerbaycan Hocalı'da yaşayan resmi kayıtlara göre 613 (83'ü çocuk, 106'sı kadın), görgü tanıklarına göre 1000’in üstü sivil vatandaşı katletmesinin üzerinden tam 21 yıl geçti; ancak yaşanan acılar hala akıllarda.

GERÇEKTEN AKLIMIZDA MI ACABA?

Dünyada bazı ülkeler bu katliamı ‘SOYKIRIM’ olarak tanıyarak, en azından Azerbaycan halkının yanında olduklarını, acılarını paylaştıklarını onlara hissettirmişler. Bu ülkelerin başında Türkiye geliyor sandınız değil mi? Yanıldınız. İşte o ülkeler: Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, ABD'nin Teksas eyaleti.

İzmir'de yaşayan Azerbaycanlı öğrenciler,  26 Şubat 2013 Salı günü, Hocalı Katliamı'nı unutturmamak için İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda vücutlarıyla 'Hocalı' yazısını oluşturup (kullandığım fotoğraf) bu katliamın Türkiye'de de soykırım olarak tanınmasını istemişler. Biraz sabredin Azeri dostlarımız eğer İmralı için bir sakıncası yoksa, barış sürecini etkilemeyecekse ve milliyetçilik sayılmayacaksa, biz de bu katliamı ‘soykırım’ olarak tanıyabiliriz belki.

Sarkisyan’ı kutlamayı unutmayan Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde, ‘Hocalı Katliamı’ ile ilgili en azından bir basın açıklamasını ben bulamadım.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in (mekânı cennet olsun) vefatının 8. yılı nedeniyle bir düzenlediği anma gecesinde konuşan, TBMM Başkanı Cemil ÇİÇEK Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan hakkında;  “Yakın tarihin en büyük katliamlarından biri dünyanın gözleri önünde 1992 yılında Hocalı’da yapılmıştır. O katliama bugün Ermenistan Devlet Başkanlığı görevini yürüten Sarkisyan da katılmıştır" demiş.

Ne diyelim buna da şükür.

 
Toplam blog
: 159
: 1303
Kayıt tarihi
: 19.06.12
 
 

1963 yılında Balıkesir'in şirin ilçesi Erdek'te doğdum. Yüksek lisans eğitimimi Dokuz Eylül Ünive..