Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Üstün başarı için kaç yıl gerekli?

Üstün başarı için kaç yıl gerekli?
 

Net'ten...


Üstün başarıya gidilen yolda öncelikle hangi kilometre taşlarından geçmiş olmak gerekiyor, ona bakalım... Tabii başarı kavramını çok varlıklı olma ve birilerinin merdivenlerine tırmanarak zirveye çıkma ile aynı kefeye koymamak şartıyla. Ayrıca genetik miras olarak gelen deha düzeyindeki üstün yeteneklere sahip insanlar da istisna sayılmalıdır.
.
Aşağıdaki tanımlamalar geçmişe değil, bugüne ve geleceğe dair kestirimlerdir. O nedenle yakın veya uzak geçmişteki aksi örnekler -o çağların koşulları farklı olduğu için- karşıt savlar olarak ileri sürülmemelidir:
.
1) Sağlıklı biri olarak doğmuş olmak,
.
2) Çalışkan biri olmak veya tembelliğe karşı olmak,
.
3) Merak güdüsünü yitirmemiş olmak,
.
4) Yılmaz bir iradeye sahip olmak,
.
5) Risk almaktan çekinmemek,
.
6) Ömrünün ortasına kadar büyük sağlık sorunları ve büyük travmalar yaşamamış olmak,
.
7) Normal bir eğitim görmüş olup bir yüksek okulu bitirmiş olmak,
.
8) Tuttuğunu koparan türden bir hırs sahibi olmak veya çok yakınlarında örnek alınacak/danışılacak çok başarılı olmuş biri bulunmak, (Çok başarılı bir ailede doğmuş olan başarılı insanlar üstün başarılı sayılmamalıdırlar!)
.
9) Çok verimli ve değerli sonuçlar üreten bazı tesadüflerle karşılaşmış olmak veya doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilerle tanışmış olmak,
.
10) Başarıya kısa yoldan ulaşmak (asansörle çıkmak) yerine, bir hedef yaratarak, ona adım adım (merdivenle çıkmak) yaklaşmak sabrına ve öngörüsüne sahip olmak.
.
Şimdi basit bir hesap yapalım: 7 + 8 + 4 + 4 = 23 yaşında üniversite bitiyor (Bazı fakülteler 25/26 yaşında bitirilebiliyor.) Hayata atıldıktan sonraki merdivenleri basamak basamak çıkmak ise en az 20 yıllık bir çaba gerektiriyor. Etti 43 yıl...
.
Zaten üstün başarıyı yakalayanlar arasında yapılan bir araştırma da gösteriyor ki, üstün başarıya ulaşılan genel yaş 42!
.
.
.
.
.
.
Günün sözü: Başarının sırrı; köle gibi çalışmak, hedeften şaşmamak ve edinilen disiplinden kopmamaktadır. “Arduous labour, unswerving purpose, unfailing discipline.”

 
Toplam blog
: 147
: 2923
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

İngilizce öğretmeniyim, çevirmenim, dilmaçım, araştırmacıyım. / Beş kitabım var: Beynin Kimliği, ..