Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

Yazdığım Kategoriler

 
Emperyalizm, Kapitalizm, Kemalizm... Bu Kavramlar Daha Çok Su Kaldırır

2.) Eger bir ülkede dinsel ve yönetsel feodalite 21 yy´da bile hala devam ediyorsa, ve bundan kimse rahatsiz bile degilse (liberté, égalité, fraternité) özgürlük, esitlik ve kardeslik hala insa edilememisse, sorun gecmiste degil, dünümüzde, bu günümüzde ve gelecektedir. Ben size bir sey daha sorayim müsadenizle; Degisik zamanlarda yapilan mübadeleler sonucu, mevcut gayri müslim burjuvanin, kücük burjuvanin ülkeyi terk etmesinden sonra, Atatürk´ün en büyük hatasi yerli burjuva olusturma gayreti icine girmesidir. Hatta özel sektöre yerli ucak yapimi icin kredi bile verilmistir. Hatta üretilen ucaklari Menderes hükümeti satin almamis, kurulan fabrika iflas ederek kapatilmistir. Sizin bu konuda ki görüsünüz nedir ögrene bilirmiyim? Yalniz yazacaginiz yazinin ikinci bölümü icin 1929 Büyük Dünya Buhrani´na, o dönemin Ìmparatorluk (Bismarck) Almanya´sin da bile % 300-400´leri bulan enflasyondan ve Osmanlinin son döneminde Galata Bankerleri´nden alinan borclara deginmenizi de öneririm...

08 Kasım 2012 17:14
Emperyalizm, Kapitalizm, Kemalizm... Bu Kavramlar Daha Çok Su Kaldırır

1.) Aslinda fazla sözcük harcamaya gerek yok. O yüzden uzunca bir yoruma da gerek duymuyorum. Yasadiginiz topraklara ne liberalizm ne de sosyalizm 1945´den sonra ugramaz olmustur.Birakin sosyalizmi, liberalizmin bile ilk önce saldirdigi feodal yapidir. Bana sordugunuz sorunun yaniti ise, dinsel ve yönetsel feodal yapinin hala tüm heybetiyle hatta eskisinden daha güclü bir sekilde devam etmesinde gizlidir. Büyük Fransiz Ìhtilali´nde bile Jakobenler´i suclayan zihniyet, sosyalizm gibi, liberalizminde siyasi doktrinin temelini olusturan özgürlük, esitlik ve kardeslik( liberté, égalité, fraternité) kavramlarini malesef sahip cikip savunamaz. O yüzdendir ki oportünistlerin solcu gecindigi, ücretli modern kölelik düzeni olan kapitalizm treninin biletsiz kacak yolculari liberalimsilerin gecmis hakkinda fikir beyan etmesi, aydinlanmanin miladi olan ve yarim yamalak tepeden inme devrimlerle kurulan cumhuriyetten hesap sormalari abesle istigaldir.

08 Kasım 2012 17:07
Emperyalizm, Kapitalizm, Kemalizm... Bu Kavramlar Daha Çok Su Kaldırır

Tipik bir Fikret Baskaya mantigiyla yazilmis bir yazi olarak gördüm yazdiklarinizi. Eksik olan Cumhuriyetin mevcut iktidari zorla ilga edip, devrim degil, darbe yapildigini yazmamissiniz sadece. Ben bir soru sorayim o halde... Osmanlidan kalan borclarin, önceden imparatorluk sinirlari icinde olan, sonradan bagimsizligini kazanan ülkelere Lozan´da Ìsmet Ìnönü´nün gayreti ve girisimleri sonucu paylastirildigini, Makedonya´nin ve Fas´in bu borclari odeyemedigini biliyor musunuz? Eger bu borclar o ülkelere tahakkuk ettirilmeseydi, genc cumhuriyetin altindan kalkmayacagi bir borc yükümlügünün altina girilecegini biliyor musunuz acaba? Ben bunlara da deginmenizi isterdim acikcasi. Hersey yazilmis ama objektif olunamadigi icin, görüldügü gibi degil,görülmesi istendigi bicimde kaleme alinmis. Yazinizin devamininda umarim gözlügünüzü, degistirip objektif gören bir gözlük kullanirsiniz. Düyun-u Umumiye´nin yabancilarin eline gectikten sonraki borc stogunu yazarsaniz sevinirim.

07 Kasım 2012 17:09
 
Toplam blog
: 50
: 901
Kayıt tarihi
: 06.10.08