Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Uygulanmayan milyar dolarlık yargı kararları...

Uygulanmayan milyar dolarlık yargı kararları...
 

AKP’nin piyasaya sürdüğü Anayasa Değişiklik Paketinin Meclisten geçmesini niye bu kadar çok istediği yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Ben kendilerini yargılayacak yargı mensuplarını seçecekler demeden, yandaşlara verdikleri devlet mallarını kurtarmak için hareket ettiklerini söyleyeceğim.

Zaten bir hükümet üyesi (Egemen Bağış) Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’e verdiği özel demeçte; hiç lafı eveleyip gevelemeden, ardı ardına ileride kendisini Yüce divana götürecek itiraflarda bulunmuş!

Nedir bu itiraflar?

Beğenmedikleri yargı kararlarını uygulamak zorunda kaldıklarını, oysa o yargı kararlarının ülkeye zarar verdiğini söyleyip, yargının da yürütmeye saygı duyması gerektiğini söylüyor.

Yani biz her türlü kanunsuzluğu yaparız. Bizim aldığımız bu kanunsuz kararlara saygı gösterin! Ve yürütmeyi durdurma kararı vermeyin. Verdiğiniz yürütme kararlarını zaten uygulamıyoruz!

Bu tartışma bir siyaset-yargı zıtlaşmasına doğru gidiyor. Getirilen Anayasa Değişiklik Paketi ile bunu körüklemek istiyorlar.

Ülke gündeminde olması gereken ekonomik sıkıntılar, işsizlik, açlık gibi konuların üzerini örtmek için Anayasa Değişiklik Paketi iyi bir mazeret! Arkasından da referandum’a iş taşındı mı, arkası çorap söküğü gibi gelir. Bunca ekonomik krize rağmen, kriz halka unutturulup, tarafgirlik ülkedeki hak ettiği(!) yeri alır.

Tabi bu arada iş Meclis oylamasına giderse, sürprizlere hazır olmak da lazım!

İşte AKP’nin yargıya gösterdiği saygının(!) göstergesi olan ve uygulanmayan yargı kararları:

* Tüpraş ve Petkim'in özelleştirilmesinde yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararları dikkate alınmadı.

* Tüpraş'ın yüzde 14, 76'lık hissesinin usulsüz bir şekilde İsrailli işadamı Sami Ofer'e satışı iptal edilmesine rağmen hisseler geri alınmadı.

* Bu işlemleri hükümet adına yürüten Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci hakkında dava açılmasına karar verildi. Ancak Başbakan bürokratının yargılanmasına izin vermedi.

* Doğalgaz çevrim santrallerinin özelleştirilmesinde yürütmenin durdurulması kararı, Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı bir Prensip Kararı'na dayanarak uygulanmadı.

* SEKA Balıkesir İşletmesi, satış iptal kararına rağmen yandaş Albayrak Grubu'ndan geriye yıllar sonra ancak alınabildi.

* Orhangazi ovasının ortasında, birinci sınıf tarım arazisine dikilen Cargil fabrikası hakkında muhtelif yargı organlarının bugüne kadar aldığı kararlar uygulanmadı.

İşte bu yargı kararları uygulamayı bekliyor.

Hanisi saygı duyulan ve kararları hoşlarına gitmese de uyguladık dedikleri yargının kararlar?

Bunlar öyle küçük kararlar değil. Kimi milyar dolarlık, kimi milyon dolarlık işler. Yani Devlet malının yargıya rağmen nasıl Deniz(!) edildiğini gösteren örnekler.

Şimdi gelelim Anayasa Değişiklik Paketine. Eğer bu paket aynen kabul edilip yürürlüğe girerse, bu tip kararların hiç birisini bir daha görmemiz mümkün değil.

Yargının bağımsızlığı veya Hukukun üstünlüğü gibi söylemlerin hiçbir anlamı astarı yok. Nasıl sınırda çadır mahkemeleri kurulup, devletin savcısı, hâkimi, gelen teröristleri karşılayarak 7 dakikalık bir sorgu neticesinde akladılarsa, yukarıdaki mahkeme kararları tekrar gözden geçirilerek, ayarlanan hakimler tarafından kararların iptali yönüne gidilir.

Tabi bu arada yargı mensuplarını ayarlamakta ayrı bir meziyet işi! Böylesine meziyetleri olmayanların mecliste yerleri olmamalı!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..