- Kategori
- Tarih
Uzun süre iktidarda kalan liderler ve akibetleri...
Bu blogumu hazırladıktan sonra uygun bir fotoğraf ararken, konuyla ilgili fotoğrafı blog yazarlarımızdan Sayın Nizamettin Biber'in 13 Haziran 2013 tarihinde yazmış olduğu bir blogunda gördüm. Her ne kadar yazılarımızın içeriği benzer nitelikleri taşıyorsa da tarihteki bu bilgileri yeniden hatırlamanın bir zararı olmayacaktır.
İktidarları zamanında uzun süre görevde kalan bu kişilerin ortak özelliklerinin de dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. (Özellikle koyu renkli yazılara dikkat lütfen)
Benito Mussolini - İtalya
Görev yaptığı yıllar: (1922-1945)
İcraatları:
İktidar olduğunda önceleri liberallerin desteğini alan Mussolini, diktatörlüğün koyu ve keskin uygulamalarını birer birer hayata geçirmeye başlamıştı. İtalya kısa zamanda bir polis devleti haline getirildi. Mussolini, sendika hareketlerini de kanun dışı ilan etti ve eğitimi kontrol altına aldı.
Ölümü:
Ulusal Kurtuluş Komitesi'nden Mussolini'yi öldürme emrini alan asıl adı Walter Audisio olan Albay rütbeli komünist partizan Colonnello Valerio, Mussolini ve Petacci'yi vurarak öldürmüştür.
******
Adolf Hitler - Almanya
Görev yaptığı yıllar: (1933 - 1945)
İcraatları:
23 Mart 1933 günkü parlamento oturumunda “Halkta ve İmparatorlukta Sıkıntının Kaldırılmasına Dair Kanun” (Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich) adındaki yetki tasarısı kabul edilmiştir. Çünkü bu kararnameyle yürütme ve yasama erklerini eline almıştı. Büyük bir propaganda faaliyeti yürüterek ve olağanüstü hitabet ve ikna kabiliyetini kullanarak bütün Alman halkını nasyonal sosyalizmin bayrağı altında birleştirdi. Kendisini, Almanların yanılmaz büyük lideri ilan etti ve Alman halkı da onu destekledi. Bundan sonra Alman halkı, ölümüne kadar Hitler’in peşinden gitti.
Ölümü:
30 Nisan 1945'te Berlin'de eşi Eva Braun'la birlikte intihar etti.
******
Nikolay Çavuşesku - Romanya
Görev yaptığı yıllar: (1965 - 1989)
İcraatları:
Ekonomik Kalkınma Programı’nın finansmanında kullanmak üzere 13 milyar USD gibi ağır bir borcun altına girdi. Ancak bu krediler ülkenin finansmanında heba oldu. Bunu düzeltme çabası olarak, dış borçları geri ödemeye karar verdi. Bir referandum düzenleyerek, Romanya’nın gelecekte yabancı borç almasını engelleyecek şekilde anayasayı değiştirmeyi başardı. Referandum neredeyse tamama yakın çoğunlukla kabul edilmişti.
1980’lerde, ülke tarım ve endüstriyel üretiminin çoğunun borçların ödenebilmesi için ihraç edilmesi emri verdi. Bunun sonucunda oluşan iç kıtlık, yiyecek maddelerinin vesikaya bağlanması, ısınma, gaz ve elektrik kesintilerinin genel bir durum halini alması, Romenler’in günlük hayatlarını sürdürebilme kavgası içine girmelerine neden oldu.
Borç 1989 yazında, Çavuşesku devrilmeden az önce tamamen ödendi. Kıtlığın nedeni olan ağır ihracat politikası, Aralık ayındaki ayaklanmaya kadar devam etti.
Ölümü:
25 Aralık'ta, nedensiz ve kanunsuz zenginleşmeden soykırıma kadar değişen nedenlerle, askeri mahkemece ölüme mahkum edilip, Targovişte’de kurşuna dizildiler.
******
Saddam Hüseyin - Irak
Görev yaptığı yıllar: (1979 - 2003)
Saddam Hüseyin 1979'da resmen Irak'ın devlet başkanı olmasına rağmen aslında bu tarihten çok daha önce ülkenin gerçek iktidar sahibi olmuştu. Hükümeti devirmeye çalışan veya bağımsızlık çabasında olmuş olan, Şiiler ve Kürtlere karşı pek çok kez sindirme girişiminde bulundu. Ülkesini adeta bir kışla devletine çeviren Saddam Hüseyin, İran-Irak ve Körfez savaşlarından sonra iktidarını korumayı başardı. İsrail'e karşı olan tutumuyla belirli bir saygınlık kazanmış olmakla birlikte, özellikle Batı dünyasında genel olarak zalim bir diktatör olarak tanımlandı.
Ölümü:
5 Kasım 2006'da, 1982'de 148 Iraklı Şiinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkum edildi. 30 Aralık 2006'da asılarak idam edildi.
******
Muammer Kaddafi - Libya
Görev yaptığı yıllar: (1969 - 2011)
İcraatları:
Albay rütbesi alarak silahlı kuvvetler komutanı oldu. Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. Yeni anayasa hazırlanınca başbakanlık ve savunma bakanlığı görevlerini üstlendi
Ölümü:
Linç edilerek öldürüldü.
******
Hüsnü Mübarek - Mısır
Görev yaptığı yıllar: (1981 - 2011)
Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından Mısır Devlet Başkanlığına ve Ulusal Demokratik Parti'nin liderliğine seçilen Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde arka arkaya dört kez göreve seçildi.
Akibeti:
2 Harizan 2012 günü yardımcısı ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.
******
Zeynel Abidin Bin Ali - Tunus
Görev yaptığı yıllar (1987 -2011)
Görev yaptığı dönem içersinde siyasi muhaliflere uygulanan baskı ve basın özgürlüğünün kısıtlanması nedeniyle tüm dünyadan insan hakları kuruluşlarının ağır eleştirilerine maruz kalmıştır.
Akibeti:
2010 Aralık - 2011 Ocak ayları boyunca süren ayaklanmaların yol açtığı politik istikrarsızlık sonucu 14 Ocak 2011 günü ülkeyi terk etmiştir. Bazı akrabaları tutuklanan ve halkın pahalılık isyanıyla ülkeyi terk eden Bin Ali'nin Suudi Arabistan'da olduğu doğrulandı.
******
Adnan Menderes - Türkiye
Görev yaptığı yıllar (1950 - 1960)
1953 yılında CHP'nin tek-parti iktidarı sırasında edindiği malları haczedildi ve hazineye aktarıldı. Halkevleri kapatıldı ve Köy Enstitüleri Öğretmen Okullarına dönüştürüldü. 1955 yılında ekonomide tıkanmalar başlamıştı. Dış borçlar giderek artıyordu, ödeme dengesi bozulmuştu, döviz girişi yeterli değildi. Bu durum ülkede çeşitli sıkıntılara neden olmaya başladı. DP meclis grubunda ekonomik gelişmeler nedeniyle huzursuzluk giderek artıyordu.
1955 Yılından itibaren ekonomideki sıkıntıların ve 6-7 Eylül olayları gibi sebeblerle ülkede siyaset sertleşmeye başladı. 1954 seçimleride Osman Bölükbaşı'yı tekrar milletvekili seçtiği için Kırşehir ilçe yapıldı.
Ayrıca İsmet İnönü'nün seçim bölgesi Malatya ikiye bölünüp Adıyaman vilayeti kuruldu. İktidara karşı yazılar yazan 83 yaşındaki Hüseyin Cahit Yalçın dahil, gazeteciler birer birer hapise atılmaya başlandı. Adalet Bakanı Esat Budakoğlu TBMM'de muhalefetin soru önergesi üzerine 1954-1958 yılları arasında 238 gazeteci'nin iktidara karşı yazılar yazmak suçundan mahkûm olduğunu açıkladı.
Bu arada DP Vatan Cephesi'ni kurdu. Artık radyoda her gece Vatan Cephesi'ne katılanların isimleri okunuyordu. Bu ceple mahallere kadar Ocak adı altında girdi. Vatandaşların işlerini halletmeleri için mutlaka partiye bağlı bu ocaklardan referans almaları gerekiyordu.
15 DP milletvekilinden oluşan bir tahkikat komisyonu kuruldu. Bu komisyon hem suçlama hem de yargılama hakkına sahipti ve kararlarına itiraz edilemiyordu. Ayrıca uygun gördüğü toplantıları ve yayınları yasaklama hakkına sahipti. Komisyonun ilk işi Muhalefet partisi CHP aleyhine soruşturma açmak oldu. CHP Meclis Grubu'nun duruma itiraz etmesiyle olaylar iyice büyüdü ve sonunda CHP milletvekilleri polis zoruyla meclisten çıkartıldı.
Ölümü:
27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra 1961 yılında asılarak idam edildi.
******
Yukarıda örnek verdiğim kişilerin büyük bir bölümü seçimle iktidara gelmişlerdi. Arkalarında büyük halk gücü olmasına rağmen, yaptıkları insan hakları ihlalleri, hukuku kendi amaçlarına uygun olarak kullanmaları, baskıcı tutumları, muhaliflere söz hakkı tanımamaları ve ülkelerini kötü idare etmeleri, en önemlisi de bulundukları koltukları zamanında terketmemeleri nedeniyle akibetleri kötü olmuştur.
Gerçek demokrasinin işlediği ülkelerde ise hiçbir zaman bu durumlar yaşanmamış ve yaşanmamaktadır.
Sizin de herhangi bir ülkede uzun süre iktidarda kalıp da yolsuzluklara bulaşan ve bu yolsuzlukları örtbas etmeye çalıştığını duyduğunuz liderler varsa onları da bu listeye ekler, akibetlerini takip ederiz.