Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '18

 
Kategori
Deneme
 

Vanilya Nedir, Ne İşe Yarıyor?

Vanilya Nedir, Ne İşe Yarıyor?
 

Vanilya bitkisinin dalındaki yaş hali


Yazımızın konusu ithal üretim yerine yerli ve Milli üretim.

Esas konuyu yazmadan önce TV ekranına yansıyan, görselde dalında yaş haliyle görülen, gümüş madeni geride bırakan ve son yılda % 1000 oranında değer kazanan  VANİLYA isimli bu bitkiyi dil getirmek istedim.

VANİLYA Salepgillerden, anayurdu Meksika olan, tropikal bölgelerde yetişen ya da meyveleri için yetiştirilen, birçok türü bulunan, salkım durumunda beyaz ve kokulu çiçekler açan, bir badıç içinde, serçeparmak kalınlığında ve 15–20 santimetre uzunluğunda meyve veren, küçük bir tırmanıcı bitki.

Bağışıklık sisteminin güçlendirmesinden, insana canlılık ve enerji vermesi gibi pek çok faydayı vanilyanın kullanılması ile elde etmek mümkündür.

Bu bitkinin kendine özgü hoş bir kokusu bulunan, tatlı, pasta, çikolata gibi yiyeceklere güzel koku vermek için kullanılan meyvesi.

İsmi Latince kökenli Vanilla planifolia’dan gelen vanilya, genellikle tropikal ülkelerin bir ürünü olup hoş kokusu ve faydaları ile sıkça adından söz ettirmektedir.

İştah açıcı özellikte olmasının yanında, ayrıca kullanan kişilerde afrodizyak etkisi yaratması, vanilyanın yetiştiği bölgelerde oldukça kıymetli bir bitki olmasına neden olmuştur.

Birden çok kullanım şekli ve güzel kokusu nedeniyle vanilya bitkisi birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Madagaskar ve Meksika gibi ülkeler vanilya bitkisinin anavatanıdır.

Tatlıları süslemek ve kozmetik alanda farklı şekillerde vanilyadan yararlanmak için öncelikle vanilyanın henüz yeşil halinde iken toplanması ve haşlandıktan sonra kurutulması gerekmektedir. İşte kurutulmuş olan vanilya meyveleri birçok alanda kullanılan vanilyanın hammaddesi gibidir.

Ticari amaçla üretilip kullanılması en çok Meksika ülkesinde gerçekleşmekte ve bunun için vanilya orkidesi yetiştirilmektedir. Ülkemizde de yetiştiğini arz edelim.

İTHAL ÜRETİM YERİNE YERLİ ÜRETİM.

Olur mu? Olur.

Devletin denetiminde ve gözetiminde güven ve itimada şayan ehil firmaların belirlenmesiyle yüzde yüz BAL gibi olur. İthal bağımlılığımız mevcudiyetin çok, çok altına düşer.

Sağlığımız, yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, sözlerimiz, özümüz, bakış açımız dahi ithalleşmiştir. Yerli üretim ülkemize ve ülke insanlarına daha sağlıklı, daha güvenli bir yaşam hazırlar. 

Ancak; Devletin denetiminde ve gözetiminde olmaz, yalancı, hileci, merhametsiz ve vicdansız firmalara bırakılır ise yüzde yüz KABAK misali olur.  

Ülke insanı üretirse elin insanından daha iyisini üretir. Ülkemiz için yerli üretimin vakti geldi geçiyor.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN  

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..