Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '08

 
Kategori
Oyunlar
 

Vivendi ve Activision Inc, ‘Activision Blizzard’ ismini yaratmak üzere başlattıkları birleşme işlemi

Vivendi ve Activision Inc, ‘Activision Blizzard’ ismini yaratmak üzere başlattıkları birleşme işlemi
 

Yeni şirketin ABD’li Electronic Arts (EA) firmasına ciddi rakip olması bekleniyor.

Activision Blizzard’ın portföyünde Guitar Hero, Call of Duty ve Tony Hawk’ın yanı sıra Spider-Man, X-Men, Shrek, James Bond ve TRANSFORMERS ve Spyro gibi seriler ve Blizzard Entertainment’ın StarCraft, Diablo ve Warcraft serilerinin yanı sıra dünyanın bir numaralı aboneliğe dayalı online rol yapma oyunu World Of Warcraft da bulunuyor.

Kaynak : Milliyet

Amacım kesinlikle oyunlardan değil oyunların etrafında gelişen olaylardan bahsetmek. Amerikan oyun piyasasının en önemli iki kuruluşu Blizzard Entertainment ve Activision Inc. birleşimi tamamlandı. Baktığımızda bu iki önemli şirket ortak olmasa piyasada var olabilirler miydi? Bence olabilirlerdi. Çünkü ikisininde çok büyük paralar kazandığı oyunları piyasada ve hala oynanmakta. Özellikle Blizzard Entertainment dünyanın bir numaralı online oyunu World of Warcraft'ın sahibi. Ben de bu oyunun bir oyuncusu olarak bu şirketin oyun piyasasına bakışını az çok biliyorum. Blizzard şu ana kadar yapılmış en karlı ve akıllı hareketi yaparak online oyun piyasasına çok güçlü bir oyun yaratarak girdi. Aslında online oyun World of Warcraft ile başladı diyebiliriz. Wow'dan önce online oyunlar var mıydı? Elbette vardı ancak hiçbiri Wow kadar başarılı değildi. Blizzard yaptığı, geliştirdiği ve piyasaya sunduğu oyunlarının maliyetini wow gibi bir oyundan çıkarttığını düşünüyorum. Çünkü bu oyunu oynamak için oyunun yanı sıra her ay Blizzard'a ödeme yapıyorsunuz. Aylık ödemesi bana vergileri ile 25 ytl e mal oluyor. Aslında bu oyunu beğeniyorsanız o ödeme sizin gözünüzde büyümüyor. Ancak aylık bu ücret 9 milyon ile çarpılınca çok büyük bir rakam ortaya çıkıyor. 9 milyon kişi bu oyunu oynamakta. Bu büyük rakamları ağzınıza aldığınızda bile kalbiniz hızlı atmaya başlamıyor mu? Bu tür büyük rakamlar kazanan bir şirketin gelirleri Microsoft ve Google'ın arkasında kalsa da Blizzard Amerika'da çok önemli bir şirket. Bu kadar geliri yüksek olan bir şirketin Görsel teknolojisi yüksek ve kaliteli oyunyazarlarına sahip bir şirketle ortak olması piyasada yavaş yavaş tekelciliğe gitmesine neden olacaktır.
Bu da en çok tüketiceleri etkileyecektir. Electronic Arts ( Ea games) Amerika'da sesini bir hayli duyduğumuz diğer bir şirket. O bu durumda nasıl bir strateji uygulayacağı merak konusu ama bence işi pek kolay değil. Umarım bizim için hayırlısı olur da Blizzard aylık ödemelerde indirim yapar. =)

 
Toplam blog
: 3
: 388
Kayıt tarihi
: 28.07.08
 
 

Üniversite 3.sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda bir organizasyon şirketinde çalışmaktayım. İlgi alanla..