Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '07

 
Kategori
Sağlık
 

Ya bir çocuğun hayatı bizim iliğimize bağlıysa...

Ya bir çocuğun hayatı bizim iliğimize bağlıysa...
 

KİTVAK... Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Koruma ve Geliştirme Vakfı. Prof.Dr. Suat ÇAGLAYAN'ın girişimleri ile 1991 yılında Lösemili çocuklara maddi ve manevi destek vermek ve bir merkez kurabilmek amacı ile Kemik İliği Transplantasyon Demeği "KİT-DER" kurulmuştur.

Dönemin İzmir Valisi Sayın Kutlu AKTAŞ ve eşi Merhume Tülay AKTAŞ da destek vermişlerdir. 1996 yılında, Sayın Vali ve değerli eşleri ile birlikte, bu amaca inanmış 53 kişi biraraya gelerek, Prof.Dr. Suat ÇAGLAYAN'ın başkanlığında, kısa adı "KİT-VAK" olan Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı kurulmuştur.

Ege Üniversitesi bünyesinde yapılması planlanan hastane için, Ege Üniversitesi Rektörlüğünün tahsis ettiği araziye kurulan hastanenin ismine Tülay Aktaş onkoloji hastanesi ismi verilmiştir.

18 Mayıs 2004 tarihinde hastanemizin resmi açilışı yapılmıştır. www.kitvak.org.

Vakıf kanser hastaları için hizmet üretmeye devam etmektedir.

Kanser hastalığının insan yaşamını nasıl etkilediği iyi bilinmektedir. Günümüzde, teşhis ve tedavilerdeki hızlı ilerlemeler sayesinde artık bazı kanser türlerinde tam iyileşme sağlanabilmekte veya sorunsuz uzun yaşam süreleri elde edilmektedir. Kemik iliği transplantasyonu ülkemizde son 10 yılda yerleşmeye başlamıştır. Habis hastalıkta "Kemik İliği Transplantasyonu" ile tam düzelme olmakta ve yaşam kalitesinde belirgin bir artma sağlanmaktadır. Ayrıca, KİT' nün kanser dışında bir başka uygulama alam ise çocukluk çağı doğmalık hastalıkları olup, uygulama sahaları da giderek genişlemektedir.

Ülkemizde 9'u pediatrik olmak üzere 28 KİT Merkezi bulunmaktadır. İzmir'de şu anda organize ve tam teşekküllü "Kemik İliği ve Kök Hücre" transplant merkezi bulunmaktadır. Ege Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi olarak Avrupa Transplant Birliği'nden (EBMT) uluslararası akreditasyon alınmıştır. Türkiye'de İzmir ve Antalya olmak üzere 2 pediatrik akredite KİT ünitesi bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi bünyesindeki KİT'unun her türde nakilleri için gerekli Ön hazırlıklar tamamlanmış ve aktif transplantasyon işlemleri başlamış olup ünitelerin bir yıllık transplantasyon kontenjanı şimdiden dolmuş bulunmaktadır.

Kemik iliği nakil sonrası iyileşme oranaları yaklaşık olarak çocuklarda %75, erişkinlerde %50'dir.

Günümüzde, maliyn hastalıkların tedavisinde konvansiyonel kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin hızla gelişmesiyle daha uzun yaşam süreleri ve daha iyi yaşam kalitesi elde edilmektedir. Bir yandan daha etkin sağaltım özlemi, diğer yandan bu tedavilerin sebeb olduğu kemik iliği baskılanmasının düzeltilmesi düşüncesi ile “Kemik İliği Transplantasyonu (KİT)” fikri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, KİT' nun bir başka uygulama nedeni ise hastalıklı Kİ hücrelerinin sağlıklı olanlarla değiştirilmesidir . Hastanın kendinden kendine (otolog) veya doku gurupları tam uygun kardeşten (allojenik) yapılan bu kemik iliği nakilleri, son 10 yılda otolog türde %85 oranında, allojenik türde ise %45-50 oranında periferik kan kök hücre nakline dönüşmüştür. Doku gurupları tam uygun kardeş verici bulmakta çekilen sıkıntılar, akraba olmayan tam uygun vericilerin kullanılması dışında, plasental kanın da (göbek kordonu kanı) bir kök hücre kaynağı olarak değerlendirilmesini sağlamıştır).

Dünyada son 30 yıldır giderek olgunlaşan ve yayılan, ülkemizde ise son 10-15 yılda yerleşmeye başlayan, “Kan ve Kök Hücre Nakli” olarak ifade edebileceğimiz bu tedavi şekli, çocukluk yaş guruplarında da geniş olarak uygulanmaktadır. Kemik İliği Transplantasyonu (KİT), kemoterapötik ilaçları, çok yüksek dozlarda, çoğu zaman radyoterapi ile birlikte hastaya vermek ve böylece çok yüksek antitümör etki veya eradikasyonu sağlayıp, oluşan kemik iliği baskılanmasını da transplantasyonla desteklemek esasına dayanan bir uygulamadır. Ayrıca yöntemin maliyn (habis) olmayan bazı kan ve metabolizma hastalıkları gibi doğmalık hatalarda artan sayılarda uygulanması, kord kanı ve kemik iliği bankalarının kurulması ile uygun ürüne daha kolay ulaşılması ve periferik kan kök hücre elde etmede metod ve prensiplerin yerleşmesi de bu konuda yeni ufuklar açmaktadır. Otolog kemik iliği – kök hücre transplantasyonu’ nda, hastanın kendisinin maliyn hücrelerle bulaşmamış hücreleri dondurulup saklanır ve normal kemoterapi kürlerinden çok daha etkili olan, yüksek dozlu kemoterapi kürleri verilerek asıl hastalıkta kür (tam iyilik) sağlamak amaçlanır.( www.kitvak.org.)

Küçük bir bağış ile umut olabiliriz. Ülkemizde hala bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan çok kişi var. Eğitim için bile destek olmamız inanın çok önemli. Halen hastanede kalan ve kanser hastası çocuklarına umut arayan ailelerin de durumu içler acısı. Yoksulluklarına eğitimsizliğin de eklenmesi çocuklar için umudu günden güne azaltıyor.

Ülkemizin her alanda eğitime ihtiyacı olduğu ortada. Ancak bir tek bağışla bir çocuğun hayatını kurtarabileceğimizi bilerek oturuyor olmamızın eğitimle hiç bir ilgisi olamaz.

Bir çocuk dilek tutuyor, bir sarı saçlı bebek istiyor, öyle kolay ki... Siz sarı saçlı bebeği alıp gidiyosunuz... Fakat o çok istediği bebeği bekleyemeyecek kadar hasta... Ve sarı saçlı bebek 'geç kaldın, neden önce yaşatmak için birşey yapmadın' der gibi bakıyor yüzünüze... Ölümden beter değil midir vicdan azabı?... Ve orada yaşanan binlerce hikayeden bir tanesidir bu...

Ya bir çocuğun hayatı bizim iliğimize bağlıysa...

 
Toplam blog
: 90
: 875
Kayıt tarihi
: 19.05.07
 
 

 Ama hayatın farkındayım. Hem güzel, hem acı. İyi midir farkında olmak? Yoksa iyi midir farkında ol..