Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '06

 
Kategori
Ramazan
 

Yaşanmış ramazan geyikleri -2-

Yaşanmış ramazan geyikleri -2-
 

Ramazan ayında, her şehirde bazı camiler, müftülükler tarafından tespit edilir ve bu camilerde teravih namazları “hatimli” olarak kılınır. Ne demektir hatimli teravih namazı? Teravih namazı malumunuz üzere toplam yirmi rekattan oluşur. İşte bu yirmi rekatın her birinde, kıyamda yani ayakta iken imamlar Fatiha suresinden sonra bir tam sayfa kuran okurlar. Her gece yirmi sayfa okunan Kur’an ayetleri bir cüz eder. Otuz günde ise otuz cüz, altı yüz sayfalık Kur’an-ı Kerim’in tamamı okunmuş olur ve hatim inilir. Hatimli kılınan teravih namazları, doğal olarak normalinden çok çok fazla uzun sürer.

Yıllar önce, tam yaz mevsiminde yaşamakta olduğumuz bir Ramazan ayında, hatimli teravih kılınan camilerden birine gittik, meraktan. Yaz günü olduğu için namaz vakti de oldukça geç başlıyordu. Yedi-sekiz kişilik bir gruptuk. Camiye girdik ve caminin çeşitli yerlerindeki boş bulduğumuz yerlere oturduk.

Namaz başlamıştı ama ilk rekatlardan sonra gerek alışık olmadığımız için gerekse yaz gününün de verdiği rehavetle hepimizin gözkapakları düşmeye müthiş bir ağırlık çökmeye başladı. Bu şartlarda namazın sonlarına doğru yaklaşıyor idik. Arka saflardan patır-kütür sesler geldi. Bir iki oflama, puflama duyuldu ancak namazımızı bozmamak için arkamızı dönüp bakamadık tabi ki.

Namaz hayırlısı ile bitmiş, bir daha hatimli teravih kılamayacağımız düşünceleri ile camiden çıkmıştık. Arkadaşlardan birisi kıs kıs gülmeye başladı. Merak ettik, neden güldüğünü sorduk.

“Hani sonlara doğru patır-kütür sesler geldi ya camide?”

“Eee... Ne oldu, neden gülüyorsun?”

“İşte o bendim.”

Önce hiçbirimiz anlam veremedik: “Nasıl yani?”

Gülmekten anlatmakta zorluk çekmekteydi arkadaşımız: “Abiciğim... Hoca, koca bir sayfayı okurken, uyku öyle bir çöktü ki üzerime göz kapaklarıma hakim olamadım. Ve uyumuşum. Rüya bile görmeye başladım, rüyamda bir akardan atlamam gerekiyordu. Akardan atlıyorum diye ön saftaki adamın arkasından üzerine çullandım, ikimiz de yere serildik vallahi.”

Hiçbirimizde gülmekten derman kalmamıştı. Adam resmen namazda uyumuş, üstüne üstlük utanmadan bir de rüya görmüş, rüyasında da uzun atlama yapmıştı.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..