- Kategori
- İş Yaşamı - Kariyer
Yatırım belirleme teknikleri

İş, erbabının elinde güzeldir.
Yatırım Belirleme Teknikleri
- Duydun mu? Ahmet Bey Mercedes almış. Hem de Ssiyyahh. Bi de Elegant.
- Yapma yaa! Nasıl almış
- Hani, bu tekstil işine girmişti ya, ondan sonra almış..
- Abi, bu tekstil işinde iyi para var yaa, 1’e 15 kazandırıyormuş. Yani bana 1’e 50 dediler ama utancımdan 15 diyorum
- Bu işi yapmaya başladıktan sonra Bizim Mehmet’te villa aldı.
- Abi ya o Hasan var ya, her hafta bi memlekette; gezmediği yer kalmadı.
- Bizim neyimiz eksik usta ya. Bizde yapalım şu işi. Ondan sonra gelsin paralar. Bizde alırız bi Mercedes, en şahanesinden villa, sonrada gez babam gez o memleket senin bu memleket benim.
- Abi yapalım da ben araştırdım en az 35 falan lazım. Bende o kadar yok ki.
- Ne var usta sende? 10–15 varsa bende de bi 10 var. Gerisini de bankadan lizing falan hallettik mi, bu iş biter. Kurarız biz fabrikayı yahu! Bankalar zaten kredi verecek adam arıyor. Bu krizde.
- Abi iyi hesap ya sen varsan ben varım vallaha! Ben bi ustabaşı da ayarlarım. Dün Kuruldum Tekstilde ustabaşı çalışıyor beş yıldır. O da bizim köylü, üç kuruş fazla verdik mi hiç düşünmez gelir.
- İşler rast mı gidiyor ne. Bizim komşunun oğlan da tekstil mühendisi. Geçen hafta askerden geldi. İş arıyor. Aha onu da aldık. Ne kaldı ki geriye 15–20 işçi, zaten işin çoğunu makine yapıyormuş.
- Abi ben kesin karalıyım. Kuralım şunu eğer ciddiysen.
- Ne demek ciddiysen. Kurduk bile. Yarı sabah Kredin Hazır Bankasında buluşalım bitirelim şu işi
Yukarıda ki diyalogun tümüne biz kısaca FİZİBİLİTE (!) diyoruz. Yani, yatırım ön araştırması, yatırım değerlendirmesi, yatırım maliyeti, karlılık, pazar incelemesi v.s, v.s…
Bir-iki yıl sonra;
- Abi, depo mal doldu. Geçen hafta Ördük Sattık firmasına gönderdiğimiz mallarda iade edildi. Ne yapacağız. Banka da sıkıştırmaya başladı.
- Mallar niye dönmüş ya. Mis gibi iplik işte!
- Abi beğenmemişler. Lifleri kısa falan bi şeyler dediler ama anlamadım ben. Bi de tüylüymüş ne demekse
- Mühendise sorsaydın ya. Niye olmuş. Ben mi bilicem, mühendis mi bilecek. Niye aldık biz mühendis ki
- Abi sordum da rutubet eksik ondan olur galiba dedi.
- Yahu iş mi senin dediğin. İki adam daha tutun fabrikayı sulasınlar. Rutubetin anası su değil mi? (Kalite oluşturma ve Kaliteye bakış açısı)
- Abi neyse şimdi bizim acil mal satmamız lazım. Ne yapacağız. İç piyasa da zorda dışarıya mı açılsak ne yapsak.
- Fiyatları düşürelim. Hazır malda var. ( Piyasa fiyatlarının etkilenmesi )
- Abi zaten düşürdük. Ama yine de mallar iade geldi. İç piyasa bizi pek iyi tanımıyor. Yani artık içerde kimseye mal satamıyoruz abi.
- Yapma ya! O zaman dışarıya açılalım. Bizi orada pek tanımıyorlar. Şu elde ki malları bi satalım. Gerisini sonra düşünürüz. ( Ülke itibarının ve ticari itibarın düşürülme aşaması)
- Abi ben bi de danışman buldum. Bize işi öğretecek. Kadro kuracak yeniden. Geçen hafta şöyle bi anlattım problemlerimizi de.
- Yahu zoruma gidiyor, elin adamından iş mi öğreneceğiz şimdi. Danışmanmış. ( Bilmediğini bilmeyen insan. Cehalet! )
- Abi mecburuz. Yoksa batıp gideceğiz. Bi de şu elimizde ki parayla iyi bi araba alalım. Etrafta hakkımızda dedikodu çıkmaya başlamış, işleri kötü diye, itibarı koruyalım.
- Ciddi mi yahu, alalım hemen. Görsünler durum kötümüymüş, değil miymiş? (Farklı görünme)
- Abi yurt dışından müşteri davet edeceğiz ya! Bu adamları burada iyi ağırlayamazsak biz zor satarız ipliği. ( Kısa vadeli çözüm! Kandırma. Gerçekte kandırılan kim acaba)
- Yahu bakın sağa sola şöyle ucuz yollu kelepir bir villa falan varsa alalım. Adamları orada ağırlarız işte!
- Abi araba alırsak villa alacak para yok. Borç da var ama bankadan yine kredi alalım mı? Fabrikanın kalanını da teminat göstersek, görüşeyim mi banka ile.
- Alalım, alalım. Hem şu Aptalızya’ya iki uçak bileti de alalım. Adamlar gelmeden önce biz bi gidelim de bakalım durumlar neymiş yurt dışında.
- Tamam abi, ben hallederim hepsini. Yarın danışman gelecek abi, sende burada olda beraber görüşelim adamla.
Bu ikici diyalog ise, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Satış Becerileri Geliştirme Yöntemleri, Stratejik Yönetim, Lojistik Yönetimi v.s olarak tanımlanabilir.
Yatırım işini ciddi tutan müteşebbislerimiz sakın alınmasınlar. Ancak daha birçok yatırımcı diye adlandırılan kişiler yukarıda ki diyalogdan kendilerine bir şeyler çıkaracaktır. Bu tür yatırımlar ülkemizin başını çok ağrıtacak, yalnızca yatırımı yapan kişilerin değil. Anlayabilene!
M.Refik BARLAS