- Kategori
- İş Yaşamı - Kariyer
Yeni fikirlere kapınızı açın
Birçok şirket kendi içindeki gelişmeleri iyi fikirlere borçludur. Fakat buna rağmen iyi fikirlerin oluşması ve geliştirilmesi için çoğunlukla sistemli bir şey yapmazlar. Her ne kadar yöneticiler yeni fikirlere karşı olmasalarda çoğunlukla “İyi bir fikir ama şu sebeplerle yapmamız mümkün değil” diye geri çevirirler yada “Süper fikir ama biz buna benzer zamanında şunu yapmıştık” diyebilirler.
Uygulamaya geçen fikirlerin büyük bir çoğunluğunun üst yönetimden geldiğini ve diğer çalışanların bu fikirlerin sadece uygulayıcısı olduklarını görürsünüz. Halbuki bir çok akıllı firma en alttaki çalışanından yukarı doğru tüm fikirleri toparlayıp hayata geçirmektedir.
Eğer çalışanların fikir ve öneriler geliştirmelerin istiyorsanız işe ortamdan başlamalısınız. Ne söylerlerse söylesinler “Hayır” kelimesini duyacaklarını bilen insanlardan bir şey duyamazsınız. Öncelikle onların fikirlerine değer verdiğinizi, duymak istediğinizi ve dikkate alacağınızı göstermeniz gerekir. Eğer sürekli negatif davranıp, terslerseniz sadece o fikri getiren kişiyi değil şirket genelindede olumsuz bir hava yaramış olursunuz. Eğer “kibir” çamuruna yüzüyorsanız zaten diğerlerinin doğru fikir üretemeyeceğini düşünüyor ve gerçekten yanılıyorsunuzdur.
Birde tabiki fikirdeki “anlamlı değeri”görebilmek önemlidir. İyi bir yönetici getirilen fikri objektif olarak değerlendirip, detaylardan uzak yaratacağı değeri dikkate alarak görebilmelidir. Eğer bunu yapamıyorsanız aceleylehayırdememeli, biraz daha üzerinde düşünmelisiniz.
Flickr sitesi en başta messenger kullanan kullanıcıların birbirleri ile fotoğraflarını paylaşmaları için hazırlanmıştı, şimdi dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım platformu oldu.
Bu yüzden aşağıdaki hataları yapmamak gerekiyor;
Fikri üretmekle fikri geliştirmeyi karıştırmayın. Bir fikri gelir gelmez eleştirerek hem fikri öldürürsünüz hemde o kişinin bundan sonra getireceği fikirleri.
Asla hiç bir fikri küçük görmeyin. Eğer fikir size çok çılgın geldiyse düşüncenizi kendinize saklayın ve fikri getirene teşekkür edin.
Vefasız olmayın. Aradan zaman geçse bile bir fikrin kimin tarafından ortaya atıldığı bilinir. Bunu saklamamak gerekir. Öte yandan fikir güzel faksat geliştirilmesi gerekiyorsa bunun için tekraröneriler istenebilir. Fakat bir fikrin çağrıştırdığı yada geliştirilmesi o fikri ortaya atanı değiştirmez.
Davranışlarınız önemlidir. İy iyada kötü fikir beyan eden herkese teşekkür edin vefikir getirmeye devam etmelerini isteyin.
İyi firmalar çalışanların fikir getirmelerini beklemez aksine fikirlerin ortaya çıkacağı uygulamalar yaparlar;
Beyin Fırtınası toplantıları düzenlerler. Belirli bir konudaki problemler içözmek için birebirdir.
Şirket Sohbetleri yapılır. Yönetici haftanın belirli bir gününüdebelirli bir saatteçalışanlarının fikirlerini dinlemek için herkese açık davetiye çıkartır.
Anketörler kullanılabilir. Müşteriler yada iş ortakları ile yapılacak anketler ile fikirleri toplanır.
Ödüllü yarışmalar yapılır. Getirilen ve uygulamaya geçirilen fikir için bir ödül belirlenir.
Öneri kutusu yapılır. İster şirket içinde fiziksel kutu şeklinde isterseniz internetten form şeklinde hazırlanan ve önerilen gönderilmesi istenen uygulamadır.