Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Yeni yil

Yeni yil
 

KADOMATSU yeni yila ozgu sus


Öğretmen okulunda iken çocuklara öğretmek için bir şarkı öğrenmiş okul korosunda söylemiştik.

Yeni yil yeni yil
Hos geldin , hos geldin
Aklim buyudu bu kadar
Boyum uzadi su kadar
Ya dunya ...ya da dunya
Buyudu buyudu ta A'ya kadar
Ay'a kadar

diye sarkiyi surdururduk . Aradan yillar gecti . Dunya buyumedi kuculdu bana gore . Ucaklar uzaklari yakin etti . Internet haberlesmeyi hizlandirdi ...

Insanlarin yeni yila bakis acisi degisti mi ? Yeni bir yila girmeyi nasil degerlendiririyoruz ? Arada bir gelen yil eskisini aratmasin dedigimiz olmuyor mu ? Eger yasadigimiz yil olumsuzluklarla dolu ise .

Kucuklugumde yeni yil 31 aralikta TV nin basina gecip ozel programi izlemek , ve aile uyeleri ve akrabalar birlikte ise oynanan tombalalardi . Televizyonumuz olmadigi yillardi . Ya komsunun evine giderdik ya da bir tanidigin . gittigimiz icin gercekten hosnut olup olmadiklarini hatirlamiyorum .

Burada , Japonya da yeni yil kutlamalari onemli . Ayin son gunu Sinturizmin tapinagina gidip dilekte bulunur herkes . Meshur tarihi cok eskilere dayanan tapinaklara bilerce kisi gider . Gece gidemeyenler ertesi gun sabah giderler ...eskiden bayanlar kimono giyermis ama bugunlerde gunluk giysilerle gidiliyor .Gunesin dogusunu gormek onemli tabi hava aciksa ..Ozellikle Fuji dagi gibi meshur daglara cikip gunun dogusunu bekleyenler var .

Evdeki hazirliklar bizdeki bayram hazirliklarina benzer . Evler temizlenir , tozlar alinir . Tozlarin temizlenmesi ile kotuluklerin de temizlenecegine inanilir . Eskiden marketler olmadigindan , kucuk bakkal dukkanlarinin , manavlarin yeni yil suresinde kapali olmasi nedeniyle ozel yiyecekler hazirlanir .Aile bir araya gelip o yiyecekleri tuketirmis .
Ama simdilerde yeni yilin ilk gunu bile supermarketler acik . Buyuk alisveris merkezleri yilin ikinci gununden itibaren acik ..o nedenle yiyecek hazirlama konusunda evin hanimi kendini fazla yormuyor . Ozellikle disariye yemege gidiliyor . Ama yine de geleneklere bagli olanlar ingilizce de RICE CAKE denilen pirincten yapilan bir yiyecek var . O hazirlanir . Bir gun onun resmini de ekleyecegim .

Daha bir hafta once alisveris merkezlerini susleyen X- mas agaclarinin yerini KADOMATSU denilen Japonya ya ozgu suslemeler aldi bile . Bugun gittigimiz alisveris merkezindeki Kadomatsu ' yu ekledim bugun resim olarak .
evlere ise onun biraz kucugu alinir suslenir kapi onleri ...

Evet bir yili daha geride birakiyoruz . Ama ulkemizde ve dunyada bir dolu sorun var . Insanlar bir anlamda mutsuz huzursuz . Teror can almaya devam ediyor , maaslar artmazken fiyatlar artiyor , gencler is bulma cabasinda ..Bir sekilde degirmen donuyor ama nasil donuyor ...

Huzur dolu gunler diliyorum ..


 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..