Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '14

 
Kategori
Sinema
 

'Altın Palmiye' 'Kış Uykusu'ndan uyandı!

'Altın Palmiye' 'Kış Uykusu'ndan uyandı!
 

Görsel kaynak:www.hurriyet.com.tr


Ve nihayet...

2003 yılından bu yana Cannes Film Festivali'nden ülkemize önemli ödüller getiren ünlü sinema ustamız Nuri Bilge Ceylan sonunda 'Kış Uykusu' filmiyle 'Altın Palmiye' ye ulaştı. Özellikle son altı aydır ulusça yaşadığımız kasvetli bir sürecin ardından, tüm sanatseverlerin yüreğinde "ülkemiz adına güzel şeyler de oluyor!" dedirtti. Ceylan, ‘Yol’ filmiyle Altın Palmiye’yi kazanan Yılmaz Güney’den 32 yılın sonra bu büyük sanat ödülünü Türkiye’ye getiren ikinci sinemacımız oldu. 

Başrollerini Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melissa Sözen ve Nejat İşler gibi oyuncuların oynadığı, eski bir tiyatro oyuncusunun Kapadokya’da kendisiyle hesaplaşmasını konu alan sinema filmi  Kış Uykusu Cannes'da en büyük ödül olan  'Altın Palmiye' ye hak kazandı! Uluslararası eleştirmenlerce “Bergman’dan beri böylesini görmedik” diye nitelendirilen bu filme  67. Cannes Film Festivali’ndeki ilk ödül sinema yazarlarından (FIPRESCI) gelmişti!

 Ceylan, bu değerli ödülünü aldıktan sonra yaptığı kısa teşekkür konuşmasında "Bu benim için çok büyük sürpriz oldu. Beklemiyordum. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Bu yıl Türk sinemasının 100. yılı. Çok güzel bir tesadüf. Festivali ve jüriye teşekkür ediyorum bu ödül için. Bu ödülü Türkiye'nin gençlerine ithaf ediyorum. Geçen sene hayatını kaybeden gençlere ve ölen madencilerimize adıyorum. " dedi! Bu ifade kanımca başta 'Gezi Olayları şehitlerine' ve benzeri baskının izleyen dönemde yol açtığı yitimlere (son derece yerinde ve haklı) bir selam olarak yorumlanmalıdır!.

' Kış Uykusu' filminin Cannes 'daki galasında ise Soma'daki maden kazasında hayatlarını kaybedenler anılmıştı. Galada, Türk ekibi ''kırmızı halıya'' yakalarında siyah kurdelelerle çıkmış ve ellerinde Soma yazılı kağıtlarla dünya basınına poz vermişlerdi.

  1980'lerde,

bazı portföyleri Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Nuri Bilge Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlenmişti.  Sinemaya 'Koza' adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan (ve başta Berlin Film Festivali olmak üzere pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral) 'Kasaba' ile ses getirmişti. Ardından, 1999 yılında bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan 'Mayıs Sıkıntısı' çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti.

 2002 yapımlı dram filmi 'Uzak' ile 2003 Cannes Film Fesitivali'nde (Altın Palmiye 'den sonra ikinci önemli ödül olan) ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) alan Nuri Bilge Ceylan’ın 2008 yılında da 'Üç Maymun' filmi "En iyi yönetmen" ödülüne lâ yık görülmüştü. 64. Cannes Film Festivali'nde ise "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmiyle 'Grand Prix'e ikinci kez layık görülmüştü. 2008'de 'Üç Maymun' filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında ise "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." demişti.

Evet, gelinen nokta 35 yıllık sürekli bir çalışma, sabır ve emeğin sonucu! Hem çok yönlü üstün yeteneklerine dayalı bireysel başarıları hem de insani ve toplumsal açıdan üst düzey "sanatçı duyarlılığı" N. B. Ceylan'ı gerçekten farklı kılmakta!  

   67. Cannes'da Diğer Ödüller:

İkinci En İyi Film:  “Le Meraviglie”, Yön. Alice Rohrwatcher, İtalya
En İyi Yönetmen: “Foxcatcher”,  Yön. Benett Miller, ABD
Jüri Özel Ödülü: “Mommy”,  Yön,  Xavier Dolan, Kanada.
En İyi Senaryo: Leviathan, Yön. Andrey Zvyagintsev, Rusya
En İyi Erkek Oyuncu:  Timothy Spall, “Mr Turner”, İngiltere
En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore, “Maps to the Stars”, ABD 
 

25 Mayıs  akşamı düzenlenecek kapanış ve ödül töreniyle sona erecek olan 67. Cannes Film Festivali, 14 Mayıs'ta "Grace of Monaco" filminin gösterimiyle başlamıştı.

 
Toplam blog
: 366
: 2333
Kayıt tarihi
: 05.10.07
 
 

Samsun/Ladik doğumluyum. Çocukluğum ve ilk gençlik yıllarım babamın görevi gereği ülkemizin Orta ..