Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

Alt Soy, Üst Soy

Alt Soy, Üst Soy
 

Yedi Göbek: Bir soyun bilinen en büyüğü.
 
Eskiden kimlerdensin, kimsin diye sorulduğu zaman kısa künye olarak yedi göbekten başlanarak sayılırmış.
 
Yedi göbekten başlayarak sayabilmek için aynı coğrafyada yüz yıllarca yaşayıp yazılı bir belgenin tutulması veya aile büyüklerinin bir sonraki nesle adı soyadı gibi bilgilerin öğretilmesi gerekir ki hatasız sayabilsin. Kimlerden olduğu, nereden geldiğini. Birde kayıt sisteminin iyi tutulmuş olması gerekir.
 
Son günlerde e-devlet sayfasından Vatandaşlık Nüfus bilgilerinin tasnif ve kayıtlarının ‘’Mernis’’ sistemine geçirilmesi ile tek kalemde açıklanabilir duruma geldi.
 
Bundan önce gayrimenkul miras sistemi ile paralel Tapu Kadastro Müdürlüklerinde mahkemeler yolu ile murislere mirasların hissesi oranında paylaşımları olacağı zaman mevcut Mernis listesinden kayıtları çıkarılırdı.
 
Şimdi e-devlet sayfasında kaydı bulunan tüm vatandaşlar kişiye özel şifrelerle korunan sayfalarından sorgulama yaparak ALT SOY-ÜST SOY bilgilerine ulaşabiliyorlar.
 
Bence çoğu zaman insanların birçoğu tarafından merak edilip cevabı bulunamayan, merak edilen toplumsal bir soruna cevap oldu. Emeği geçen tüm emektarlarına şahsım adına müteşekkirim.
 
Yalnız bu bilgilerin sosyal medya ortamında paylaşılmasında kötü niyetli bazı kişilerin eline geçmesinin sakıncaları noktasında kamuoyunun aydınlatılmasının yerinde olacağını düşünüyorum. Gerçi kişisel şifreleme yöntemi ile korunan e-devlet sayfasından kişiye özel görüntülendiğini ayrıca belirtmekte fayda var sanırım. Bizim toplumumuzun temiz yürekliliğinden yıllarca merak edilip aile meclislerinde sorguladığı bilgiler bir anda eline geçince hemen en yakın akraba ve dostları ile paylaşma ihtiyacı hissettiği gibi hep merak edilegelen bir soruya da cevap verilmiş oluyor. Bu düşünce ile hemen sosyal medya araçları kullanılarak hedef kitle ile paylaşılıyor.
 
Devletin şeffaflığı açısından bu değerli bilgilerin paylaşımı çok iyi oldu. Beş neslin soy kütüklerinin hemen hemen tamamı doğum tarihleri, doğum yerleri, isimleri ile beraber, soyadı kanununun çıkarıldığı 1934 yılından itibaren de soyadları ile ilgili her türlü detayı öğrenmiş oluyoruz. Yani bir noktada neredeyse vatandaşların 150 yıllık Tomografisi çekilmiş oldu.
Günümüz teknolojisinde yapay zekâ ile üretilmeye başlayan robotik sistemlerin önümüzdeki yıllarda insanlığı nereye götüreceği şimdiden endişeler yaratsa da daha çok değişik evrimler geçireceğimiz şimdiden davul zurna çalarak geliyor gibi. Belki geçmişle ilgili tüm bilgilerin hepsi değersiz bile kalacak, belki robot insanlara teslim olacağız. 
 
Sen nelere kadirsin Tek- no – lo – ji… Alt soyunuzla, Üst soyunuzla sağlıkla, sıhhatle kalın. Saygı ve hürmetlerle… 16.02.2018 Adil Bozkurt
 
 
Toplam blog
: 58
: 542
Kayıt tarihi
: 10.11.17
 
 

TANIYIN BENİ Yaşım on üç idi resim çektirdim Şimdi aksakalımdan tanıyın beni Ayağımda kara lastik..