Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Dikkat! Anketler manüpüle ediliyor

Dikkat! Anketler manüpüle ediliyor
 

Kurtlar Vadisi dizisinin yayından kaldırılmasıyla ilgili anketler iki gündür Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin web sayfalarında yayınlanıyor. Dün Milliyet’te yayınlanan ankette dizini yayınlanmasına karşı olanlar yalnızca yüzde 16 olunca aklıma bazı şüpheler düştü. Dün yazdığım yazıda manüpülasyon yok desem de bugün o merakla Milliyet’in yeni anketini izledim (1). Gün boyunca aldığım notlar ve gözlemlerim sonucu vardığım sonucu açıklıyorum:

Bu ankette kesinlikle manüpülasyon var.

Milliyet anketinin sorusu şöyle: Kurtlar Vadisi Terör Dizisi'nin yayından kaldırılmasını doğru buluyor musunuz?

İki seçenek var:

Evet, doğru buluyorum.
Hayır, bu karara katılmıyorum.

Dün gece yarısında Evet, doğru buluyorum diyenlerin yüzdesi %5 dolayındaydı. Sabah 10’dan itibaren bir Excel dosyasına sonuçları kaydetmeye başladığımda bu yüzde 8.88 olmuştu ve saat 18’de yüzde 12.86.

Bu anket IP denetimli olduğu için aynı IP’den birden çok oy gönderilemiyor, ancak elinde çok sayıda IP üretme şansı olan varsa dilediği kadar oy kullanabilir. Bu şekilde oy kullanıldığının kanıtı gün içinde oyların açıklanması olanaksız bir şekilde yön değiştirmesi.

Bu anket bugün kötü niyetliler veya şakacılar veya Internet açıkları yakalama becerilerini kanıtlamak isteyenler tarafından manüpüle edilmiştir, yanı anket sonuçlarını yanıltacak şekilde mükerrer oy kullanmışlardır. Hem de her iki seçenek için mükerrer oy kullanılmıştır.

Hangi saatlerde manüpüle edildi?

11: 40: Evet diyenler manüpüle etti.
12: 50: Hayır diyenler manüpüle etti.
17: 00: Evet diyenler manüpüle etti.
18: 00: Hayır diyenler büyük bir manüpülasyona başladı.

Hürriyet’in anket açıklaması:

Bugün Hürriyet Gazetesi anket sonuçlarının görünmemesiyle ilgili bir açıklama yayınlıyor (2):

Neden gizli oy kullanıyoruz
hurriyet.com.tr gizli oy kuralını uyguluyor. Çünkü, oylama sürerken sonuçların görülüp bazı kötü niyetliler tarafından manüpüle edilmesini önlemek istiyoruz.

RTÜK Anketi:

RTÜK web sitelerinin çökmesinin nedenlerini açıkladı (3):
Kurtlar Vadisi-Terör dizisi yayına girmeden önce de kendilerine olumlu-olumsuz eleştirilerin ulaştığını söyleyen Uğurluoğlu, diziyle ilgili anket düzenlediklerini ve düne kadar 900 kişinin bu ankete katıldığını ifade etti. "Anket sistemimiz IP numarasına göre düzenleniyor. Yani bir bilgisayardan günde sadece bir oy kullanılabiliyor. Ancak dizinin yayınlandığı gün tam 16 bin kişi ankete katıldı ve diziyle ilgili 18 bin 750 mesaj geldi. Bu mesajların yüzde 91.7'si dizinin yayınlanmasına yönelik istekleri içeriyordu" diyen Uğurluoğlu, bir saniye içinde 2 bin 700 kişinin müracaat etmek istemesi üzerine sitenin çöktüğünü bildirdi. (...) Uğurluoğlu, Amerikalı şirketin, sitenin yayınına bugün yeniden izin verdiğini, ancak sitenin sadece 1 dakika 10 saniye açık kalabildiğini belirterek, "Çünkü bir saniye içinde siteye 3 bin 150 bağlantı talebi geldi" dedi. (...)

Gazeteler ve RTÜK sitesi masum

Milliyet ve Hürriyet gazeteleri ve RTÜK bu manüpülasyonlar nedeniyle asla suçlanamaz. Onlar bir bilgisayardan birden çok oy kullanılamayacak şekilde anketleri düzenlemişler. Bu işin bu kadar ciddiye alınıp böylesine manüpülayonlar olacağı akıllarına gelmemesi çok doğal. Milliyet’in bugün saniyedeki tıklama sayısı 5 dolayında olduğuna göre RTÜK sitesine saniyede gelen binlerce oyun sistematik bir düzmece olduğu belli.

Ne yapılsın?

Gazeteler ve RTÜK anketlerin manüpüle edildiğini kabul edip yayınlamaktan vazgeçsinler. Anketlere gelen oyları kümülatif tutuyorlarsa birşey bulamazlar ancak her dakikanın datasını listeleme şansları varsa çok kolay şekilde manüpülasyon yapılan dakikaları bulurlar. Son önerim: Bundan sonraki anketler için daha çok önlem alsınlar.

(1) İstedik yayından kaldırıldı:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=26283
(2) Hürriyet:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5955050.asp?m=1&gid=112&srid=3602&oid=1
(3) Hürriyet:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5965878.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1

Not: Gün boyunca kaydettiğim veriyi dileyenlere verebilirim.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..