Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '17

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite adayları, üniversite ve meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?

Üniversite adayları, üniversite ve meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?
 

Öğrenciler,ÖSYM sınavında.


Üniversite adayları, üniversite ve meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?

Doğru bir seçim, adayın ufkunu genişletecek, yaşamının yönünü belirleyecek. Yanlış bir seçim, düzeltilebilir; ama yıl kaybına neden olabilir. Yüksek bir puanla iyi bir üniversiteye girmek, adayı mutlu edebilir mi? Araştırmalar, çok iyi üniversiteyi seçenlerin de ilerideki yaşamlarında mutlu olmadıklarını gösteriyor; çünkü bunların, yaşamdan beklediklerini, karşılamak zordur.

Peki, en uygun tercih nasıl yapılmalı? Nasıl bir kentte, eğitiminize devam etmek istediğinize karar vermelisiniz. Ailenizin ekonomik durumunu, kentin yurt, barınma durumunu araştırmalısınız. Kentin olanakları, üniversite eğitimini sürdürmenizi zorlaştırmamalı. Yaşam tarzınıza, düşünce yapınıza uygun olmalı.

Üniversiteyi seçerken üniversitenin eğitim kadrosunun yeterliği, dünya görüşleri, kültürel etkinlikleri, verdiği dil eğitimi, burs olanakları, teknik yapısı, yerleşke ortamı, seçiminizde önemlidir. Diğer önemli konu da üniversitenin iş dünyasıyla iş birliği içinde olmasıdır. Bu tür üniversitede okuyan öğrenciler, staj yapmada, mezun olduktan sonra iş bulmada çok zorluk çekmezler.

İş ilanlarında, Koç, Ortadoğu, Sabancı, Bilkent, Boğaziçi, İstanbul Teknik Üniversite… gibi üniversiteler yer almaktadır.Puanı yeterli olan adaylar,bu üniversiteleri yeğlemeleri kaçınılmazdır.

2017’nin verilerine göre istihdamda öncelik sırasıyla hizmet, işletme, mağazacılık, gıda, elektrik ve elektronik sektörleridir.Adaylar,bu alanlara yönelmeli.

Gelecekte, İnovasyon ve gelişim uzmanlığı, fason yöneticiliği, internet gazeteciliği, mobil uygulama geliştirme, risk yöneticiliği SAP/ERP danışmanlığı, iş zekâsı uzmanlığı, veri analistliği gibi mesleklerin istihdam olanakları artacak, bu mesleklerin iş bulmaları kolaylaşacaktır.

Derslerin İngilizce yapıldığı üniversitelere girmeye gayret edin. Bütün tercihler adayların kendi alanlarından olması koşul değil. Puan durumlarına göre diğer alanlardan da tercih yapabilirler.

Özetle, tercih yaparken adaylar şunlara dikkat etmeli:

 

  1. 2017 ÖSYM Yükseköğretim ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle okumaları gerekmektedir.
  2. Adaylar, kendi puan ve sıralamalarının üstündeki bölümlere yer verebilirler.
  3. Daha sonraki tercihlerindeyse çoğunluğu kendi puanlarına, başarılarına uygun tercihler yapmalılar.
  4. Açıkta kalma olasılığını en aza indirgeyecek olan bölümleri yazmaları önerilmekte.
  5. Tercih listesinde tek bir bölüm ve üniversitede odaklanma yerine, değişik üniversite, bölümlere de yer verilmelidir.
  6. İstemediğiniz üniversite ve bölümleri tercih edilmemeli.
  7. Bilgi, beceri, yeteneğinize uygun olmayan bölümler tercih edilmemeli.
  8. Tercih edilen bölümün özel koşullarını mutlaka kılavuzdan okunmalıdır.

Sonuç olarak eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Âli Yücel,”iyiye başlamak, iyi başlamak, iyi bir yöntemle iyi sonuç alınır ”diyor. Doğru üniversite, doğru meslek, doğru tercih, sizi rahatlatacak, yolunuzu aydınlatacaktır. Özgür ve mutlu olacağınız dönemdir, üniversite yılları. Doğru üniversite, doğru meslek seçmek, adayın kimliğini bulmasında önemlidir.

Adaylara başarılar dilerim. 15.07.2017.Hüseyin Başdoğan

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..