Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

Anadil, Kürtçe tv, milliyetçilik

Kürtçe Tv uygulaması yanlıştır. Çünkü, bu siyasal Kürt milliyetçiliği yaratır. Ülkemizde zaten Türk milliyetçiliği yeteri kadar başa bela olmuştur. Türk milliyetçiliği ile Kürt milliyetçiliğinin şaha kalktığı bir dönemde, kan gövdeyi götürür. Bugüne kadar, pkk düzeyinde insanlar kürt milliyetçisi idi, şimdi, ise, tüm kürt kökenli vatandaşlara, iktidar bu milliyetçiliği ikram etmektedir. Bu şaha kalkma döneminde bu düzeyde genişlemiş bir Kürt ve Türk milliyetçiliği iç savaşa yol açar. Milliyetçilik düzeyinde insanların canlarını seve seve feda ettiğini biliyoruz.

Bu tabiki Türkiye'deki iki ana fay hattından biri diğeri ise dincilik. Akp ve öncesi dönemlerle birlikte, dini yaşantının, insanın, eğitim hakkından bile önce geldiği ve insanların dinsel dogmalara göre yaşaması gerektiği savunulmaya başlamış durumda.

Sonuç olarak, insanoğlunun çağdaş gelişiminde aşmaya çalıştığı iki ana hata, Türkiye'de hakim durumda.

Bu iki nitelik, insanın kültürel özelliği olarak anlamlıdır. Hata olmasının nedeni siyasallaşmasıdır.

Peki, Kürtler'in dilini konuşmasını istemiyor muyuz? Tabiki konuşsunlar. Ancak bu, bu yolla olmaz. Aynı şey Aleviler için de geçerlidir. Mesela, Cemevleri için fon istiyorlarmış. Bu fonun verilmemesi gerekir. Kürtçe tvnin kurulması ile bu aynı şeydir. Çünkü, bireylerin özgürleşmesini değil, tutsaklaşmasını getirir. Kurumları değil, bireyleri geliştireceksiniz. Kurumu geliştirir ve bireyi geliştirmezseniz, kurum özgürleşir, ama o kurum içindeki birey, tutsaklaşır ve diğer aynı düzlemdeki kurumsal yapılara karşı, biz ve onlar ikiliği içine girer. Bu ise çatışma ve adaletsizlik yaratır.

Yapılması gereken nedir? Çok basit, 12 Eylülü yargılayın, diyanet işlerini kaldırın, doğuda toprak reformu yapın, aşiretçiliğin, tarikatçılığın birey haklarını yok etmesini kontrol altına alın, gladyoyu çökertin, isteyenin istediği yerde ibadet yapmasını engellemeyin, isteyen istediği özel alanda, istediğini konuşsun, istediğini giysin. Devletin katmanlarında ayrımcılık yapmayın vs. vs. Siz 12 eylülü yargılamayın, Kürtlere kart kurt dağ türkleri diyen ve bilerek anti-kürtçülük (yani faşizan milliyetçilik) yapanları bağrınıza basın, sonra gidin Kürtçe tv kurun.

Buna tıp dilinde, semptomatik tedavi deniyor olabilir. Hastalığı gidermek değil de, belirtisinin üzerine örtmek gibi bir şey. Ya da son derece tehlikeli şeytani bir oyun oynuyorlar; akp'ye seçim yatırımı gibi.

Anadil meselesine gelirsek... Kısaca söylemek gerekirse, bir insanın doğumuyla birlikte öğrenmeye başladığı dile anadil diyorlar. bu nedenle, bir insan birden fazla anadile sahip olabilir. Örneğin kürt kökenli bir vatandaş, [bu ifadeyi kullanmak bile bana garip geliyor, bir insanı tanımlarken, milliyetine atıf yapmak ne kadar yanlış, temelinde potansiyel bir ırkçılık barındırıyor çünkü, kaldı ki genetik olarak bunlar önemli ölçüde de fasa fiso] birden fazla ana dile sahip olabilir. Merak ediyorum, acaba ülkemizde farklı etnik grupta olup da kaç kişi tek anadile sahiptir. Sonuçta lafın kısası, anadil demek, bir insanın etnik kökeniyle eşitlenecek bir dil demek değildir ve bir insanın birden fazla anadili olabilir. Eğer biri, bütün Kürtlerin tek bir anadili olduğunu söyleme eğilimindeyse, o siyasal bir milliyetçi angajman altında demektir. Aynı şey her milliyet için geçerlidir.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..