Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '07

 
Kategori
Aile
 

Babalar iş başına

Babalar iş başına
 

Anne-baba olmak bazı yönlerden hazır olmayı gerektiriyor. Burada öncelik, annenin de babanın da psikolojik sorumluluk almaya hazırlanması. Çünkü bir kere bu sorumluluğu aldıktan sonra ondan vazgeçmek mümkün değil biliriz ki.

Biyolojik olarak kadınlara verilmiş bir annelik doğası olduğunu biliyoruz; bunun dışında annelik rolünü büyük ölçüde toplum belirliyor. Toplumun beklentileri ve kuralları daha küçük yaşta kız çocuklarına aşılanıyor ve kız çocuğunu anne olmaya hazırlıyor. Öyle ki kadınlar eğitim alıp bilinçlense de ''ben farklı anne olacağım'' diye düşünse de toplumun , kendi ailesinin ve kültürünün verdiği değerden çok fazla sıyrılamıyor,yenilenemiyor. Kadının çalışması durumu hala yadırganır bazı çevrelerde. Büyükanneler''anne çalışırsa çocuğa kim bakar,anne olmazsa çocuğa iyi bakılmaz'' gibi birtakım sorunlar ortaya koyarlar bazen. Bunlar anne-babanın beraberce çözeceği sorunlardır.

Akşam olur , baba eve gelir, yorgundur. Pek konuşmadan yemeğini yer ve televizyon karşısında uyuklar. Bu geleneksel tablo yavaş yavaş değişiyor. Çok daha ilgili, sorumlu babalara giderek daha fazla rastlıyoruz ; fakat ilgisiz babalar çok önemli sorunlar yaratıyor. Peki babalar niye çocuklarına karşı ilgisizdir?

Belki bu da direkt kültürden gelen bir şey.Babalar da aslında bu durumdan rahatsızdır belkide...Bazı erkekler hem kültürel olarak hem de kendi istekleri doğrultusunda çocuk yetiştirmede figüran olma rolünü benimsiyor; fakat bu durum kısmen de olsa değişiklik gösterebiliyor: Bu konuda anneleri suçlayanlar da var.Diyorlar ki: ''Biz figüran olmak istemiyoruz;ama anneler de başrolden vazgeçemiyorlar.'' Belki de doğru, bu ilgisizlikte annelerin kimi tavırlarının etkisi olabilir.

Bir babanın çocuğuyla daha fazla ilgilenebilmesi için en etkili yol bebeklikten başlayarak çocuğun bakımıyla ilgili görev ve sorumluluk üstlenmesidir. Ancak bir erkek hemen hemen hiçbir zaman , bir kadının anneliğe hazır olduğu oranda babalığa hazır değildir. Bu nedenle babanın iyi niyetli öğrenme ve uygulama çabalarına anlayışla yaklaşmalı ve pratik yapmasına izin verilmelidir. Oysa eşinin ev işleri ve çocuk bakımı gibi konularda kronik yeteneksiz olduğunu düşünen pek çok kadın eşine hiç fırsat vermemektedir. Bu da bir kısır döngü yaratarak hakikaten beceriksiz ve bu nedenle giderek çocukla ilgili sorumluluklara ilgisini yitiren babalar yaratmaktadır.

Erkeklerin, çocuklarla ilgili işlerde bayanlar kadar yüksek bir sorumluluk ve başarı göstermesi mümkündür.O nedenle babalar dikkat, artık anneler de en az sizin kadar yoğun bir tempoda çalışıyor.Durum eskisi kadar kolay değil ki bir tarafın üzerine yığılabilsin. Artık şartlar eşit ki zaten çocuk ikinizin parçası. O nedenle babalara çocuklarıyla ilgili daha çok sorumluluk almak ; annelere de onları bu konuda desteklemek düşer!!

{resim www.bbc.co.uk adresinden alınmıştır}

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..