Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '16

 
Kategori
Futbol
 

Berlin panteri Turgay Şeren öldü.

Berlin panteri Turgay Şeren öldü.
 

gscimbom.com


Galatasaray ve Milli Takımımızın unutulmaz futbolcularından Berlin Panteri Turgay Şeren İstanbul’daki evinde  (84) yaşında öldü. 
 
Gelmiş geçmiş kaleciler içinde efsane gibi hatırlanan iki tane kaleci vardır: Birincisi , Fenerbahçeli Kaleci Cihat; ikincisi Galatasaray’lı Turgay Şeren. Cihat’ın dönemi Turgay’dan biraz daha önceydi. Ama Turgay Galatasaray’da ünlendikten sonra Milli Takım kalesini de kimseye kaptırmadı. Üstelik uzun yıllar efendiliğiyle, insanlığıyla  kendisini bütün takım arkadaşlarına kabul ettirerek, her zaman için Galatasaray’da ve Milli Takım’da Kaptan olarak sahaya çıktı.
 
Turgay Şeren’le Galatasaray ve Milli Takım çok maçlar kazandı. Bu maçların kazanılmasında Turgay Şeren’in rolü büyük olmuştur. Boylu boslu bir insan olan Şeren gücüyle bütün ceza sahasını kontrol altına alabiliyordu. Tabii bu durum, savunmayı rahatlatıyor, takım aslında sanki fazladan. bir oyuncusu varmış gibi rahat oynuyordu. Havadan toplara son derece hakimdi. Arkadaşlarına her zaman güven verirdi.
 
17.Haziran.1951 tarihinde oynanan Batı Almanya Türkiye maçı, Kaleci Turgay Şeren’in  Berlin Panteri ünvanını aldığı  karşılaşmadır. Bu maçta Türkiye  Batı Almanya’ya  2-1 yenmişti. 
 
O maç için maçtan sonra  gazeteleri şunları yazdılar:
 
“Bir çift vuruş verildi. Bu pozisyonda Turgay Şeren ,''Ben orada ayağımı kaldırdım, tabi topa dokunmayınca gol oldu ama hakem hayır dedi, geldi benim elimi sıktı , çünkü çift vuruştan gol atamazsınız, eğer o topa dokunsaydım ve top kaleye girseydi hakem gol verebilirdi'' demiştir. Hatta maçın hakemi Carpani İtalya’da bir seminerde ''bakın 19 yaşında  bir çocuk (Turgay Şeren) oyuna nasıl hakim ki ben çift vuruş verdim, belki ayağını kaldırmasa ona çarpacak, top sekecek ve gol olacak. Ama ayağını kaldırdı ve o golü iptal ettim'' demiştir. Carpani ilerleyen dönemlerde yazdığı kitabını Turgay Şeren'e göndermiş ve içinde bu olaydan da bahsetmişti.”
 
Demek, Turgay Şener 19 yaşında Berlinde , bu maçta “Berlin Panteri”  lakabını kazanmıştı. Yaşadığı sürece de bu namı hiç unutulmadı. 
 
Turgay Şener, uzun yıllar Galatasaray’ı zaferlerden zaferlere ulaştırdı; başarılardan başarılara koştu. Hiçbir zaman  ne saha içinde ne saha dışında efendiliğini kaybetmedi. Her zaman bir İstanbul Efendisi gibi davranan zarif bir insandı.
 
Turgay Şeren (15.Mayıs.1932)de Ankara’da doğdu.1949 yılında katıldığı Galatasaray’a 1967 yılına kadar emek verdi ve  kalesini bir panter gibi bekledi. Galatasaray formasıyla Turgay Şeren tam 269 kere maça çıkmıştır.
 
Futbolu bıraktıktan sonra bir çok takımda kısa süreli Teknik Direktörlük yapan Turgay Şeren. Mersin İdmanyurdu; Vefa, Samsunspor, Galatasaray takımlarında görev aldıysa da; Teknik Direktörlük mesleğini çok sevdiği söylenemez.
 
Daha sonra, gazeteci ve spor spikeri olarak da bir süre hizmet ettiyse de onu asıl hatırlatan kalecilik günleridir; oynadığı  unutulmaz maçlardır.
 
Turgay Şeren’in ölümü üzerine Fenerbahçe dahil bir çok spor kurumu, diğer teşekküller başsağlığı mesajları yayınladılar.
 
Bizde bu çok sevilen, takdir edilen efendi insan,  büyük kaleci Berlin Panteri Turgay Şeren’e Allahtan rahmet diliyoruz.
 
İyi insan her zaman iyiliğiyle hatırlanacaktır. Turgay hem iyi bir insan hem de büyük bir kaleci idi. Kendisini Türk futbol hayatı her zaman hayırla anacaktır. 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..