Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bonzai

Bonzai
 

Bonzai


Kızlı erkekli evler, alkol ve sigara satın alınmasına yönelik yasal düzenlemeler, kindar değil dindar nesil yetiştirilmesi tartışmalarına karşılık toplumumuzda yeni bir felaketle karşı karşıyayız, Gençliğin yeni felaketi, BONZAİ !

Başlığa bakıp minik Japon ağacı sanmayın lütfen. Bonzai şu anda Türkiye’nin başına musallat edilmiş büyük bir bela durumunda İlkokula kadar inen, ama daha çok lise ve üniversite gençliğinin kullandığı “ucuz” uyuşturucu, küçük paketler halinde (3 gramlık) 3-5 liradan satılıyor. Uyuşturucuya alıştırmak için adeta “teşvik” uygulanıyor. Kısa sürede bağımlılık yapıyor, “sentetik” bir uyuşturucu olduğu için vücutta tahribatı esrar ve eroinden çok daha yüksek oluyor. Böbrek ve kalp yetmezliğine yol açıyor. Okullarda özellikle kız çocuklar üzerinden dağıtımı yapılıyor. Ailesinde ve kendisinde alkol alışkanlığı olmayan umulmadık çocuklar, bonzai satışı için aracı olarak kullanılıyor.

Peki nedir ve nereden geliyor bu bonzai? Sentetik Esrar (Sentetik THC, Bonzai, Jamaican, Jamaican Gold vb.); esrara benzer etkilere neden olan sentetik bir psikoaktif maddedir. Bonzai, Jamaican Gold, spice, Jamaican gold extreme, black magic, black mamba, K2 adları ile anılır. Kurutulmuş, parçalanmış bitki ve kimyasal ekler zihin değiştirici etkiden sorumludur.

Bonzainin, değişik bitkilerden elde edilen doğal bir madde olduğu şeklinde yanlış bir bilgi kullananlar arasında kabul görmektedir. Oysa bu yanlış bir bilgidir. En yaygın kullanılan ismi ile bonzai, bazı kurutulmuş bitkileri ihtiva eder, ancak yapılan analizler aktif etken maddenin sentetik kannabinoid olduğunu göstermektedir. Uzun bir süre bonzai, Jamaican (cameyikın) olarak bilinen madde internet kanalı ile temin edilmektedir. Ancak yüksek bağımlılık potansiyeli olan ve hiçbir tıbbi yararı olmayan bu madde 2011 yılında yasadışı maddeler sınıfına alınmış ve alınması, satılması, kullanılması ve bulundurulması suç kapsamında değerlendirilmiştir.

Bonzai kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşan bir madde olup, bu maddenin bitkisel yani doğal olduğunu düşünmeleri, kimyasal içeriği ve zararlı etkileri konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmamaları ilk denemede etkili olabilmektedir.

Çin ve Yunanistan üzerinden temin edilmekte ve son zamanlarda Suriye’nin de bu zincire eklendiği belirtiliyor. Mülteci akınıyla birlikte bonzainin de yurda dağılmaya başlandığı söyleniliyor. Yeşilay’ın İstanbul Fatih Şube Başkanı Ramazan Akgün; Suriye istihbaratı ve birlikte çalıştığı bazı ülke istihbarat örgütlerinin Türk gençliğini zehirlemek için bonzaiyi araç olarak kullandığı öne sürülüyor. Peki ne yapmak gerekiyor? Ramazan Akgün, “Okullarda, ailelerde, çocuklarda farkındalık yaratmak gerekir. Bonzai herkese anlatılmalı. Ne olduğu, nasıl sonuçlar verdiği, vücudu nasıl tükettiği iyi bilinmeli” diyor. Bir de öneride bulunuyor: “Ailelerin çocukları yakından izlemesinde yarar var.”

Aslında tehlikeli sentetik uyuşturucu sayısı son aylarda ikiye çıkmış durumda. Bonzai gibi hızla yayılan yeni bir uyuşturucu daha var: Adı Jamaica. Gençler arasında bonzai ve Jamaica partileri veriliyor. Dağıtım ağı çok yaygın durumda. Tehlikeli olan ve ailelerin bilmesi gereken şu: Bonzai ve Jamaica tek kullanımda bile alışkanlık yapabiliyor. Bu alışkanlık sonucu vücut çürüyor. Genç yaşta kalp krizinden ölenlere bakıldığında, yüzde 90’ının bonzai kullandığı görülüyor. Türkiye’de gençler son 4 yıldır Bonzai kuşatması altında. Öyle ki, internette bonzai üzerine yazılmış şarkılara, sipariş verebilmek için telefon numaralarına dahi ulaşabiliniyor. Polis ardı ardına operasyonlar yapıyor. Özellikle İstanbul’da. Gençler bonzai ile “kafa” yapıp eğlendiklerini, oyun oynadıklarını zannediyor. Ama hayatlarının kumarını oynuyorlar. Çünkü bonzai tuzağına düşenler kurtulamıyor. Maalesef, bu kumara katılanların ömrü en fazla 3 yıl sürmekte.

 “Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” T.C. Anayasasının 58.maddesi; Gençliğin Korunması,  yasasını erklere hatırlatmak ve ileriki süreçte dindar olarak yetiştirebilmek için bir gençliğin bulunamayacağını belirtmek istiyorum.

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..