Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Datça'da bir Osmanlı mutfağı: Zekeriya Sofrası

Datça'da bir Osmanlı mutfağı: Zekeriya Sofrası
 

Bir gün yolunuz Datça'ya düşerse mutlaka Zekeriya sofrasına uğrayın. Zekeriya sofrası bu güzel turizm beldesinde açılan ilk ev yemekleri yapan restaurant. Bir aile kuruluşu olmasının yanı sıra temiz ve leziz yemeklerin yapıldığı mutfağının göz önünde olması, güler yüzlü servis yapılması ve müşteri memnuniyetinin ön planda tutulması yemek yerken kendinizi evinizde gibi hissetmenize neden oluyor. Zekeriya sofrasının işletmecisi olan Zekeriya Anaer ile yaptığımız söyleşide anlattıkları da çok ilgi çekiciydi.

Bundan kırk yıl önce çalışmak ve geleceğini kurmak için Almanya'ya giden Zekeriya bey Türkiye tatili sırasında hayattaki en büyük kazancım dediği eşiyle tanışır. "Her zaman, iyi günümde kötü günümde yanımda oldu ve hangi işe el attıysa muvaffak oldu. Benimkisi bir şanstı eğer eşimle değilde bir başkasıyla evli olsaydım bu başarımı yakalayamayabilirdim" diyor. Otuzaltı yıllık bir evlilikte çok badireler atlatmışlar. Özellikle Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra ortama uyum sağlamakta zorluk çekmişler. Birkaç iş denemesinde bulunmuşlar ama iyi niyetlerinin kurbanı olarak birikimlerini tüketme noktasına gelmişler. Hatta Zekeriya sofrasını kurmadan önce ellerinde kalan son evlerini ipotek ederek bu alana girmişler.

1994-95 senesinde Marmaris'te eşiyle birlikte tercümanlık yapmışlar. Bu sırada turistlerin "Biz Türk mutfağından yemek yemek istiyoruz ama burada Çin mutfağından tutunda Fransız mutfağına kadar geniş bir yelpazade yemek sunuluyor. Biz Türkiye'de özellikle yöresel yemekleri tatmak istiyoruz gibi söylemleri Zekeriya beyin aklına restaurant fikrini getirmiş. "Bu alanda bir ihtiyaç vardı ve müşteri kaliteli hizmet yanında kendisini salt para olarak görmeyen bir yerde yemek yemek istiyordu. Eşimin yemekleri de çok güzeldi, kendisine bu fikri açtığımda şiddetle karşı çıktı; ben ev için yemek pişiriyorum, çok sayıda kişiye nasıl yemek çıkaracağım diyordu. En sonunda onu da ikna ettim.

1996 yılında Datça'da ilk restaurantımızı açtık. Ama küçücük bir yerdi. İlk sene çok sıkıntı çektik. Zaten Datça'nın da yabancısıydık. Hem Datça'yı tanıyor hemde amatör olarak başladığımız ev yemeklerinde profesyonelleşiyorduk.”

Bu tek dükkanı beş sene içerisinde dörde çıkarmışlar. Dört dükkanı alarak ara bölmeler yapmışlar ve birbiriyle bağlantılı hale getirmişler. Zekeriya bey "Arz talep dengesine bağlı olarak büyümek durumunda kaldık. Müşterilerimiz bazen iki saat sıra bekliyor yine de başka bir yerde yemek yemiyorlardı. İlk önce yalnızca sezonda çalışıyorduk sonra bunu tüm yıla çıkardık. Sezonda onbeş kişi sezon dışı altı, yedi kişi çalışıyoruz."şeklinde sözlerine devam ediyor.

Burası tam bir aile işletmesi gerçekten. İsviçre'de yaşayan kızı ve Amerika'da lisans üstü eğitim gören oğlu da yaz tatili için geldiklerinde özveriyle ailelerine yardımcı oluyorlar. Müşterileriyle diyalogları çok iyi. Hatta geçen gün altı yaşlarındaki bir çocuğun "Ama yemeklere ne oldu?!" diye bir cümlesi vardı ki herkesi güldürdü. Akşam saatlerinde yemek kalmıyor. Hatta bazı müşterileri serzenişte bulunuyor. Zekeriya bey müşterilerinin ilgisinin çalışma enerjilerini artırdığını söylüyor.

İnsanlara hizmet etmek için yola çıkan Zekeriya sofrası Levent Kırca, Şevket Altuğ, Ferdi Tayfur, Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Emre Aydın, Mehmet Ali Nuroğlu, Sinan Şamil Sam ve daha birçok ünlüyü ağırlamış. Hürriyet, Sabah, Posta, Cumhuriyet gazetelerinde kendilerinden bahsedilmiş. Birçok yurtdışı katalogda yer almışlar. "Bizim bu haberleri takip etmemiz mümkün olmuyor. Mesela geçen günlerde bir Alman misafirimiz bizden nasıl haberi olduğunu anlattı. Kendi ülkesinde kuafördeyken dergilere göz atıyormuş, bu dergilerde görmüş Zekeriya sofrasını ve Datça'ya gelince hemen buraya gelmiş. Bu gibi olaylarla çok karşılaşıyoruz. İlk zamanlar çok şaşırıyorduk ama artık alıştık, teşekkür ediyoruz kendileriyle tanışma fırsatı sağladıkları için. İnsanlar kaliteli hizmet ve güler yüze geliyor” diyerek sözlerini noktalıyor.

Bu yazımızda Datça’daki Zekeriya Sofrasının öyküsünden bahsettik. Birgün Datça’ya yolunuz düşerse ve bir lezzet molası vermek isterseniz Zekeriya Sofrası İskele mahallesi Atatürk caddesinde sizleri bekliyor. Hepinize bol dinlenmeli iyi tatiller.

 
Toplam blog
: 42
: 3194
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı üniversitede  Pedagojik formasyon..