Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '10

 
Kategori
Haber
 

Dede'den toruna, "at sevgisi" devredildi

Dede'den toruna, "at sevgisi" devredildi
 

Çok modern tesislerde binicilik dersi veren öğretmenler var. Atların solaryumları ve koşu bantları v


Turizm, her gün yeniliklerle yüzünü gösteriyor. Marmaris’te bir ilk yaşandı ve bir müteşebbis, Türkiye’de, Balkanlarda ve Avrupa’da olmayan bir tesis kurdu. Bunu, Gökova’nın Ataköy Köyü’ne taşıdı. Turizm amaçlı at sevdalılarına hitabeden Padok merkezi kuruldu.

At sevenler, at binenler, onları seyre gelenler, atlarla birlikte kurulan bu sitede bir araya gelip yaşıyorlar.

Padok, at yarışları öncesi atların bir manken edasıyle görücüye çıktığı yer manasını taşıyor. Kısacası yarış öncesi at sevenlere atların gösterildiği er meydanı oluyor.

Burayı, geçenlerde vefat eden Hasan Çilingir, torunu, Türkiye ikincisi Gökhun Çilingir için, kurdu bu tesisi. Atların dinlendiği, müsabakalara hazırlandığı, bu yere Gökhun, bu ismi verdi:”Padok”

Güne, köyde organik bir köy kahvaltısı ile başlıyorsunuz. Civarı orman zaten. Güneşlenmek, serinlenmek isteyenler havuza yöneliyor. At binip civarı dolaşabilir, bol bol, her tarafından oksijen fışkıran blog yazabilirsiniz. Bol bol uyuyabilir ve sessiz tabiat ortamında hülyalara dalarsınız. Cırcır böceklerinin sesi, ninni gibi gelir insana.

Burada binicilik dersleri veriliyor. Atlarla orman safarisi yapılıyor. Gökova Körfezi dahil, civarın güzelliklerine seferler yapabilirsiniz. Akşamları da canlı müzikle, havuzbaşı orkestrasını, elinizde bir şarap bardağı ile dalıp dinleyebilirsiniz.

Burada, at minyatürü var. Bunlara “Midilli atları” deniyor. Çocuklar onlara biniyor. 5 Yaşından itibaren onlar, binici yetiştiriliyor. Tesisin sahibi henüz 20 yaşında. At bilgisi var. Her şeyle ilgileniyor. İşi seviyor. Babası Gökhan Çilingire de yardım edemese de, işleriyle ilgileniyor.

Burada, atlara olan korku, gideriliyor ilkten. Öğretmenleri var bu işin. Bir kere özgüven destekleniyor atlara binilmekle. Bu çok önemli. Zira at, binicisini daima tanımak ister ve tanır. Atta, bir santimlik yana kaykılma, atı rahatsız eder.

Ata oturuş kadar sürüş, atın itaat ettirilmesi de önemli. Manejde çalışma kuralları apayrı bir konu. Zemin “pyrosol” denilen silis kumla kaplı. Arasına elyaf karıştırılmış. Manej yerinde at turlarken, toz çıkmasın diyedir düştüklerinde sakatlanmasın diyedir.

Minyon atlara biniyor çocuklar. Midilli atlarına yani. Çocukların özgüveninin artmasına çalışılıyor. Sosyal gelişim, disiplinli yaşama ve çalışma öğeleri aşılanıyor burada.

Veterinerlik. Nalbant işleri, çift koşu bantları var atların. Hele hele solaryumları da bir ömür. Belini üşüten atlar burada gevşiyor ve iyileşiyor. Türkiye’de tek burada varmış. Bir de koşu bantları var. Aynı bizler gibi koşuyorlar bantta.

Bu işlerin Avrupa’da özel meraklısı var. Marmaris’te çok sene önce kuruldu böyle bir tesis. Ama çabucak kapandı. Bu “Padok.” beynelmilel ölçülere sahip. Dünya turizm kataloglarına girmiş. Bu iş için gelen turistler mevcut. Spor amaçlı, doğa zevkini at üstünde tatmak, ormanın derinliklerine gitmek, programların birer parçası. Odaları suit olan otelleri bile var.

Böyle yerlerin müşterisi özel. Doğayı seveceksiniz. Atı seveceksiniz.. Atın dilinden anlayacaksınız. Marmaris, bu tür turizm için biçilmiş kaftan.

Atların pansiyonu bile var. At sevgisi, büyük babadanmış. Gökhun bey, öyle diyor. Bu tesis 15 dönüm araziye kurulmuş. 30 atları var. 7 tanesi farklı bunların. 2 adet de Midilli’leri var. Tabi otel, restoran suit odalar havuzlar ve ayrıca villalar da var. Gökova civarında bir yerde kurulu tesis. Şehre yarım saatlik. Böylelikle at sevgisini yaşatmak için dedesi, torununa böyle bir eser kurarak bırakmış oluyor. Kısacası, "dededen toruna at sevgisi devredildi"

Bir turist için en büyük nimet, hayalindeki at sevdasını, tatilde nasıl yaşar? Burası, tam teşekküllü hastane gibi, beynelmilel ölçülere göre yapılmış bir yer. Her şey turim için diyor baba Gökhan Çilingir.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..